fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Hírek

Kezdeném egy, a magyar fül számára értelmezhetetlen mondattal. A városban, amelyről szó lesz, kevés a szemét. Szó szerint! Nincs elég belőle. Úgyhogy a város vezetése szemetet importál. Részben Angliából, elég sokat Svédországból, de most már Amerikából is – hajón szállítva.

 Szemetet!

A tengeri transzport ugyanis olcsó, így aztán ezertonna-szám érkezik a szemét a norvég fővárosba. Oslóról van szó, most már elárulom, ott panaszkodnak arra, hogy nincs elég szemét.

Az észak-európai mentalitás, az újrahasznosítás, a jövőbelátás mostanra ugyanis azt eredményezte, hogy Oslóban a központi fűtés, például az iskoláké, mind-mind szemétégetésen alapszik. Arrafelé újrahasznosítják és energiává alakítják még a mérgező szennyezőanyagokat is, olyan futurisztikus technikával, hogy a város levegője a világ egyik legtisztább lélegzetét ajándékozza az ott élőknek.

Az észak-európaiak „szemétből energiát” programnak hívják azt a fejlesztést, amely vészes hiányhelyzetet okozott. A svéd, a norvég és a finn szemétégető és energiaellátó rendszer évi 700 millió tonna szemetet képes elégetni, miközben ennek a három országnak a lakossága együttvéve is „csak” 150 millió tonna szemetet termel. A „csak” szót azért tettem idézőjelbe, mert a probléma tényleg súlyos. Hiszen az energiaellátó és fűtőrendszer kapacitásait arrafelé az elmúlt években úgy alakították ki, hogy azt feltételezték: jön majd szemét bőven.

Micsoda probléma, ugye?

Azért lesz hideg a norvég iskolákban, mert apu és anyu nem szemetel eleget otthon. Így aztán az oslói városvezetés jobb híján szemetet vásárol, a már említett helyekről. A szemétimport lebonyolítói azért szervezik gőzerővel az amerikai szállítmányokat, mert hosszú távon egyelőre csak az a „piac” tűnik stabilnak. A norvégok lebiggyesztett ajakkal panaszolják, hogy most már a németek is kezdik túlépítkezni magukat szemétégetőkből, az osztrákokról pedig már jobb nem is beszélni. Lassan nem marad Európában elég szemét ahhoz, hogy legyen mit újrahasznosítani.

Kelet-Európa, a mi térségünk egyelőre nem került szóba, mert innen túl drága lenne szemetet szállítani. Pedig vihetnék, csak sajnos teherautóval, a jelenlegi benzinárakon, nem gazdaságos. Az óceánon át viszont megéri, a tengeri szállítás gazdaságosabb, olcsóbb, ha szeméttonnákra vetítjük. Amerika dobálja csak nyugodtan továbbra is ki minden kávézó összes papírpoharát, műanyag kanalakat és tányérokat az olcsó étteremhálózatokban, éljen, éljen, jól jön mindez Norvégiában.

Ide jutott a világ.

A szemétről most már úgy beszélnek, mint értékes „nyersanyagról”. Olvasom a külföldi lapok gazdasági hírei között, hogy a szemétpiac növekvő ágazat, érdemes belefektetni, szemétgyűjtő vállalatokat létesíteni, logisztikát szervezni, országhatárokon átívelő cégeket alapítani. Az oslói panaszok legbizarrabb vetülete valószínűleg az, hogy Norvégia amúgy tele lenne másféle energiahordozókkal is. Az Északi-tenger olajkészleteinek köszönhetően olajexportőr, óriási gázkészletekkel rendelkezik, miközben a hegyekben 1100 vízerőmű áll a rendelkezésére.

Ki gondolta volna a mai, környezettisztaságért aggódó korban, hogy néhány európai város vezetése lassan azt kéri majd a polgáraitól, hogy szemeteljenek sokat és bátran.

Ha télen nem akarnak fázni…


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # Jefremov 2013-06-03 06:24
Még mindig jobb az égetés, mintha azt csinálnák, mint Olaszországban, ahol hegyekben állnak az út szélén a hulladékhegyek.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Lívia 2013-06-27 08:45
Az égetésnél is tudok jobb megoldást: önmérsékletet tanúsítani a szemét- termelésben.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!