fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái laboratóriumukat apró szatellitek telepítő platformjává alakították, hogy ezzel is felkeltsék a diákok érdeklődését az űrkutatás iránt.
A hónap elején a 33-as expedíció legénysége öt apró Cubesatot bocsátott az űrbe, ezek mindegyike mindössze néhány centiméter széles. Ehhez a japán űrügynökség (JAXA) kis méretű műholdak telepítésére alkalmas készülékét vetették be. Ezek az első nanoműholdak, melyeket a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kihelyeztek.

A telepítésre két és fél évvel azt követően került sor, hogy a NASA bejelentett CubeSat programját. Andres Martinez, az Ames Kutatóközpont szakembere szerint a hónap eleji telepítés igazi tapasztalatszerzés volt mindenkinek.

A műholdakat az űrállomás japán Kibo laboratóriumából telepítették október negyedikén, mely nap egyben a viliág első mesterséges műholdja, az orosz Szputnyik-1 1957-es felbocsátásának 55. születésnapját is jelentette.

A JAXA műholdkihelyező készüléke júliusban érkezett a komplexumra egy japán teherszállítón. Akihiko Hoside installálta a készüléket – mely akkora, mint egy kisebb nyúlketrec – a Kibo kisebb zsilipjébe. Ezt követően felnyitotta a zsilipet és a Kibo robotkarjával kihelyezte a műholdtelepítő készüléket. Az eljárás csak négy órát ölelt fel az asztronauta idejéből, és nem volt szükség űrsétára.

Az egyik nanoműhold a TechEdSat, egy 10 centiméter széles. A San Jose Állami Egyetem diákjai feleltek a tervezés és fejlesztés nagy részéért. A diákok földi irányítótermükből felügyelik a műholdat, ahol veszik jelzéseit. A készülék rendszeresen adatcsomagot küld haza, mely olyan információkat ölel fel, mint hőmérséklet, röppálya és más paraméterek, így ezek révén feltérképezhető űrbeli környezete. A projekt 30 ezer dollárt kóstál, a munkát és kilövési költségeket nem számolva. Úgy hiszik, a műhold túllépi majd egy hónaposra tervezett élettartamát, azonban Martinez szerint egyelőre ezt nem tudják igazolni, mert az adatokat még ki kell értékelni.

Az október 4-én kihelyezett négy szatellit egyike, az F-1 a houstoni hardvergyártó NanoRacks, a svéd Uppsalai Egyetem és a vietnami FPT Egyetem együttműködésének eredménye. A másik három műhold (RAIKO, WE WISH és FITSAT-1) a JAXA-val dolgozó intézetek készüléke. A FITSAT-1-et úgy tervezték, hogy Morze-kóddal üzeneteket írjon az égre, így a kutatók tesztelhetik optikai kommunikációs technikáikat.

A NASA úgy döntött, hogy két alkalommal helyezi ki a műholdakat, így minimalizálhatja az állomással való ütközés kockázatát -mondja Martinez. Mivel a műholdak nem tudnak manőverezni, kiszámították azt a röppályát, mely valószínűtlenné teszi, hogy a szatellitek valaha is keresztezzék a komplexum útját.


A telepítés sikere utána NASA afelé tart, hogy csökkentse a civil szervezetek űrbeli költségeit, ugyanis sokkal olcsóbb az űrállomásról kihelyezni a műholdakat, mint a Földről fellőni.

"Az egész alapötlet a költségcsökkentésről szól -mondtja Victor Cooley, az űrállomás 33-34-es expedíciójának vezető kutatója a NASA TV-nek adott interjújában. - Ha csökkenthetjük a költséget azzal, hogy ezek a szatellitek másodlagos teherként helyet kapnak egy rakétán - vagy jelen esetben a HTV-n, ami eleve rakományt szállított az űrállomásra -, az még tovább csökkenti telepítésük költségeit.

Egyelőre nincsenek tervek arra nézve, a két űrügynökség mikor ismétli meg a műholdtelepítést, azonban Martinez szerint már rengeteg diák és mérnök jelentkezett műholdötletekkel.

 

forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!