fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Média befolyása

Érdemes végignézni a 2001 című Kubrick filmet, többször is, elejétől a végéig.
Tele van rejtett üzenetekkel, mint ahogy Kubrick többi filmje is. Mindegyik külön-külön egy aranybánya! A 2001 a 60-as évek közepén készült, de benne olyan látványelemek vannak, amiket a mai filmkészítők is megirigyelhetnének.

 


Érdekes, és kicsit furcsa volt a fickó: a 2001 elkészítése után például megsemmisített minden anyagot, minden felvételt (a végső mesterin kívül), ezzel gyakorlatilag biztosítva, hogy ne jöhessenek elő később filmjéből mondjuk egy újravágott változattal, ne eszközölhessenek a filmjén semmilyen változtatást.
Nyilván okkal tette. Feltételezem számított rá, ismerve a "bölcsek" stílusát, lévén ő maga is mélyen beavatott volt, hogy bármikor gondolhatnak egyet fenn, és szükség esetén átdolgozhatják a művét, igényeik szerint. Ezt ő nem szerette volna. Mert ő minden egyes képkockát okkal tett oda, ahova! De olyan szinten, hogy a dolgoknak sokszor oda-vissza olvasva jelentése van a filmjeiben, stb.
Meggyőződésem, hogy ez az ember nem csak a belső köröknek próbált üzenni, de kifelé, nekünk is. A 2001 Űrodüsszeia egy űrhajós csapat útjáról szól, de az űrhajó természetesen csak képletes.
Mindannyiunk útjáról van szó. Az emberiség kalandjáról. Minden csak egy metafora.
És ahogy utaznak ezek az űrhajósok - megjegyzem a legénység nagyobbik része hibernálva van a teljes út közben, tehát végigalussza az egészet (nesze neked, enyhe célzás, a szomszédodra, aki a híradóból tájékozódik)
szóval az út közben történik velük egy elég veszélyes dolog. A technológia, ami a hajón van, ez a csúcstechnológia, ez a mesterséges intelligenciával felruházott szuperszámítógép, ami mindent irányít a fedélzeten, egyszer csak meghibásodik.
Pontosabban szólva, úgy tűnik, meghibásodik, de nem olyan egyértelmű a dolog, inkább nézd meg magad a filmet, és döntsd el te, hogy szerinted meghibásodik-e, vagy pontosan azt csinálja, amire fel lett programozva...
Szóval ez a számítógép megkattan, és úgy dönt kiirtja a legénységet.
Azokat, akik alszanak, egyébként egyetlen másodpercébe kerül kinyírnia, hiszen egyszerűen lekapcsolja az életben tartó funkciókat.
Az ébren levőkkel azért ennél kicsit több dolga van. Mert ezek fel is veszik ellene a harcot, persze.
Megjegyzem nem könnyű egy szuperszámítógép ellen harcolni egy olyan környezetben, ahol minden elektronikusan vezérelt. Minden egyes dolgot a fedélzeten ugyebár HAL irányít...

Apropó "HAL" a neve a szuperszámítógépnek, és aki kicsit kísérletezős kedvében van, és mondjuk eggyel előrébb forgatja az abc-ben a betűket, az épp a legnagyobb számítástechnikai óriáscég nevét kapja, aki ma is ellát mindannyiunkat számítástechnikai alkatrészekkel... nem kezd érdekes lenni a dolog?

HAL ellen tehát nem könnyű harcolni, például mindent lát, mindent hall a fedélzeten, így nem lehet semmilyen formában szervezkedni sem ellene... ráadásul ugye minden elektronikus vezérlést kedvére felülírhat...
Végül aztán, nagy nehezen az egyik talpraesett asztronauta megtalálja azt a hátsó kiskaput, ami nem áll HAL irányítása alatt. - Ez a kapu egyébként talán az egyetlen ilyen dolog a fedélzeten, ahová nem ér el HAL elektronikája. - És amikor azt mondom "hátsó kiskaput", akkor szó szerint értve a dolgot, mert egy hátsó kis ajtóról beszélünk az űrhajó oldalán, amin keresztül asztronautánk, HAL akarata ellenére, be tud jutni a számítógép vezérlőtermébe.
Miután bejut, ott teljesen lekapcsolja HAL minden funkcióját, leszámítva a legszükségesebbeket, amik mondjuk oxigénellátáshoz, motorikához szükségesek, stb... Lekapcsolás közben HAL egyre butább hangon gyerekdalokat énekel, szimbolizálva, hogy a sok "okos" modult, hogyan kapcsolják le róla sorra, míg a végén csak a létfenntartó funkciók maradnak, mindenféle mesterséges intelligencia nélkül.

Végül is megmutatja magát a problémát, és magát a megoldást is szimbolikusan ez a zseniális rendező! Kell majd néhány rátermett, ügyes ember aki megtalálja a hátsó ajtót, és nekik le kell kapcsolniuk az összes "okos" modult, és segíteniük kell a túlélőknek visszatérni az alap, létfenntartó funkciókhoz.

Abból is gondolom, hogy Kubrick végül is a jó oldalon állt, és próbált nekünk segíteni, mert utolsó filmjéért az életével fizetett.

A Tágra zárt szemek az Illumiáti sátánista rituáléit mutatja be, de elég közelről. Nem szőrözik ám a fickó, megmutatja, hogy hogy mennek a dolgok.
Szépségkirálynő, kokócsíkok, privát orgia... szépségkirálynő rituális feláldozása... másnapi szalagcím: "A szépségkirálynő túladagolta magát".
Na most, nem tudom emlékeztek-e még szegény első magyar szépségkirálynőre? Többet nem is mondok. Tegyétek össze a dolgokat.

És ez a változat, ami lement a moziban egy erősen vágott verzió volt!!
Feltűnt, hogy milyen szétesett volt a történet, hogy nem találtak benne össze a szálak? Néha teljesen értelmetlen volt, amit egy-egy szereplő mondott! Azért, mert rengeteg fontos jelenetet egyszerűen az utolsó pillanatban kiollóztak.
Mikor Kubrick bemutatta a filmet a Warner Brothers vezetőinek, azok mondták, hogy ejnye-ejnye, felét ki kell vágni, Kubrick nem volt hajlandó vágni, és nála volt az utolsó vágás joga, úgyhogy Kubrick-nak szépen megállt a szíve két nap múlva, és valaki más megvágta helyette a filmet.
Kikerültek belőle fontos részek, mint hogy Nicole Kidman is ott volt az orgián, és csak azért nem emlékszik rá utána, mert elmeprogramozott monarch szex-rabszolga!
Szóval ilyeneket is meg akart mutatni a rendező, de ezt már tényleg sokallották odafenn...

Viszont ennek a filmnek a végére is egy pozitív üzenetet tett!
Kidman valami olyasmit mond a film végén, hogy "Milyen rossz álom volt ez az egész. De jó, hogy végre felébredtünk!" és ezzel zárul a film.
Kubrick tudja, hogy fel fogunk ébredni. És mivel ő elég mélyére látott a dolgoknak, ez azért némileg bíztató...

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!