fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Háttérhatalom

Na ennyit arról, hogy valahol egy nép demokratikus hatalomátvételt hajtott végre.

Csak most, hatvan évvel az események után ismerte el hivatalosan az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), hogy kulcsszerepet vállalt a Mohamed Moszadeg iráni miniszterelnök elmozdításával járó 1953-as puccsban - olvasható egy titkosítás alól feloldott dokumentumban.

 

„A katonai puccsot(…) az amerikai külpolitika részeként a CIA hajtotta végre” – olvasható az egyik dokumentumban, amelyet több más iratanyaggal együtt a Nemzetbiztonsági Archívum tett nyilvánossá az 1953-as iráni puccs 60. évfordulója alkalmából. Bár korábban többen is – köztük Madeleine Albright volt külügyminiszter 2000-ben és Barack Obama elnök elhíresült 2009-es kairói beszédében – nyíltan utaltak az amerikai titkosszolgálat szerepére Mohamed Moszadeg iráni miniszterelnök megbuktatásában, ez volt az első alkalom, hogy ezt maga az amerikai hírszerzés is elismerte.

A hírszerzés történetének legnagyobb sikere Moszadeg elmozdítása volt. Moszadeg 1951-ben, demokratikus választással került Irán élére, de miután államosította a brit befolyás alatt álló Angol-Perzsa Olajtársaságot (ebből született később a BP), kegyvesztett lett az iráni olajnak a háború utáni újjáépítésben komoly szerepet szánó Washington és London számára.

A brit titkosszolgálat, az MI6 nem érezte magát elég erősnek az akcióhoz, ezért kérte a CIA segítségét. A dokumentumok tanúsága szerint a britek és az amerikaiak is azon aggódtak, hogy Teherán a szovjetek befolyása alá kerül, London pedig lemondhat az addig ellenőrzése alatt tartott iráni olajról. Moszadeg hatalmának megdöntése után ugyan több évtizedre egy Amerika-barát uralkodó, Mohammad Reza Pahlavi került Irán élére, de az Ajax-hadművelet következtében soha nem látott magasságokba csapott a beavatkozó hatalom iránti gyűlölet hulláma.

A sikeren felbuzdulva az amerikai vezetés egyre nagyobb arányban nyúlt a titkos hadműveletek eszközéhez. 1954-ben Guatemalában a CIA megdöntötte a demokratikusan megválasztott Jacobo Arbenz kommunista elnököt, megindultak a tibeti és koreai antikommunista csoportok szervezése, 1963-ban sikeres puccsot hajtott végre Abd al-Karim Kaszim iraki kormánya ellen, egy évvel később Brazíliában João Goulart, 1966-ban pedig Ghánában Kwame Nkrumah hatalmát döntötték meg.

A dokumentumok titkosságát a George Washington Egyetemen levő Nemzetbiztonsági Archívum oldotta fel a Freedom of Information Act-ot, azaz az információs szabadságról szóló amerikai törvényt kihasználva. A közzétett dokumentumok bepillantást engednek a CIA működésébe, így az is kiderült, hogyan szervezték meg az utcai tüntetéseket és a Moszadeg-ellenes kampányt az amerikai és az iráni médiában.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!