fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek
Kétmilliárd dollár értékben épül az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) legnagyobb kémközpontja az Egyesült Államok szívében, a mormonok városa, Salt Lake City mellett. Amint jövő ősszel megkezdi működését, egyetlen telefonhívás, e-mail vagy akár Google keresés sem marad leleplezetlenül - írja a Wired amerikai magazin.


Az Egyesült Államok majd' kellős közepén, Utah államban, Salt Lake City mellett található Bluffdale. Eldugott, csendes kis völgyben pihen, északról a Nagy-sós-tó (Salt Lake), délről a Utah-tó, keletról az Oquirrh-hegység, míg nyugatról a Wasatch-hegység vonulatai zárják körbe. A város a mormonok földjén fekszik, korábban az ország legnagyobb poligámista szektájáról volt híres. Az első mormonok 160 éve érkeztek ide, most azonban új jövevények bukkantak fel Bluffdale határában. Az istenfélő mormonokhoz hasonlóan olyan kódolt üzenetek megfejtésén dolgoznak, melyet csak nekik van hatalmuk megérteni. 


Jelenleg még a "templom" és az "archívum" felépítésén munkálkodnak, de ha a létesítmény egyszer elkészül, ötször nagyobb lesz, mint a washingtoni Capitolium.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) két milliárd dollárból építi fel az Egyesült Államok legnagyobb kémközpontját. Jövő év szeptemberében nem csak az úgynevezett Utah-i Adatközpont készül el, hanem egy évtizedek óta húzódó, óriási puzzle utolsó darabja kerül helyére. Célja nem más, mint lehallgatni, megfejteni, elemezni és tárolni a műholdokon, és kábeleken száguldó belföldi, külföldi és nemzetközi kommunikációt. Szinte végtelen tárhelyein magánlevelezéseket, telefonhívásokat, Google kereséseket, vagy olyan digitális apróságokat tárolnak majd mint a parkoló nyugták, útitervek, foglalók, könyvrendelések. A "teljes információ tudatosság" nevű program megvalósítása lesz ez, melyet még a Bush-adminisztráció első ciklusa alatt hoztak létre, s amelyet 2003-ban a Kongresszus lezárt a személyiségi jogok potenciális megsértése miatt.

"Ez nem csak egy adatközpont lesz" - mondja a Wired riporterének névtelenül nyilatkozó, magasrangú hírszerzési tisztségviselő, aki nemrégiben hagyta ott a projektet. A bluffdale-i létesítménynek egy másik, igen jelentős feladata is van: a kódfeltörés. Ez pedig kényes téma, hiszen a központ üzleti információt, pénzügyi tranzakciókat, külföldi katonai és diplomáciai dokumentumokat, valamint bizalmas magániratokat kezel, melyeknek a kódolása bonyolult. Azonban egy másik, jelenleg is a projekten dolgozó vezető szerint az NSA hatalmas áttörést ért el a kódfejtésben az elmúlt évek során. "Bárki célpont lehet, bárki, aki kommunikál" - állítja, hozzátéve: nem csak a kormányok, az átlag felhasználó is.
A NSA költségvetése a New York-i 9/11-es merénylet után több tízmilliárd dollára ugrott fel, az áttörés (a kódfejtés terén) éppen abban az időszakban következett be, amikor mind méretben, mind hatalomban robbanásszerű növekedés kezdődött a hivatalnál. Az NSA-t a védelmi minisztérium egyik ágaként hozták létre Pearl Harbour után, elsődleges célja az ahhoz hasonló, meglepetésszerű támadások kivédése volt. 

Azonban a hivatal számos kudarcot szenvedett el, számos terroristatámadás érte felkészületlenül: a World Trade Center parkolójában 1993-ban felrobbant autóbomba, a kelet-afrikai, amerikai követségeknél történt robbantások, a USS Cole amerikai hadihajó elleni motorcsónakos támadás a jemeni Ádeni-öbölben, s végül a lesújtó szeptember 11-ei merénylet 2001-ben. A sorozatos hibák megkérdőjelezték az NSA létjogosultságát, válaszul a hivatal szép csendben, a háttérben újraszületett. Bár nagy fejlődést értek, még mindig érik meglepetések a céget, akár a 2009-es detroiti járaton talált bombára, akár a 2010-ben a Times Square-n autóba rejtett pokolgépre gondolunk.
A fejlődési folyamat során az NSA egyre inkább fordította figyelmét az Egyesült Államok és polgárai felé, begyűjtve több milliárd információt belföldről s a tengerentúlról egyaránt. Eközben pedig kifejlesztettek egy szinte elképzelhetetlen sebességű szuperszámítógépet, így nem maradt más hátra, mint megépíteni azt a helyet, ahol a rengeteg adatot tárolni tudják. Úgy tűnik - jelzi a Wired szerzője, James Bamford - a régi mondás, miszerint az NSA a Never Say Anything (vagyis Soha ne mondj semmit) rövidítése, most minden eddiginél jobban megállja majd a helyét.

2011. január 6-án a jövőbeli adatközpontról tartottak sajtótájékoztatót Bluffdale-ben, egy, az alkalomra felállított, fehér sátorban. Az eseményen jelen volt Chris Inglis, az NSA vezető-helyettese, az ügynökség legmagasabb rangú polgára, a napi teendőkért felelős személy. A szürreális ceremónián megjelent még egyebek közt Harvey Davis, a hivatal logisztikáért felelős igazgatója, és Utah állam szenátora, Orrin Hatch is. A politikusok és vezetők egy faládából készült pulpituson állva, a homokba rajzolva vázolták a média képviselőinek a kémközpont leendő tulajdonságait. Azon újságírói kérdésre, hogy mi is lesz a létestmény célja, Lane Beattie, a Salt Lake-beli kereskedelmi kamara embere egy magabiztos mosollyal annyit felelt: "Fogalmam sincs, de nem is akarom, hogy kémkedjenek utánam". Chris Inglis is a legkevésbé veszélyes aspektusát emelte ki a központnak: a kibervédelmet. Bár tény, hogy a kibertámadások elleni védelem fontos, az még inkább, hogy mit és hogyan gyűjtenek be, és mire használják fel. A hackerek elleni harc pedig jó ürügy. A Wired írója megjegyzi, bár elvileg a sajtótájékoztató volt a nemzet legnagyobb és legdrágább kibervédelmi projektjének alapkőletétele, a kibertámadások kivédéséért felelős Nemzetbiztonsági Minisztériumtól senki nem volt jelen. Ráadásul aki 2009 októberében először bemutatta a központ terveit, az nem volt más, mint Glenn A. Gaffney, a hírszerzés egykori vezetője, aki egész életét a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) töltötte, s akinek semmi köze a kibervédelemhez.

A Utah-i Adatközpont végleges mérete 9,3 hektár lesz. Egy tízmillió dolláros védelmi programmal lesz felszerelve, a kerítés egy 6800 kilogram súlyú, 80 kilométer per óra sebességű járműnek is ellenáll. Zártáramkörű kamerák, biometrikus azonosítórendszer, járművizsgálati és látogatói központ várja a létesítménybe érkezőket. Egyenként négy, 2300 négyzetméteres csarnokban tárolják majd a szervereket. Az üzem önfenntartó lesz: saját szennvíz-elvezető és légkondicionáló rendszere lesz, szükség esetén az üzemanyag-tartályok három napig képesek hajtani a pótgenerátorokat, a víztárolóból pedig napi 6,4 millió liter vizet lehet szivattyúzni. Két elektromos alállomás biztosítja majd a létesítmény 65-megawattos energia igényét. Becslések szerint a telep finanszírozása évente 40 millió dollárba kerül majd.

Lévén, hogy ma egy terrabájtnyi adatot egy könyvméretű merevlemezen lehet tárolni, a Bluffdale-ben tárolható összinformáció nagysága megdöbbentő. Szükség is van a helyre: a Cisco elektronikai vállalat felmérése szerint a globális internetforgalom 2010-ről 2015-re megnégyszereződött, elérve a 966 exabájtot (966 millió terrabájtot) évente. S lassúlásnak nyoma sincs az adatforgalomban. Ha a központot megtöltenék egymillió exabájttal, az egyenlő lenne 500 kvintillió (szemléltetésképp: 500,000,000,000,000,000,000) oldalnyi szöveggel. Az NSA pedig nem csak a publikus honlapokra kíváncsi, sokkal inkább érdeklődik az úgynevezett láthatatlan, vagy rejtett webtartalom után, melyhez a nagy nyilvánosság nem fér hozzá. "A rejtett web a védelmi minisztérium számára értékes kormánybeszámolókat, adatbázisokat tartalmaz. Szükség van egy olyan alternatív eszközre, mellyel az innen szerzett információt tárolni lehet. Ellopni egy potenciális ellenség bizalmas iratait: ebben a legjobb a hírszerzés" - írta 2010-es elemzésében a Védelemtudományi Tanács. A utah-i központtal ez az álom megvalósul. A kérdés már csak az, hogy a hivatal számára ki számít "potenciális ellenségnek", és ki nem.

Jorge Luis Borges "Bábeli könyvtár" című művében egy olyan helyet képzelt el, ahol a világ összes tudását tárolják, azonban egyetlen szót sem lehet érteni a gyűjteményből. A bluffdale-i kémközpont egy olyan könyvtárat hoz létre, amelyről még Borges sem álmodott. S tekintve, hogy éppen az ügynökség magasrangú vezetői erősítették meg: már csak idő kérdése, hogy minden szót megfejtsenek.
Pintér Mónika / 
Link

forrás: 

http://www.eucentralserver.com/postaimre/news.php?readmore=5628


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!