fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

Az okostelefon kameráját használatba vevő, a lakást feltérképező kártevőt fejlesztett az amerikai haditengerészet kutatással és fejlesztéssel foglalkozó laboratóriuma. A rosszintulatú app 3D-s térképet szolgáltat a támadónak - adta hírül a Technology Review technológiai szaklap.

 

Nem kell száloptikás kamerát vagy az éjszaka során besurranó felderítőt küldenie a lakásba a jövő támadójának. A speciális kémszoftverrel megfertőzött telefonok pár nap alatt összeállítják a tulajdonosuk lakásának 3D-s térképét. Az új típusú megfigyelést valójában a célpont maga végzi el, ő viszi helységről helységre magával a folyamatosan fotózó telefont. Az okostelefonok beépített, nagy sebességű adatkapcsolatának köszönhetően a telefon könnyedén el is tudja küldeni a lopva készített fotókat a támadó szerverére.

A Robert Templeman és társai által írt PlaceRaider nevű kártevőnek az a különlegessége, hogy a digitálisan nem is létező adatok ellopását teszi lehetővé. A képek alapján el lehet csenni a monitorra ragasztott cetlire írt jelszót, vagy az asztalon hagyott papírra nyomtatott számlaszámot. Kis továbbfejlesztés után pedig akár hangfelvételt is továbbíthat a helyszínről a kártevő, tökéletes lehallgatókészülékké változtatva az ártatlannak tűnő okostelefont.

 

Forrás: NVSC, Indiana University
Az óvatlanul az asztalon hagyott számlákat könnyű megtalálni

 

A PlaceRider nem árasztja el rossz képekkel a megfigyelést végzőt: a homályos, bemozdult képeket kiszűri a telefonon futó szoftver. Csak azok a fotók jutnak el a támadóhoz, amelyek használhatóak valamire. A 3D-s lakáskép összeillesztését már a támadó szervere végzi, ott több erőforrás áll rendelkezésre, ráadásul nem meríti feleslegesen a megfertőzött mobiltelefon akkumulátorát.

A kiberbűnözők által nem használt, pusztán kutatási céllal létrehozott kártevőt komoly tesztnek is alávetették. A kutatók húsz embernek adtak fertőzött okostelefont, azzal az utasítással, hogy ugyanúgy használják az irodában, mint a saját mobiljukkal tennék. A program mind a húsz irodáról képes volt 3D-s képet készíteni, és mindegyiken el lehetett csípni érzékeny információkat.

Forrás: NVSC, Indiana University
Vacak, egy megapixeles képekből készül a 3D-s modell

 

A kártevő a 2.3-as verziójú és annál újabb Androidot futtató okostelefonokon fut. A támadónak ugyan rá kell vennie valamilyen módon a telefon tulajdonosát, hogy telepítse az alkalmazást, ám ha ügyesen álcázza a programot, ez nem jelenthet gondot. A PlaceRider a telefonra jutva a háttérben fut, elbújva a felhasználó elől.

A kutatók szerint az új típusú fenyegetettséget nem egyszerű kivédeni. A fotózást meg lehet azzal nehezíteni, hogy hangeffektust rendelnek a fényképezéshez. A videózás, illetve a hangfelvételek készítése hasonló veszély marad. Ha ezek nem járnak sikerrel, akkor eljöhet az a világ, amiben a telefonra is víruisrtót kell telepíteni.Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # aasoft 2012-11-07 16:42
Mégiscsak jó a "régi" telefon.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!