fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Média befolyása

Ma reggel helyi idő szerint hat órától holnap reggel hatig nem működnek a Wikipédia angol nyelvű oldalai. A 24 órás elsötétítés tiltakozás az Egyesült Államok sokat vitatott kalózellenes törvénytervezete, a SOPA elfogadása ellen.

Számos más oldal is hasonló akciókat tervez a mai napra ‒ köztük a Google, a Reddit (14.00-tól 12 órán keresztül offline), a BoingBoing (offline), az Imgur és a Tucows (14.00-tól 12 órán keresztül offline).

Az oldalak többsége teljes elsötétítést ígér 24, illetve 12 órán keresztül. A Google üzemelni fog, de a honlapon feltűntetik szembenállásukat a tervezettel. „Vannak sokkal intelligensebb módjai is a külföldi kalózoldalak lezárásának, mint arra kényszeríteni az amerikai cégeket, hogy cenzúrázzák az internetet” ‒ nyilatkozták a cég képviselői.

A tiltakozás egyik szervezője, a Fight for the Future adatai szerint eddig 12 ezer honlap csatlakozott a „sztrájkhoz” és ez a szám folyamatosan nő.

A tervezett elsötétítés hírére Chris Dodd, a SOPA egyik fő támogatója így nyilatkozott: „Ez egy nagyon felelőtlen reakció és kárt okoz mindazoknak, akik számítanak az ezen oldalak által közvetített információkra. És egyben hatalommal való visszaélésnek is nevezhetném, ha azt nézzük, hogy ezek a cégek milyen szabadságot élveznek a jelenlegi piacon.”

Mind a SOPA, mind a PIPA célja, hogy több eszközt adjon a szerzői jogok és a honlapok tulajdonosainak kezébe a tartalmakat illegálisan eltulajdonító külföldi oldalak elleni harcban. Ellenzői szerint a törvények elfogadásával azonban túl nagy hatalomra tennének szert, amely visszaélésekre adhat okot, ha valamilyen okból kipécéznek egy oldalt. És bár egyelőre csak külföldi honlapok elleni szankciókról van szó, a kritikusok szerint az lesz a vége, hogy a törvényesen működő otthoni oldalak is folyamatos és költséges ellenőrzésre lesznek kényszerítve, hogy biztosítsák, tartalmaik nem ütköznek a törvényben meghatározott szabályokkal.

A törvények elfogadása a cenzúra és a szólásszabadság korlátozásának rémképét is előrevetíti sokak agyában, bár egyesek szerint ezek az aggodalmak eltúlzottak.

Az ünnepek elmúltával ismét fellángoltak a támogatók és ellenzők közti viták, ennek részeként jelentette be a Reddit a tervezett elsötétítést. Hamarosan csatlakozott a Wikipédia is, majd sorra a további oldalak.

A sopastrike.com ‒ a Fight for the Future egyik weboldala ‒ tippeket ad a honlap-tulajdonosoknak, hogyan tudnak egyszerűen csatlakozni a mozgalomhoz, és ezt ők növekvő számban meg is teszik. A szervezet képviselői nincsenek meglepve a heves reakcióktól: „Ezek a törvények egyáltalán nem tartják tiszteletben az internet működését.”

Ami a felhasználókat illeti, Jimmy Wales Wikipédia-alapító azt javasolta a tanulóknak, hogy a házi feladatot előre írják meg, de szerencsére nem ez az egyetlen opció. A következő öt adatbázis segíthet, ha a nap folyamán valami angol nyelvű keresgélnivalónk akad: Encyclopedia Britannica Online, Scholarpedia, Infoplease, Citizendium, The Free Dictionary Encyclopedia.

 

Forrás: http://ipon.hu/hir/online_tiltakozas_a_sopa_ellen/19051


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!