fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

Az utóbbi hetekben fény derült egy-két érdekes dologra a legújabb okos-telefonokkal kapcsolatban. Kiderült, hogy nem csak borzasztóan okosak, de mérhetetlenül kiváncsiak is.Az Apple iPhone-járól szivárgott ki először, hogy nem csak hogy folyamatosan figyeli, hogy éppen hol és merre jár tulajdonosa, de ezekből az adatokból utána adatbázist épít, amit később sem töröl le, ráadásul minden egyes másik gépre is átmásol, amivel a kütyüt később szinkronizálják. (cikket lásd itt)
Most biztosan azt mormolod magadban, hogy már megint teljesen megőrültem, hisz mindenki tudja, hogy a mobiltelefonok arra készültek, hogy a trolin ülve fel lehessen hívni az asszonyt, hogy lebbencslevest főzzön vacsorára, meg azért, hogy lehessen szavazni, hogy a héten melyik bohóc essen ki a villából.
Nos. Kedves barátaim, sajnálom, ha ki kell ábrándítsalak titeket, de ezek a készülékek nem ezért készülnek! Mint ahogy a kukac sem azért kerül a horogra, hogy egy kellemes eledellel ajándékozza meg a balatoni keszeget, és hogy merő jó szándékból csillapítsa éhségét. A gyártók persze igyekeznek ezeket a kütyüket érdekes (és néha egyébként egész hasznos) alkalmazásokkal ellátni, mert mégis csak kell valami, amivel rá lehet venni téged, hogy állandóan magaddal hordj egy személyi nyomkövető készüléket. Ha azt mondanák: Itt ez a nyomkövető készülék, lennél kedves mindenhová magaddal cipelni, hogy hallhassuk mit beszélsz, és tudjuk merre jársz? Akkor valószínűleg kevesebben kérnének belőle, mint így, hogy mindenféle hiper-szuper alkalmazásokkal próbálják eladni őket. (És tudja, és tudja!)
Úgyhogy csak annyit tudok mondani, hogy használjátok őket egészséggel, de egy pillanatra ne feledjétek, hogy a hatalmi elit szempontjából azért hordjátok ezeket magatokkal, hogy minden pillanatban lehessen tudni, hogy éppen mit csináltok!

A bankárok legfőbb vágya, hogy előbb vagy utóbb (de lehetőleg előbb) egy mikrochip-et ültethessenek be mindenkinek a bőre alá, ami persze a személyes nyomkövetés legkifinomultabb változata lenne, és egyúttal arra is jó, hogy a készpénzt felváltó digitális, virtuális pénzüket mindenki azon tárolhassa.
Mielőtt azonban erre sor kerülne - vagy akár ezzel párhuzamosan - az egyre okosabb telefonok egy csomó funkciót megvalósíthatnak mindebből. Ha például sikerülne elérni, hogy mindenkinél legyen állandó jelleggel egy mobiltelefon, akkor a chip-re végeredményben nem is lenne szükség. Az csak annyiban lenne jobb megoldás, hogy azt nem lehet "véletlenül" otthon felejteni, mindig garantáltan nálad lenne, hiszen teljesen beléd lenne operálva.
Ha nyitott szemmel jársz, egészen jól látszanak a törekvések arra, hogy minél kevésbé lehessen megkerülni, hogy legyen nálad mobiltelefon, és próbálnak rászoktatni arra is, hogy a pénzügyi tranzakcióidat is lehetőleg a mobiltelefonod segítségével végezd (parkolás, autópálya matrica, adakozás SMS-sel, stb). Mostanság a Google Youtube fiókom is egyre gyakrabban cseszeget, hogy adjam meg neki a mobiltelefonszámomat, amit természetesen nagyon nem szeretnék neki megadni, de már szinte látom magam előtt a napot, amikor nem fog többé engedni belépnem, ha nem kötöm az orrára a mobiltelefonszámomat. No, persze azt állítja, hogy ez igazából nekem lesz marha jó dolog, mert így ha netán nem tudnám fejben tartani a nyolcbetűs jelszómat, akkor azt el fogja majd tudni küldeni nekem akár SMS-ben is, de persze ez megint csak "bikaürülék", ahogy az angolszász fogalmaz, mert valójában azért kell neki, hogy megtudhassa a személyi azonosságomat és onnantól kezdve, bármikor, akár a pontos helyemet is meghatározhassa. A google mindent és mindenkit látni akar!
 
 
Minden bizonnyal vannak, akik még most is erősen kételkednek a szavaimban. Nekik a következő elmetornát javasolnám. Adjanak nekem választ a következő, igencsak egyszerűnek tűnő kérdésemre: Miért van minden mobiltelefonban kamera? Akinek van rá értelmes magyarázata, az kérem feltétlenül írja meg nekem, mondjuk ide, a megjegyzés rovatba. Figyelem! A válaszban azt kérem megindokolni, hogy miért van MINDEN telefonban kamera. Az nem helyes válasz, hogy: az egy nagyon hasznos dolog, mert ha van, akkor lehet a telefonnal MMS-t küldeni, mert az csak arra ad választ, hogy miért jó dolog az, ha egyes telefonokba raknak kamerát. Az én kérdésem inkább arra irányul, miért nem tudok olyan telefont venni, amiben nincs kamera? Olyat tudok venni, amiben nincs GPS, de olyat nem, amiben nincs kamera. Hiába mondanám, hogy nincs rá semmi szükségem, és adjanak egy olyat, ami mondjuk kétezer forinttal olcsóbb, de nincs benne kamera, meg hogy nem akarok olyasmiért fizetni, amire nincs szükségem.
Nos, amíg nem ad nekem erre valaki egy elfogadható választ, kénytelen vagyok feltételezni, hogy arra a kamerára sem elsősorban nekem van szükségem. Persze én is használhatom erre-arra, de elsősorban nem azért van ott, hogy az én számomra biztosítson funkciókat. Ha így lenne, akkor opcionális lenne, nem pedig kötelező.
Ezek után, ha eddig még nem tetted volna meg, mindenképpen töprengj el egy kicsit azon is, hogy mennyire érdekes egybeesés, hogy ha az iPhone szót kimondod angolul, az azt jelenti szem-telefon! Nem kezd egész érdekes lenni a dolog?
 
De nem ez az egyetlen "különös egybeesés". Ezen a képen a 2001: Űrodüsszeia című film két főszereplője látható: Dave, a legénység egyik tagja és HAL 9000, a szuper-intelligens számítógép, egy függőleges, téglalap alakú dolog a műszerfaluk közepén. A HAL 9000, Stanley Kubrick korszakalkotó sci-fi-jében, egy szuper-komputer, amelynek az az egyik dolga, hogy folyamatosan figyelje a legénység minden mozdulatát. Az a vörösesen világító lencse lenne a "szeme" neki. Amikor a film során rájön, hogy az asztronauták gyanakszanak rá, végül úgy dönt, hogy mindenkit elpusztít a fedélzeten. Hogy sikerül-e neki, azt most nem lövöm le, hátha megnézitek. (link)
Csak én látok erős hasonlatosságot a mobiltelefonom hátlapja, és a között, ahogyan Kubrick ábrázolja azt technológiai vívmányt, amely nyomon követi a fedélzeten tartózkodó emberek minden mozdulatát?
Szóval ez egy kis gondolkodni való nektek, amíg a legújabb SzeNyoK megjelenésére vártok (majd elfelejtettem, SzeNyoK = Személyi Nyomkövető Készülék, saját rövödítés). Aki átlát Kubrick metaforáin (mint pl. itt az űrutazás, ami természetesen egy metafora az emberiség "útjára") az nagyon mély dolgokat érthet meg a filmjeiből. Olyannyira, hogyutolsó filmje egyenesen az életébe került.

Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+2 # Bastian 2012-04-27 00:39
Igazából azt gondolom, hogy a kamerán már nincs értelme annyira fennakadni, szerintem az, hogy minden telefonban van, az csak annyi, hogy olyan olcsóvá váltak az ilyen mikrokamerák és a legtöbben igénylik is, ezért beleteszik, nem oszt, nem szoroz, legfeljebb akinek nem kell, az nem használja. Megjegyzem ettől függetlenül én a notebook beépített kameráját és a telefonomat is úgy használom, hogy kivágtam egy kis korongot szigszalagból és azt ráragasztottam a kameranyílásra, ha kell leveszem.
Az már kiderült, hogy az Apple csinál(t)? képernyőmentése ket a kijelzőről bizonyos időközönként és azt elküldte a telefon a központba, érdekli mit is nézegetünk általában :)).
Szerintem azzal, hogy telefont csak személyivel lehet venni (még használtat is csak úgy tudtam, persze boltról beszélek) és mivel ezt összekötik a telefon egyedi IMEI számával ezért tudják merre járunk, hall(hat)ják mit beszélünk, az, hogy még lássanak is valamit a "zsebemben" már sok értelme nincs.
Azt inkább tartom viszont aggályosnak, az nem lehet véletlen, hogy az iPhone akksiját nem lehet csak úgy kivenni, mivel ennek semmi értelme nincs egyébként, a mobiloknál mindig könnyen ki lehetett venni, elsősorban azért, hogy egy pótakksit bármikor bele lehessen tenni, ha kényes pillanatban lemerül és persze ha hordunk is magunknál egy tartalékot.
Ez viszont fontos momentum, mert így vagy otthon hagyjuk, vagy nincs lehetőségünk "titokban" mozogni alkalomadtán. Az nem igaz egyébként, hogy akksi nélkül is működhet, mert nincs benne más áramforrás, azt már a "hekkerek" észrevették volna akármilyen rejtetten volna benne, az a "kraft", amit pedig az "éterből" tudna összeszedni egy antennával, mint egy detektoros rádió a működéshez, az olyan gyenge, hogy fizikai képtelenség elérni vele egy bázisállomást, max. ha ott állnánk a tövében.
Voltam már olyan rendezvényen, hogy másik telefont vittem magammal, aminek ki tudtam venni az akksiját, mert telefon nélkül nem akartam lenni, ha esetleg gond lenne, akkor még értesíteni sem tudnék senkit, de nem tettem bele az akksit, már induláskor kivettem.
Tehát szerintem (persze más okra hivatkozva, mint pl. pótakksi lehetősége, vészhelyzeti működés problémája, ha lemerül, stb..) követelni kellene a szabványosításn ál, hogy minden telefonnak kivehető legyen az akksija, ahogy nemsokára minden telefont USB-s csatlakozón kell tudni tölteni pl. azt is elérték, a sokféle töltő kompatibilitási problémái miatt.
Ez fontos lenne, mert bármikor kiveszem az akksit és akkor kinyalhatják...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # zoli 2012-04-27 10:01
Egyébként, kiderült a windows és androidos telefonokról is, hogy nyomonkövetik az ember tartózkodását és egyebeket, ezt persze azzal magyarázták, hogy "személyreszabjá k" a szolgáltatásoka t (na meg célzott hírdetések).
Hát nem pofátlanság? :-x
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Valaki 2012-04-27 21:28
Orbán: "Minden állampolgár köteles lesz nyomkövetőt magánál hordani"

Kedden adták át a Nemzeti Egységes Kártyarendszer első darabjait. A jelenleg érvényes diákigazolványo k helyett mostantól aki újabb diákigazolványt igényel, már csippel ellátott igazolványt kap, és a jövőben már csak RFID-csippel ellátott igazolványokat fognak előállítani.

http://jovonk.info/2012/04/25/orban-minden-allampolgar-koteles-lesz-nyomkovetot-maganal-hordani
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # kbroko 2012-05-08 09:35
Lehet még kamera nélküli mobilt vásárolni. Nemrég vettem a Metróban 4390 forintért egy Alcatelt. Kártyafüggetlen , semmi extra, csak telefonálásra alkalmas. De arra igen jól, nagyon sokáig bírja az akksi, iszonyat jó térereje van. A menüje kicsit szokatlan, de azért van eszünk, hogy túléljünk.

A gmail eszetlenségét azzal hidaltam át, hogy a yandex.com-on létrehoztam egy fiókot, csatoltam hozzá a gémailost és azóta rá sem nézek a guglis sületlenségekre . Néha 1-2 órát késnek a levelek, de kibírom. Aki számít, az már a yandexest ismeri.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!