fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

Mint azzal legkésőbb az amerikai netmegfigyelési botrány kirobbanása óta mindenki tisztában van: az internet - jelenleg ismert formájában - se nem szabad, se nem biztonságos kommunikációs csatorna, hanem gyakorlatilag gátlástalan kormányzatok saját polgáraik és más országok polgárainak megfigyelésére és ellenőrzésére tartott játékszere. Ezen kíván változtatni aktivisták egy csoportja, akik az alapjaitól kezdve építenék újra a világméretű hálózatot annak úgy, hogy azt senki ne hajthassa hasonló módon ellenőrzése alá.

A megoldást szerintük a "Meshnet"-ek kialakítása képezheti - egy olyan hálózaté, amely teljesen szükségtelenné teszi, sőt, kifejezetten kizárja az internet-szolgáltatókat és a centralizáció bármilyen formáját az adatcseréből. A meshnet ehelyett a felhasználók által üzemeltetett Wi-Fi-elérési pontokból felálló hálózaton keresztül forgalmazza az adatokat.

Bár minden az internethez rendkívül hasonlóan történik, mivel azonban az adatok nem egy erősen hierarchikus hálózati modellben, hanem maguk a polgárok által üzemeltetett és birtokolt eszközök nagy halmazán kerülnek forgalmazásra, a kormányzatok nem lehetnek képesek egy az adatforgalom szisztematikus lefigyelésére vagy éppen az adatcsere bizonyos típusainak korlátozására alkalmaz mechanizmusokat építeni a rendszerbe - vélik a koncepció kigondolói.

Az első kísérletek biztatónak tűnnek: Spanyolországban például már az ezredforduló óta kerül kiépítésre egy meshnet, amelynek mostanra már több mint 21.000 csomópontja van, de az NSA-botrány miatt egyre több helyen indulnak be hasonló kezdeményezések másfelé is. A meshneteken gyakorlatilag ugyanazok a szolgáltatások éppen úgy működhetnek, mint a hagyományos interneten is (beleértve a webtől kezdve a videómegosztáson át egészen a chatig) - azzal az apró különbséggel, hogy ezeket senki sem tudja központilag lefigyelni vagy blokkolni.

Addig amíg nem valósítanak meg teljes lefedést, a meshnetek egyébként az internetet is felhasználhatják az egymással történő kapcsolattartásra, ahol azonban természetesen titkosítva forgalmazzák az adatokat.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # aasoft 2013-09-25 17:19
Ez kell nekünk.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!