fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Háttérhatalom
Holnaptól a YouTube újabb arculatváltás elé néz. A legtöbben próbáltuk megtartani a régi csatorna külsőt, amíg csak lehetett, de holnaptól kötelezően átraknak mindenkit az újra, tudjátok arra a snassz, fehér hátterű, unalmas külsejű csatorna kiosztásra.

A fő probléma persze nem az új külsővel van, hanem a strukturális átalakításokkal, amik lényegében

fokozatosan felszámolják a YouTube-ot, mint közösségi oldalt. A mostani lépéssel például elrejtik a csatornákról a hozzászólások lehetőségét (a Feed fül alatt lesz, aztán majd onnan is elveszik gondolom), és láthatatlanná teszik a feliratkozókat és barátokat, tehát, mint mondtam, fokozatosan megszüntetik a csatornák szociális jellegét. Olyan fícsöröket, mint pl hogy lehetett látni, ki kivel tart kapcsolatot, és meg lehetett nézni, ki mit néz, így lehetett keresgélni a barátok kedvenc videói között, hátha találok ott valami érdekeset, vagy lehetett üzenni a barátod barátjának, stb... 

Viszont ez az egész igazból egyáltalán nem meglepő, a folyamat ugyanis nem ma kezdődött.
Talán még emlékeztek, hogy a YouTube-ot a Google 2006-ban megvetette 1.8 milliárd (!) dollárért. Tisztán emlékszem, mert a kollégáimmal fetrengtünk a földön a röhögéstől, amikor kiszámoltuk, hogy minden zongorázó macska videó ezek szerint félmillió forintot ér. Akkor persze még nem tudtuk, amit ma tudunk, és ezeket a nagy összegű felvásárlásokat az amerikai kapitalizmus idiotizmusának tudtuk be. 
Ma már persze tudjuk, hogy ezek az emberek egyáltalán nem idióták, éppen ellenkezőleg. Minden lépésük teljesen logikus és kiszámítható.

Sokszor hallani, hogy "A" cég megvette "B" céget. Az esetek többségében a megvásárló cég egy jóval nagyobb tőkéjű cég, ami bekebelezi a kicsit. A Microsoft például nem úgy szerezte meg a szoftver piac 90%-át, hogy elkezdett szépen embereket toborozni és újabb és újabb szoftvereket készíteni, egészen addig, amíg ki nem szorította a többiek piaci részesedését. Nem. Egyszerűen felvásárolt minden egyes sikeres szoftver céget, egészen addig, míg az összes konkurenciát meg nem vette és így egyedül nem maradt a piacon. Aki szokott Monpoly-t játszani, az tudja, hogy pontosan így kell monopóliumot építeni!


Egyébként nem vagyok a felvásárlások ellen, úgy általában, és nem vagyok antikapitalista. Egy felvásárlás adott esetben lehet nagyon egészséges a szektorra nézve. Két cég néha egyesülve sokkal hatékonyabban tud működni, mint külön-külön. A probléma csak ott van, hogy régóta nem kapitalizmus van, hanem monopolizmus egy szabad-versenyes álca alatt.
Képzeld el, hogy monopoly-t játszunk és az egyik játékos annyi pénzt nyomtat magának, amennyit csak akar. Ugye nem nehéz elképzelni, hogy előbb vagy utóbb mindenkit fel fog vásárolni, és csak ő marad játékban. Amikor valaki szabadon nyomtatja a pénz, akkor a felvásárlás megszűnik egészséges gazdasági funkciót betölteni. A pénzt nyomtató játékos azt vásárol fel akit akar, és többé nem azért fogja a konkurenciáját felvásárolni, hogy abból profitálhasson, és fokozza a termelés hatékonyságát - ergo nincs szüksége profitra, annyi pénzt nyomtat magának amennyit akar -, hanem azért vásárolja fel, hogy likvidálja ezzel a konkurenciáját.
Szerintem nem kell ezt hosszasan magyarázni. Felvásárolták például az összes magyar cukorgyárat, azért hogy utána ledózerolják őket. Gondold végig ezt az egészet, mert egy egészséges szabad-versenyes piacon ilyesmi nem történhetne meg. Hogy azért vegyenek meg valamit, hogy elpusztíthassák. Ha a játék a profitról szólna, akkor működtetnék tovább a cukorgyárakat, csak legfeljebb jól megemelnék a cukor arát, most, hogy már minden gyár az övék. A tény, hogy ilyesmi megtörténik, jól illusztrálja a piac kartell jellegét, és hogy nincs szabad-verseny.

Szóval a felvásárlás, amikor egy multi vásárol fel, lényegében megsemmisítés, beolvasztás. A felvásárlás a pénzügyi háború egyik fegyvere. A piac monopólium jellegét úgy tartják fenn, hogy felvásárolnak minden hasonló céget. Amikor a monopólium kiépült a szektorban, utána pedig már csak figyelni kell az új, épp befutó cégekre, és ha még időben vásárlod fel őket, akkor még az előtt tönkreteheted őket, mielőtt naggyá nőhetnék magukat.

No de maradjuk a youtube-nál...
Nem azt mondom, hogy a youtube-ot az első pillanattól tönkre akarták tenni. Először csak beolvasztani akarták. A google-nek volt egy videómegosztó szolgáltatása, a "google video", de nem sikerült vele olyan nagy sikereket elérni, a youtube messze felülmúlta nézettségben, nyilván épp  a szociális jellege miatt. A google video-n nem voltak szociális funkciók, csak fel lehetett tölteni a videódat és kész. Amikor tehát látták, hogy a youtube felszálló ágban van, gyorsan ráborítottak annyi pénzt, amennyi szükséges volt, hogy beolvaszthassák magukba, még mielőtt ő maga is multi-vá nőné ki magát.
No de valljuk meg, ki ne adná el a cégét, ha jön egy vevő, és mondjuk a piaci ár tízszeresét ajánlja érte...

Az eredeti terv amúgy szerintem az volt, hogy megtartják a youtube szociális jellegét, mert így az agymosást, ami eddig a televízión keresztül jött, egy egészen új, és még hatékonyabb formába lehetett önteni. Ha felmész a youtube főoldálára, ott mindig fogsz látni ajánlókat ezektől a "híres youtube-os arcoktól", mint a Kassem G vagy a Shane Dawson. Ezek valahogy mindig kapnak helyet a főoldalon, és így biztosítható, hogy minden agyatlan videójuknak többmilliós nézettsége legyen. Ha megnézed a videóikat, persze vannak köztük jópofák, de ami meghatározó motívum, az a sok káromkodás, böfögős-fingós poénok, és a rendszeres nőnek öltözés (ezek a fiúk minden héten kirúzsozzák magukat meg melltartót vesznek fel, stb) Azt hiszem érted, mire akarok kilyukadni, illetve, hogy ők mire akarnak kilyukadni, és miért nyomják őket a főoldalon...

A youtube az agymosáshoz egy olyan felületet ad, ami sokkal kevésbé szabályozott, mint a hagyományos televízió (ezeknek a videóknak a nagy része tévé adásban soha nem mehetne le az obszcenitása miatt). Másrészt pedig ez így egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot biztosít a fiatalok felé. A youtube szociális jellege, és ezeknek a videóknak a házi videó jellege ad az egésznek egy olyan feeling-et, mintha barátok között lennél, és a barátaidtól jönne ez a sok leépítő jellegű hatás. Köztudott, hogy a fiatalok a saját kis közösségükre figyelnek a legjobban, a barátaikat sokkal inkább utánozzák, róluk sokkal inkább vesznek át viselkedési mintákat, mint mondjuk tanáraiktól, szüleiktől. Ez tény, kimutatták.
Tehát ha tudsz "kreálni" egy idiótát, és "eladni" a fiataloknak, mintha a barátjuk lenne, az aztán a legideálisabb, ha le akarod építeni a szellemi fejlődésüket. És persze pontosan ezt próbálják megvalósítani a youtube-on keresztül!
A többség azt hiszi, ezek a fiatal, nőnek öltözős srácok egyszemélyes otthoni videó készítők, akik gondoltak egyet, és feltöltögetik a házi videóikat a youtube-ra. Na igen, és épp volt otthon egy ötmillió értékű videokamera, meg egy három fős profi vágóstáb...
tudom,a  Lady Gaga is maga írja a számait a buszon két koncert között...
no, ne legyünk már ennyire naivak!

Oké, szóval a youtube célja, szerény véleményem szerint, az volt, hogy ezt a fajta új agymosást biztosítsa a fiatalok felé. No de az biztos, hogy semmiképpen nem az, amire mi használjuk itt, hogy alternatív információkat osszunk meg.

Shane Dawson

Azonban a dolgok nem mentek teljesen terv szerint. Ez világosan látszik azokból a lépésekből, amik mentén szépen fokozatosan átalakították a youtube-ot.
Az elején például le lehetett hívni, hogy melyik országban kik a legnézettebbek, ezt a lehetőséget már vagy másfél éve elvették, mert szinte minden európai országban az igazságkutatók vezették a listát. Ma már csak a globális listát lehet megnézni, amit persze a Shane Dawson-ok vezetnek (könnyű, ha mindig ők vannak a címplapon...)


Aztán borzasztó sokan ébredtek azáltal, hogy betévedtek a youtube-ra zenei videókat nézni, és a kapcsolódó videók között ott voltak "Jay-Z leleplezése" meg a "Beyonce sátánista!!!" és hasonló című ébresztő videók, amik milliókat vonzottak be.
Mondanom sem kell, ennek sem örültek. Létrehozták ezért a vevo-t, hogy átköltöztessék a zenéket egy kontrollált környezetbe, ahol nem jöhetnek fel ilyen kapcsolódó videók.
Hosszú távon a vevo teljesen le fog válni, a youtube-ot pedig úgy fogják átalakítani, hogy csak Shane Dawson-okat lehessen rajta nézni. Azt tudjátok, hogy a google video-ra már 2009 óta nem lehet videókat feltölteni? Láthatóan nem jött be nekik ez egész video-megosztósdis ötlet, mert az emberek túl nagy számban ébrednek tőle, úgyhogy most inkább megpróbálják vissza leépíteni az egészet.
Persze lehetőleg fokozatosan, hogy ne okozzon túl nagy feltűnést a dolog...

Nem tudom meddig lesz még lehetőség, hogy olyanok, mint mi feltölthessük a videóinkat.
Láthatóan több frontról támadnak minket, a másik fő front a "szerzői jogok" vonal. Az is nagyon hatékony tud lenni, mert ha én például meg akarom mutatni neked, hogyan mosnak agyat a Disney-vel, akkor kell mutatnom egy rövid részletet egy-egy Disney filmből, amire ők rögtön rávethetik magukat, hogy szerzői jogokat sértek, és ezzel lezárhatják a csatornámat, stb...

forrás: 

http://pirospirula.blogspot.com/2012/03/youtube-atepitese-es-ami-mogotte-van.html


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!