fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Hírek

Szomorú látni, hogy a fogyasztási elmebetegségünk miatt, mekkora méretűvé tettük a környezetszennyezést. Mindent a pénzimádat végett ócskára terveznek már maguk a gyártók, hogy minél előbb újat kelljen vennünk, minél előbb új terméket tudjanak eladni (Villanykörte összeesküvés). Az ilyen beteges felfogásnak ez lett az eredménye, amit lentebb láthatsz... Jó lenne már, ha valaki felfogná ezt s olyan rendeleteket hozna, amivel ez a szenny megállítható. Meg az ilyen szennyes gondolkodású emberek s gyárak is.

A világ legnagyobb kiterjedésű szeméttelepei mind nagyvárosok, metropoliszok közelében találhatók. Azokban az országokban, ahol az életszínvonal alacsonyabb, a megélhetés nehezebb, sőt nyomorúságos, ezek a szemétdombok munkahelyet, élelmet, sőt lakóhelyet biztosítanak a nélkülöző lakosságnak.

A kukázók voltaképpen újrahasznosítanak, így a szemét egy része visszakerül a körforgásba, ami viszont ott marad még évszázadokig, az a soha le nem bomló műanyag. A világ még gondolkodik, hogy oldja meg vagy tüntesse el a fogyasztási szokásainknak köszönhető műanyagáradatot. Addig is itt vannak nekünk ezek a szeméthegyek:

Puente Hills Landfill, Az Egyesült Államok legnagyobb szeméttelepe

Kaliforniában található, a szeméthegy magassága, vagyis inkább mélysége 150 m, ami megfelel egy toronyház magasságának. A szemét lebomlásakor képződő gázokat energiává alakítják és felhasználják, napi 12000 tonna szemét érkezik ide.

A szeméttelep már 70 éve működik, 2003-ra tervezték a bezárását, jelenleg úgy néz ki 2013 októberéig fogad még hulladékot.

 


landfill-dpuentahill_1.jpg

Landfill2-puente.jpg

 

A Great Pacific garbage patch: vagyis a Nagy Csendes-óceáni szemétfolt, az áramlások tartják egyben a főleg műanyagból álló úszó szemétszigetet, 1988-ban számoltak be róla először kutatók, azóta több százszorosára gyarapodott. Az állatokra is hatalmas veszélyt jelent: sok állat azt hiszi táplálék lebeg a vízfelszín alatt, megeszik a szemetet, így lesznek betegek vagy egyszerűen megfulladnak. 

Aktuális méretét elég változatosan tippelik, de annyi bizonyos, hogy többszöröse Magyarország területének. A szemét 80%-a a szárazföldről érkezik, 20%-át pedig a hajók eresztik a vízbe.

 

 

Kambodzsában, mindössze 30 km-re a nevezetes Angkor Vat templomegyüttestől több száz ember él a szemétdombon, a szemétből, köztük sok gyerek. Itt találják meg a napi élelmiszerüket és fedelet a fejük fölé. Életükről Omar Havana fotós készített megrázó fotósorozatot.

 

land_kambod.jpg

 

Lagus szeméttelep, Nigéria: A BBC készített egy dokumentumfilmet a nigériai helyzetről és a szemétből élő emberek tömegéről, a városban 16 millió ember él, ebből 70% nyomornegyedekben. Komplett családok költöztek a telepre és teszik, ami kell a túléléshez, hogy napi pár dollár bevételhez jussanak.

A telep forgalma napi 10000 tonna hulladék minimum.

 

 landfill007_lagos_dumpsites.jpg

landfillLagos.jpg

 

Mexikóban sokáig a Bordo Poniente jelentett megélhetést sok ezer helyi lakosnak, de a telepet a hatóságok 2012-ben bezáratták, a város vezetése korszerűsítést tervez. A bezárás után még sokáig jelentek meg hírek arról, hogy továbbra is oda hordják a szemetet a városból és a kukagyűjtők is folytatták addigi életvitelüket. Mexikóvárosban állítólag 250000 ember él kukázásból és nagy szerepük van az újrahasznosítási folyamatokban.

 

landfill-mexico-420x0.jpg

 

Európából sem hiányoznak az óriási szeméttelepek és a szemétlerakással kapcsolatos problémák. Róma szeméttelepe a Malagrotta például nemrégiben megtelt és egyszerűen bezáratták. Pedig Európa legnagyobb kiterjedésű szabadtéri hulladéklerakójáról volt szó. Az olasz főváros helyzete azóta is bizonytalan, sokan félnek, hogy Nápoly hírhedt sorsára jut és az utcákon fog halmozódni a napi 5000 tonna háztartási hulladék.

 

landfill_malagrotta_1.jpg

 

Az összeállításban nem szerepelnek Kína, India, Kenya, Anglia legnagyobb hulladéktárolói, ahova szintén több tonna háztartási és ipari szemét érkezik minden egyes nap. 

2012-ben Brazília legnagyobb szeméttelepe - a Jardim Gramacho - is bezárt, a telepről és lakóiról Vic Muniz készített híres dokumentumfilmet Waste Land címmel. A film körbeutazta a világ legnagyobb fesztiváljait és Oscar-jelölést is kapott.

A világnak nagy kihívás, hogy oldja meg a szemétkezelést a jövőben, ezért olyan nagy jelentőségű, fontosságú az újrahasznosítás és hogy minél kevesebb le nem bomló anyagot juttassanak a háztartások a szeméttelepekre.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!