fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Figyelnek

A felhasználók életének eseményeit megörökítő naplóvá alakítja a Facebookot a csütörtökön a hazai felhasználók számára is elérhetővé vált új funkciója, az Idővonal. A kellemes nosztalgiázásra is használható új funkció indulásával azonban a felhasználók teljes múltja egyetlen gombnyomással visszanézhetővé vált.

Az Idővonal (angolul Timeline) funkciót még szeptemberben jelentette be Mark Zuckerberg, a cég alapítója, de széles körben csak december közepén vált világszerte elérhetővé a szolgáltatás, amely gyakorlatilag egy látványos naplóvá alakítja a felhasználók profiloldalait.

Az új funkció gyakorlatilag az archív adatok megtekintéséhez biztosít egy új felületet. Az ismerősök korábban írt bejegyzéseit vagy épp a sajátjainkat eddig a Facebookon csak nagyon komplikált módon lehetett visszaolvasni, gyakorlatilag a legutolsó bejegyzésnél kellett elkezdeni nyomogatni a lapozógombot a korábbi beírások, fotók eléréséhez. Ahhoz, hogy egy átlagos mennyiségű bejegyzést publikáló felhasználó múltjában kutakodni lehessen, az érdeklődőnek akár több száz alkalommal kellett rákattintania a lapozás gombra, vagy egy külön célszoftvert írni erre a célra.

Az Idővonal megjelenésével ez a feladat jóval egyszerűbben megoldható, mivel elég rámenni a felhasználó új típusú adatlapjára, ott egy csúszka segítségével szabadon lehet barangolni az évek között. A feltöltött képeket, megosztott videókat a Facebook új felülete nagyobb méretben jeleníti meg, mint korábban az üzenőfalon, ezzel is vonzóbbá téve a nosztalgiázást a felhasználóknak.

Nem csupán a korábbi bejegyzéseket lehet megtekinteni, de azt is, hogy egy adott hónapban egy adott felhasználónak kik lettek az új ismerősei, mikor jelölt be valakit barátjaként, barátnőjeként, vagy mikor szakított kapcsolatával.

A múltunkat is bekebelezi a Facebook

Új lehetőség, hogy az Idővonal nézetben (ez a saját profiloldalon érhető el) nem csak aktuális, hanem múltbéli eseményekről is lehet írni. Ehhez az oldal közepén futó csíkra kell rábökni, ahol a bejegyzés mellett meg lehet adni annak dátumát is, akár még a Facebook indulása előtti időpont esetén is.

Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók akár egészen születésükig visszamenőleg feltöltsék emlékeiket ahhoz hasonló módon, amelyet az iWiW-et kifejlesztő Várady Zsolt már bezárt szolgáltatása, az Emlékgép tett lehetővé. Mivel manapság már gyakran egész családok vannak jelen a Facebookon, a nosztalgiázást lehetővé tevő funkció létjogosultsága nem kétséges, a közösségi oldalon keresztül egyszerűen meg lehet osztani akár az évtizedekkel korábbi nyaraláson vagy karácsonykor készített fotókat is. Komoly hiányossága, de valószínűleg a biztonság érdekében tett kompromisszuma az Idővonalnak, hogy nem teszi lehetővé a korábban posztolt szövegekben való keresést - azaz hiába tudjuk, hogy két éve elküldtük valakinek egy jó gázszerelő elérhetőségeit, ennek felkutatásához végig kell pörgetni az adott év adott hónapjának összes bejegyzését.

Mostantól mindenünket visszaolvashatják

A Facebook továbbra is lehetővé teszi azt, hogy az emberek korlátozzák, hogy egy adott képet, videót, linket vagy szöveges bejegyzést kivel akarnak megosztani: ha valakinek korábban nem biztosítottunk jogosultságot egy-egy írás megtekintésére, az az Idővonalunkon sem fogja látni azt.

Ugyanakkor a felhasználók többsége vagy egyáltalán nem szűri meg, hogy egyes bejegyzéseit megosztja-e minden ismerősével, vagy csak egy szűkebb kör számára teszi azokat elérhetővé. Az Idővonal funkció ez utóbbi esetben is a korábbinál tágabb hozzáférést ad az ismerősök kezébe: a barát vagy barátnő például könnyen visszakeresheti, milyen bejegyzéseket váltott korábbi szerelmesével egy facebookozó. A felületen az olyan ismerősök üzenetei és bejegyzései is megjelennek, akiket a felhasználó esetleg már rég törölt az ismerősei közül.

Nem ajánlott többé a publikus profil

Azt, hogy az Idővonalon visszamenőleg mennyi időre akarnak a felhasználók ismerőseik számára betekintést engedni múltjukba, nem lehet szabályozni a Facebookon, csupán arra van mód, hogy a bejegyzések esetében egyesével megadja valaki, kivel akarja azt megosztani. Mivel itthon sokan már 2007-2008 óta használják a Facebookot, ez bejegyzések ezreit jelentheti, így feldolgozásuk olyan sok időt venne igénybe, hogy a legtöbb ember kedvét elveszi az utólagos kategorizálástól.

Az Idővonal elindulásával az átlagembereknek érdemes megszüntetniük publikus profiljaikat, és a jövőben csak ismerőseikkel megosztaniuk életük élményeit és csalódásait. A publikus fiókok tartalma ugyanis mostantól olyan mélyen visszakereshető bárki által, hogy azzal már komolyan vissza lehet élni: például az adóhatóság nyomon követheti a felhasználó vagyonosodását, a leendő munkaadó pedig az állásra jelentkező életvitelét. Ha a gyermek születéséről vagy a már elhunyt kutya nevéről is megemlékeztek a szülők a közösségi oldalon, az jelszavak kikövetkeztetéséhez biztosíthat remek alapot.

A kínos régi bejegyzéseket szerencsére törölni is lehet, és arra is lehetőséget biztosít a Facebook, hogy az utólag nem megfelelő hangneműnek ítélt képeket vagy írásokat csak elrejtse szerzőjük saját Idővonalából mások elől, de ehhez egyesével kell végigmenni a posztokon.

Még karácsony előtt mindenkinél bekapcsolják

Az Idővonalat a Facebook egyelőre nem aktiválja automatikusan minden felhasználónál, hanem manuálisan lehet kérni a bekapcsolását, december 22-től azonban a közösségi oldal minden felhasználójánál aktiválni fogják. A felhasználók életét biztosító napló kortól és nemtől függetlenül biztosan sok facebookozó számára okoz majd kellemes pillanatokat, de a szinte kontroll nélküli visszakereshetőség miatt a jövőben mindenkinek érdemes kétszer is meggondolnia, hogy egy-egy bejegyzést kikkel oszt meg a közösségi oldalon.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!