fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Média befolyása

Mai cikkem nem egy túl szokványos témáról fog szólni, ugyanakkor elég sokakat érinthet. A pár hete volt ugyanis, hogy felhívott az egyik barátom azzal, hogy van egy új üzlet és nem érdekelne-e esetleg. Fogadott a sablonszöveg: jó kereseti lehetőség, sok szabadidő stb.

 Bizonyára sokan hallottatok már az úgynevezett MLM rendszerről, MLM rendszerben működő vállalkozásokról (lásd pl. Nuskin, Forever living, Tiens). Mivel ez az egész eléggé lejáratódott már és negatív felhangja van, sokan a mikro franchise megnevezést használják már inkább. Tehát mint kiderült barátom is egy ilyen vállalkozásba próbált bevonni. Mivel érdekelt a dolog és volt egy kis szabadidőm végighallgattam, hogy mégis miről van szó, és hamarosan odáig jutottunk a dologgal, hogy elmentem merő kíváncsiságból egy  úgynevezett "open"-re (cégbemutatóra).

Cégnevet direkt nem említek, de azt tudnotok kell, hogy ezeknek a cégeknek az ismertető jegye, hogy mindegyik egyedülállónak titulálja magát, és azt hangoztatja, hogy ez MÁS, mint a többi.

Az elején fontos leszögeznem, hogy igenis van különbség is az MLM cégek között én most konkrétan az egyikről szeretnék írni, amivel kapcsolatba kerültem. Az összes közül én ezt a céget tartom a legkomolyabbnak, viszont jócskán voltak olyan dolgok, amik zavartak. Kezdetnek, akik nem lennének még képben, azok számára ismertetem a rendszert. Az MLM lényege, mint ahogy a nevéből is következtethetünk (multi level marketing), a hálózat építés. A hagyományos vállalkozás úgy nézne ki, hogy van ugye a termelő, akinek van egy adott terméke, és vannak a kis- illetve nagykereskedők, akiken keresztül eljut a fogyasztókhoz. Ezzel a klasszikus mintával ellentétben az  MLM lényege, hogy van a cég ami az adott terméket szolgáltatja, és a cég értékesítőkön keresztül, közvetlenül forgalmazza termékeit.Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy neked valaki szól, hogy vásárolj tőle xy-terméket, illetve mellékesen megjegyzi, ha van kedved, te is csatlakozhatsz az üzlethez, mint „vállalkozó”. Ebben ez esetben te is üzletépítővé válsz a regisztráció után és te is másokat fogsz tudni beszervezni.

A dolog nagy titka, hogy minden beszervezett ember munkája után te % -ot fogsz kapni.

Így, ha nagyon ügyes valaki, egy idő után eljuthat a piramis azon szintjére ahol már munka nélkül is csak jön a pénz abból, hogy mások dolgoznak helyette.

Nézzük akkor az érveket és ellenérveket.

Akik támadják a rendszert, azzal érvelnek, hogy lehúzás az egész, mivel az MLM-es termékekre jellemző, hogy nem a legolcsóbbak, általában árban prémium kategóriáról beszélünk, 10 000 Ft-os nagyságrendű étrend kiegészítőkről stb.,

és a magas ár azért szükséges, hogy ki lehessen fizetni belőle a piramis magasabb részein ücsörgő egyéneket,  akik már semmit nem dolgoznak az egészen.

Sokan viszont a hálózatépítésben látják a jövőt és úgy gondolják, hogy elterjedése egyre szélesebb spektrumra fog kiterjedni, mivel sok szempontból optimálisabb, praktikusabb, mint a hagyományos értékesítés. Ha MLM rendszerben vásárolunk, közvetlenül a központtól rendelünk. Nyilván a közvetítő segítségével, viszont nincs szükség külön boltokra stb. így irányt mutat a jövőbe ahol valószínűleg az internetes kereskedelem lesz az egyik legelfogadottabb forma,(illetve énszemély szerint örülnék a cserekereskedelem újbóli térhódításának is ha már szóba jött a téma) és persze a másik fő indok, hogy közvetlen, és az emberi kapcsolatokra alapoz, mivel általában barátodat, bizalmasaidat keresed meg azzal, amit el akarsz adni. Legalábbis az oktató programjaikon ezt tanítják (igen, ilyen is van a legtöbb cégnél).

Ez itt megint egy kulcsfontosságú téma, mivel úgy gondolom, ha valaki korrekt módon, nem rátukmálva akarja eladni termékeit, hanem csupán megemlíti az ismerőseinek, akkor ezzel semmi baj, és csak erősíti az emberi kapcsolatokat. Ilyen szinten az MLM elterjedése megalapozott és hosszú távú lehet a jövője. Viszont a legtöbben azt a módszert követik, amit az oktató programokban hallanak, vagyis add fel a barátságaidat, az a fontos, hogy vegyenek tőled, ha nem vesznek nem is igazi barátok. Ha valakinek a baráti köre nem csupa milliomosból áll, akkor problémát okozhat odamenni egy régi ismerőshöz, hogy „figyelj, vegyél már egy 20 000 Ft-os vitamint”.

 Itt kanyarodnék át az egész MLM rendszert körüllengő ideológiára.  Az egész nem egy rossz gondolaton alapszik.  Egy amerikai típusú sikerorientált mentalitásra próbálják az embereket ránevelni, ami nem feltétlen baj. A” A titok” és a pozitív gondolkodás az, amire alapoznak, ez adja a spirituális hátterét az egésznek úgymond. Én szerintem ez egy jó gondolat lenne alapjában véve, hiszen ha valaki tényleg szívvel-lélekkel csinálja az üzletet és alkalmazza ezeket a dolgokat a gyakorlatban, valóban elérhet sikereket, és össze tudja kötni a munkát a spirituális fejlődéssel, ami egy kiegyensúlyozott élethez vezet. A problémám ott kezdődik, hogy bármenyire is lehet egy cég formabontó és spirituális ideológiákat felhasználó, az ami az üzletet mozgatja, az a pénz, és mivel a kapitalista rendszer fogaskereke ez is, ezért, hogy forradalmian új üzleti struktúrát akarjunk kialakítani, ebből a pénzközpontúságból kellene kilépni. Ha valaki képes lenne egy tiszta vonalat létrehozni, ami szakít az eddigi betanult  kliséktől az valóban hozhatna változást ebben az ágazatban. Addig viszont ezek a cégek ékes példái annak, hogyan lehet a spirituális tudást rosszra használni, vagyis egyéni hatalomvágy és pénzéhség kielégítésére. A termékbemutatókon illetve toborzó rendezvényeken, ahol a céget mutatják be, erősen az emberek érzelmeire hatnak és megpróbálják gyakorlatilag manipulálni a tudatot minden téren. Az emberek vágyait akarják felszínre hozni, ki ne akarna egy szép házat, nagy autót stb., és ez mind elérhető! Csak higgy benne… Arról már nem beszélnek, hogy ettől még nem feltétlen lesz boldog az illető. Akinek kicsit dezsavűje van, nem véletlen, hiszen egy korábbi cikkemben, ahol a Titokról írtam szintén ezekről a félreértelmezésekről beszéltem... Átlagember számára hamar szemet szúrhat, hogy a cég emberei kifelé akármennyire is mutatják, hogy mennyire sikeresek és igazi karizmatikus egyéniségek megnyerő stílussal, akiknek húúde bejött az élet, igazából egyik sem egyéniség, mivel sablonokat használnak és gyakorlatilag mind egyformák. Olyan gépezet ez, ami szépen lassan céges zombikat nevel az embereikből, mielőtt észbe kaphatnának. Jellemző rájuk, hogy hirdetik mennyire szabad ez a fajta munka és, hogy mennyi mellette a szabadidőd, saját magadat adhatod stb. Ehhez képest legalább annyi a megkötés és az, amivel bekorlátozzák kreativitásod, mint bármely másik átlagos munkahelyen.

 Úgy gondolom, az üzleti struktúra önmagában nem lenne rossz a közvetlenség miatt, csupán a hatalmas árak miatt rablásnak tűnik az egész, azért hogy a piramis tetején lévők megszedhessék magukat. Az ideológiai háttér sem rossz alapjait tekintve, egyszerűen csak arról van szó, hogy ezeket a pozitívumokat kellene átvinni a hétköznapi életbe. Ez egyszerűbb, mint gondolnánk. Ha egymástól vásárolunk és helyi piacokon ismerősöktől szerezzük be az alapanyagokat, és kiépítjük saját „hálózatunkat” a kistermelők között, ugyanakkor életünket pozitív életszemlélettel éljük, és nem állítunk fölösleges korlátokat magunk elé, akkor máris átültettük a használható gondolatokat, ötleteket, egy előremutató és tiszta formába, a kapitalista gépezet posványából.

forrás: tudatosodj.blog.hu


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+5 # Bastian 2012-05-03 01:53
Ez az egész arról szól, hogyan lehet "kényszerértékes íteni" olyan termékeket, amiket egyébként (ilyen-olyan okokból) nem akarnak megmérettetni a piacon, a boltok polcain, mert ott nagy valószínűséggel "elvéreznének" (már elsősorban az árversenyen).
Viszont, ha tudnak hozzá mellékelni egy "ideológiát", mint hogy "gazdag leszel", Mercedesszel járhatsz, neked semmit sem kell csinálni egy rövid idő után, csak neked dolgoznak mások, stb... valójában ez adja el a terméket. Egyébként senki nem venne belőle egy "alapcsomagban" lévő több darab ilyen "izét", nyilván legfeljebb kipróbálna egyet először...
Ezzel a gyártó cég piaci viszonyok nélkül, egy ígérettel adja el a termékét, akit be tudnak hülyíteni, az a gombostűt is megvenni 10 ezerért, hiszen nem azért veszi, mert szüksége van rá, hanem hogy "gazdag legyen". Véleményem szerint ez egy aljas rendszer, mert az emberek alantas ösztöneire játszik, nem a jót, hanem a "rosszat" akarja kihozni belőlük, úgymint a kapzsiság, a hazudozás, mások átverése, stb... rombolja az erkölcsi tartást, tönkreteszi a baráti társaságot, az összefogást az emberek között, mert mindenkit csak egy potenciális vásárlónak tekint attól kezdve, még a saját anyját is...

Teljes mértékben elítélem ezt a módszert (nem mintha nem volna sok egyéb elítélendő módszer), mert itt ráadásul nem termlkeket, hanem "álmokat" adnak el a naív közönségnek. A termék itt tulajdonképpen lényegtelen, csak mégis kell valami kézzelfogható, de lehetne egy A4-es papírlap is.
Nem véletlen, hogy az amerikai MLM szövetség szerint a résztvevők az elmúlt 20 év statisztikája alapján 97%-ban sikertelenek. Viszont a csúcsán lévők és a gyártó (ami sokszor ugyanaz) halálra keresik magukat mások hiszékenységén. Valójában nem a terméken és ez a lényeg!!

Az egyébként kimutatható, hogy válságidőszakok ban mindig megnő ezeknek a rendszereknek a forgalma és terjedése, ami nyilván annak köszönhető, hogy sokan a kétségbeesésükb en még ebbe is belemennek, mert már a csodában hisznek, mint utolsó szalmaszál és persze mint mindig most is átverik őket. Legtöbbször alacsony társadalmi státuszú komolyabb képzettség nélküli emberek vesznek ebben részt, amerikában manapság a legújabban indított ilyen rendszerek résztvevőinek döntő többsége fekete, azért ez sem véletlen, őket századszor is be lehet csapni, a fehérek többsége már kiábrándult ebből a hülyeségből...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+2 # Fénybenjáró 2012-05-03 13:45
Sajnos a pénzről szól az egész, még akkor is, ha vannak szuper termékeik is. Legnagyobbat az alapítók és a termelők kaszálják, az biztos.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # bambaaa 2012-05-03 19:21
"énszemély szerint örülnék a cserekereskedel em újbóli térhódításának" - ezen a mondaton megakadt az agyam. ez biztos jó lenne, hmmm...? tegyük fel, hogy öröklöm egy házat valahol messze, nagyon messze. szükségem nincs rá, mert... tök mindegy miért. és vajon mire cserélek el egy 60m2-s házat 2000m2 telekkel...? vagy 1 kg mézért mennyi tejet fogok kapni? és mit csinálok annyi tejjel, azt nem tarthatom el napokig, ugye?
Nem lenne rossz dolog a pénz, ha a valódi funkcióját töltené be, ami nem más, mint általános értékmérő. srácok, nem a pénz a hibás, meg a mobiltelefon, meg az internet, meg a tévé, hanem az ember! a világ nem magától lett szar, hanem mert elkúrtuk...! nem a 6-10 millió zsidó a bűnös, hanem kollektívan mindenki. ugyan hogy tudna 6 millió 6 milliárd másikat igába hajtani azok beleegyezése nélkül...?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2012-05-05 23:08
A pénz egy eszköz, amit lehet jóra és rosszra használni. A csere kereskedelem nem olyan fejlett módszer, de így lehetőség van bizonyos mértékben a bankok hatalmától megszabadulni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # ekliptika 2012-05-28 14:24
Az MLM rendszerekkel (és a mai kapitalista világgal) kapcsolatban a legnagyobb igazságtalanság a PASSZÍV jövedelem! Magyarán úgy keresel pénzt, szabadidőt terméket, vagy bármilyen értéket, hogy ELVESZED azt amiért MÁS dolgozott...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # 7Bagoly7 2014-01-16 14:00
Sziasztok!

Elolvastam a cikket, nagyon érdekes volt ám egy-két ponton tisztáznám, hogy akkor mit is és milyen kategóriába pakoltunk be. Pénz vs. spiritualitás. MLM vs. pénzéhség és társai. A spiritualitás alapvető köve, hogy elfogadni dolgokat úgy, ahogy vannak. A pénz mozgatja a világot, ez tény, ezen változtatni nem lehet. A pénzre mindenkinek szüksége van, és álmai mindenkinek vannak. Mindenki jómódban akar élni. Hogy az MLM rendszerben dolgozók erre alapoznak Uram bocsá, végül is köztudott, hogy ebben a SZAKMÁBAN csak azok boldogulnak, akiknek vannak álmaik, és hajlandóak tenni érte. Ne rójuk fel neki, hogy ők mernek kilépni a mókuskerékből és tesznek azért, hogy változzon az életük. Az, hogy ezt hogyan teszik, más kérdés. Mint minden szakmában itt is vannak pancserok és idióták, akik rontják az adott szakma megítélését. Találkoztam már olyan cipésszel, akivel soha nem csináltatnék cipőt, de ez az egyén hibája és nem a szakmáé.
Az mlm társítva a hazugságokkal, egyebekben; becsapás, másokon átgázolás. Nos, a véleményem szerint, amikor a hagyományos kereskedelemben megvásárolom a ócskábbnál, ócskább minőségű termékeket, a reklámok "manipulatív hatása miatt, az mennyivel erkölcsösebb? Hajlamosak vagyunk csak azt észrevenni, amit akarunk és az alapján ítéletet mondani, amit mások mutatnak, vagy épp mondanak nekünk, mint, hogy magunk járnánk utána.
Miért veszünk mindent egy kalap alá? Vettem én már szart kereskedőtől és bizony vettem jót mlm alapú hálózatból. Amikor életbiztosítást akarnak nekem telefonon eladni, sem sokkal erkölcsösebb és barátságosabb, mint ha odajön hozzám az egyik ismerősöm és azt mondja hallgassam meg. TESCO és a NAGYTESÓK!!!! akik, nyereményjáték címén kiszedik az emberek nevét elérhetőségét, aztán csak azt veszed észre, hogy egyik üzleti ajánlat jön a másik után a mobilodra az e-mailcímedre. Mert ő mint nagy multi megteheti, a kis MLM-es meg takarodjon a p.-ba? Ők az adatokért jó pénz kaptak, mi meg cserélhetjük a telefonszámot, meg a e-mailcímet.
Ha ajánlatot kapok, utánanézek a dolgoknak, és mint normális ember "én" döntöm el, hogy elfogadom e vagy sem. Senki nem kényszerít senkit, mindenki maga hozza meg a döntéseit. Mindenki a maga életének kovácsa - ami szintén a spiritualitás egy alaptana, ha már itt tartunk - csak meg kell tanulni "kovácsolni"
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!