fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Háttérhatalom

Mit meg nem engednek maguknak a bankok manapság! Nem is mondok semmit, ez a megdöbbentő eset magáért beszél:

A pécsi Kersics Antal hét és félmillió forintos hitelét akarta visszafizetni, de a frank hirtelen erősödése miatt hiába utalta el egy összegben a pénzt, az átfutási idő miatt további fél millió forintot terheltek rá.

Egy összegben fizette ki hétfőn svájci frank alapú banki hitelét, pénteken mégis félmillió forinttal tartozik a kölcsönt folyósító banknak a pécsi Kersics Antal. A kölcsön visszafizetése ugyanis négy nap alatt futott át a bank rendszerén, de a frank árfolyamának emelkedése miatt ezalatt további tartozást számítottak fel neki, írja a Pécsma.hu [1].

A kölcsönt a férfi még 2008-ban vette fel, az árfolyam folyamatos emelkedését megelégelve azonban rendezni akarta a tartozását. Az adóssága már 7,5 millió forintra rúgott, így még a lakását is eladta, hogy előteremtse a szükséges összeget.

A férfi svájci frankban szerette volna visszafizetni a pénzt, de a bank ezt nem engedte, így forintban fizetett. A pénzintézet azonban csak négy nap múlva zárta le a számláját. A svájci fizetőeszköz ez idő alatt 8-9 forinttal drágult, ami az adósság további, nagyjából 300 ezer forintos növekedését, az egyéb járulékos költségeket is hozzászámítva pedig félmillió forintos plusz költséget jelentett.

"Bementünk a pécsi ügyintézőhöz, mert szerettük volna rendezni a hitelünket és végleg lezárni a számlánkat, ezért megkérdeztük, mennyi a végösszeg mindennel együtt. Szeretnénk ugyanis eladni a lakást, de az új tulajdonos addig nem tudja átiratni a tulajdoni lapot a saját nevére, amíg a bank le nem veszi a lakásról a jelzálogot. Az ügyintéző hölgy azt mondta, a törzstartozásunk 7,5 millió forint, ezért ha 7 millió 600 ezret fizetünk, az mindent fedezni fog. Ezt az összeget még aznap délután be is fizettük és azt gondoltuk, ezzel készen is vagyunk, mivel még többet is fizettünk be mint a törzstartozás. 1-2 nap múlva azonban kiderült, hogy nem."

Mivel Pécsett nem lehetett kifizetni a tartozást, a férfi átutalta a pénzt. "Mondták, hogy ennek lesz átfutási ideje, de direkt ezért fizettünk többet. Az ügyintéző szerint ugyanis ez a plusz összeg fedezi a plusz költségeket. Ehhez képest pár nappal később már 380 ezer forintot, majd 450 ezret kértek pluszban. Mi nem értettük a dolgot, ezért felhívtuk a budapesti központot, akik megint egy teljesen más összeget mondtak. Végül az árfolyamingadozásra hivatkoztak, de így sem stimmel az összeg."

Mivel a férfi úgy érzi, befizette tartozását, ezért jogtalannak véli a követelést. "Ez azért inkorrekt,  mert ha én befizetek valamit forintban, akkor nekik kötelességük ezt azonnal átváltani devizába, a bank azonban csak négy nap múlva számolta el ezt. Ez a kényelmes eljárás viszont nem hiszem, hogy az én saram lenne – tette hozzá.

Jogos, hogy az ügyfelet terhelik

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint a pécsi eset nem egyedi,a bank eljárása pedig szabályos, mivel az átfutási időből adódó árfolyamkockázat az ügyfelet terheli.

"Ha az ügyfél olyan banknál veszi fel a kölcsönt, amelyiknek van Pécsett ügyfélszolgálata, akkor célszerű ott befizetni a törlesztést, különben több napos átfutási idővel is számolni kell" – tanácsolja Horváth Lászlóné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Baranya megyei elnöke.

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+2 # alienevi 2012-11-04 09:56
ez már elég régi történet, és ha jól emlékszem a végkifejlet: pereskedés, és nyert a pasi, de akkor is rá kellett fizetnie még valamennyi pénzt.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!