fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

(Egy felmérés szerint Izrael, majd az oroszok használják legtöbbet a Fészbúkot és a twittert. Ideje lesz becsukniuk a boltot.)
Az internet azt mutatja nekünk, amit szerinte látni akarunk, és egyáltalán nem biztos, hogy ez ugyanaz, amit látnunk kellene.
A fenti mondattal foglalja össze előadásában Eli Pariser az internet (ezen belül is a Google, a Facebook és egyéb hírportálok) által okozott legnagyobb problémát. Bár régóta tudjuk, hogy a Nagy Testvér mindent lát, úgy tűnik van még muníció a témában…

Pariser 2011 februárjában tartott egyik előadásában megdöbbentő dolgokat állít (és bizonyít) – a bemutató rövid summázata talán az lehetne, hogy a legnagyobb internetes cégek bizony sok mindent elrejtenek előlünk. Szűrik az információkat, sőt vannak dolgok, amelyeket teljesen „el is rejtenek” bizonyos felhasználók elől. Az alábbi videó az utóbbi hónapokban kezdett el keringeni a neten, közepes angoltudással már érthető – érdemes végignézni (amíg le nem szedi a Youtube)

Eli egyik legegyszerűbb példája erre az általa igen károsnak tartott szűrésre (a dolog hivatalos neve perszonalizáció, és valóban létezik a neten, a New York Times Online-tól kezdve a Yahoo-ig mindenki alkalmazza) saját Facebook-oldala. Ő maga köztudottan liberális. Ebből adódik, hogy főleg szintén liberális barátainak linkjeire klikkel a Facebookon (érthető, azonos érdeklődési kör, azonos témák és beszélgetések). Egy nap meglepődve vette észre, hogy azon barátainak linkjei és bejegyzései, akik a konzervatív oldalt részesítik előnyben, egyszerűen eltűntek Facebook-oldaláról.
A rendszer – anélkül, hogy megkérdezte vagy a jóváhagyását kérte volna – beazonosította őt, mint „liberális” politikai beállítottságú felhasználót, és az ellenkező politikai oldal tartalmát kiszűrte…

A Google-val kapcsolatban is nagyon egyszerű példákkal bizonyít: Eli megkérte két barátját, a világ két különböző pontján, hogy írják be a keresőbe, hogy „Egyiptom”, majd küldjék el neki a találati oldal képernyőképét. A két oldal összehasonlítása egyértelművé teszi, hogy a Google minden felhasználó számára mást és mást dob ki. A kereső figyeli, hogy földrajzilag hol vagyunk, milyen gépet használunk, figyelembe veszi előző kereséseinket stb.

Ezek alapján kapunk egy személyre szabott találati listát, amelyben előfordulhat, hogy nem szerepelnek dolgok, amelyek más felhasználók esetében esetleg az első helyen állnak. Eli további példái hasonló jelenséget mutatnak az RSS-ek és a nagy hírportálok esetében is: minden felhasználó saját kis „infó csomagot” kap.

A rengeteg perszonalizációs technika összességét „filter bubble”-nak (szűrő-buboréknak” hívja Pariser, és szerinte ezzel az a legnagyobb gond, hogy minden felhasználó a saját ki buborékjában ül, szűrt és válogatott adatokat kap, tulajdonképpen a saját kis „internetének” a rabja. És nem a felhasználó dönti el, hogy mi kerüljön be a buborékba, és mi nem… Már pedig az internet eredeti célja pontosan ez ellenkezője lenne, nem igaz?

http://techline.hu/szubjektiv/20110609_google_facebook_eli_pariser.aspx#rss


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!