fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

A Német Információ Biztonsági Szervezet-től (BIS) kiszivárgott , és a Die Zeit német hetilaphoz jutott az a hír, miszerint a Microsoft operációs rendszerű Windows8, az érintő képernyős szuper csoda szuper veszélyes. Egy kis kapun keresztül megengedi ugyanis a Microsoftnak, hogy számítógépünkbe beléphessen, és információkat szívjon le, mely információk a gyanúk szerint a NSA-hoz, sőt midnen valószínűséggel a kínaiakhoz is eljuthatnak.

Ez a kiskapu az úgynevezett “Trusted Computing” segítségével valósult meg, amit a Trusted Computing Csoport fejlesztett ki és működtet.  A Trusted Computing Group egy évtizede alakult az amerikai számítógép mágnások részvételével (Cisco, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft, Wave Systems és AMD). A technológia alapja egy chip, a Trusted Platform Module (TPM) és egy ehhez tervezett operációs rendszer, mint a Windows 8.

A cél a digitális jogok menedzselése és a computer biztonság. Ennek érdekében a rendszer dönti el, hogy melyik software legális, installálásra elfogadható és melyik software illegális, vírus gyanús, pusztításra érdemes. Az egész folyamatot a Windows felügyeli, azaz távolsági hozzáféréssel a Microsoft.

Eleinte a használó ki-bekapcsolhatta a chipet. A legújabb chip azonban, a TPM 2.0 a komputer első bekapcsolásával örökre bekapcsolódik, és nem engedi meg a használónak, hogy ő maga felülírhassa a chip döntéstét, és olyasmit installáljon, amit a modul “veszélyes”-nek ítél. Az pedig a használó számára teljesen láthatatlan, hogy a Microsoft mit csinál a használó computerben található adataival és információival.

Egy ilyen helyzetből rendkívül könnyű elérni, hogy a chip gyártói a megfelelő kulcsokat átadják a NSA-nak és akárkinek, aki megfizeti azt. Például a kinaiaknak. A Microsoft természetesen ilyet sosem tenne. Sőt a Microsoft, mint az investmentwatchblog írja, tudatja az amerikai kormánnyal, ha valahol információs biztonsági hiányosságot talál, még mielőtt a hibát sikerült volna orvosolni.  Így a kormánynak van ideje a hiba előnyeit kiélvezni.

Információink védelme érdekében egy megoldás lehet a Windowsról Linux-ra való átállás az inwestmentwatchblog írója szerint. Hozzáteszi, hogy München önkormányzata  ezt már 10 éve megtette. Én laikusként megkérdezem: akkor az Apple is biztonságos?

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
0 # Péter Sz 2014-02-17 10:06
Sajnos az Apple MacOS rendszere sem biztonságos, unix mintára BSD alapú, de jelentős zárt (legtöbbek számára nem látható) kódot tartalmaz és hasonló megoldás, mint a TPM létezik benne, akár külön, dedikált chip nélkül is (ahogy a Windows-ban már a Windows 95 óta).
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Lire 2014-12-14 16:43
Linuxnak rengeteg előnye vagy , nem tudnak belelátni a gépembe (igen Linuxot , pontosabban Linux Mint-et használok), mivel a Linux mögött nem cégek hanem fejlesztőcsapat ok állnak , pár kivétellel (pl Canonical vagy a német Novell)
Egyébként ha már az adataink védelméét akarjuk biztosítani akkor tudom ajánlani az adblock és a ghostery kiegészítőket. Letölthetők Firefoxhoz és Chrome alapú böngészőkhöz is ( srware iron, opera, chrome stb)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!