fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Hírek

Csomagolásmentes szupermarket-láncot tervez két német környezetvédő, akik a hulladék csökkentése mellett megspórolnák az élelmiszerek előre csomagolásának költségeit is. A terv a plasztikhulladék jelentős csökkentése mellett “népnevelő” célzatú is, amennyiben rászoktatja a vásárlókat, hogy saját többször használatos szatyraikkal, kosaraikkal menjenek vásárolni, s így idővel teljesen feleslegessé válik a logós nejlonzacskók gyártása.b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_original1.jpg

Szupermarket csomagolás és az ebből keletkező hulladéktömeg nélkül – ez a víziója Sara Wolfnak és Milena Glimbovskinak, akik csomagolás nélküli áruházakat terveznek alapítani Németországban.

A boltokban jellemzően műanyag csomagolásban kaphatók az élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök, sőt, amikor távoznak onnan, egy további műanyagzacskót kapnak. Ez a dupla nejloncsomagolás a végén aztán persze hulladékként végzi. Mindez azonban nem történhet meg a majdan Sara Wolf és Milena Glimbovski koncepciója szerint működő leendő berlini áruházban, ahol az eredeti nagy ládákban – amikben megérkezik – újracsomagolás nélkül, ömlesztve teszik ki az árut, ahonnan a vásárlók a kívánt mennyiséget vehetik ki saját, vagy a boltban hozzáférhető újrahasznosítható szatyrukba.

Az egyik alapítóé, Milena Glimbovskié a csomagolásmentes szupermarket ötlete, akkor villant be neki, amikor egy egyszerű vacsora elkészítése után meglátta, mennyi plasztikhulladék keletkezett. "Ezután kidolgoztuk az üzleti tervet, és a megvalósításba fektettük minden energiánkat" – mondt a Sternnek Sara Wolf. Wolf otthagyta állását, Glimbovski pedig félbeszakította tanulmányait. Felvették a kapcsolatot egy csomó termelővel, akik közül sokan jelezték, hogy tetszik nekik az ötlet, szívesen együttműködnének.

A kezdőtőkét közösségi finanszírozásból hozták össze, több mint 2500 adományozótól az első körben szükséges 45 ezer euró bőven határidő előtt összegyűlt. A tervezett lánc első üzlete várhatóan augusztusban vagy szeptemberben nyílik meg Berlinben.

Arra törekednek, hogy ne legyenek drágábbak a normál szupermarketeknél – a fogyasztói ár átlagosan 20 százalékát teszi ki a csomagolás költsége, ezt meg tudják spórolni. Kezdetben nem minden termékre terjesztenék ki a “csomagolatlan” rendszert, s amelyeknél ez nem lehetséges, azokat is környezetbarát, illetve újrahasználható csomagolásban árulnák. A “csomagolatlanság” nem lehet valamiféle különlegesség, a leghétköznapibb termékeket, mint például a rizst vagy a száraztésztát is így árulnák.

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!