fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - ISTEN

„Most meztelen hátam a sors játékának odatartom” A mindenki által ismerősen csengő Carmina Burana dallamai. De azt már kevesebben tudják, miről is szól az ének…

Carmina Burana. Azaz burai énekek. A 13. századi latin és alnémet szövegű versgyűjtemény-kódexet a bajorországi Bura Sancti Benedicti kolostorban találták meg 1803-ban, s a helység alapján nevezték el Carmina Buranának. A versek mellé néhol kották és ábrák is tartoztak. Ezek a kották még nem a mai rendszerben íródtak, például csak a hangmagasságokat jelölik – azt sem a ma megszokott, egyezményes módon – a ritmust nem. Ennélfogva azt, hogy annak idején pontosan hogyan énekelték a dallamot, az idő homálya takarja előlünk. De a szöveget ismerve és olvasva, mondhatjuk, Carl Orff, a XX. századi német zeneszerző, akinek jóvoltából széles körben ismert a szóban forgó mű, kitűnő, finom, mélyreható érzékkel találta meg az ének belső tartalmát, mondanivalóját. És ezzel, még az is lehet, jobb zenemű keletkezett, mintha kötöttebb formájú lett volna a feldolgozott alapanyag. Mert így ez a mű a száraz adatokkal való megterheltség nyomát sem hordozza, hanem őszintén, a mindenkori emberi lélek mélyéről csendülnek és zúgnak fel hangjai.

 

kozepkori3

 

Ez a mű egy mindannyiunkat érintő élményről, a kegyetlen sors játékáról szól. A ránk mért terhekről és egy olyan hozzáállásról, amely „meztelen hátát tartja a sors játékainak”, mely nem fél, nem menekül, hanem felveszi keresztjét és kitart a végsőkig.

 

 

Milyen megfoghatatlan ez az egész hömpölygő élet. Ahogy a középkori ábrázolásokon látjuk: a „rota mundi”, a világ nagy kereke, ami folyton forog, egyszer koronával hízeleg a halandó embernek, másszor a kegyetlen igazság játékával gyűri maga alá. A latin eredetű tortúra szó, amely ma kínzást, gyötrést jelent, a csavarni (torquere) szóból ered, ami nekünk a csavarás (torsio) kifejezésből is ismerős lehet. Ez egy olyan forgatás, forgás, amely gyötrelmekkel jár, ami érezhetően erőszakos. Ezért „csavarodik”. Mintha nem akarná. És éppen egy ilyen tulajdonsága a világnak, az emberi életnek. Hogy az egyéni akaratunk mindig szembe és szembehelyezkedik a sors akaratával. Amiből aztán persze borzasztó fájdalmak, kínok, gyötrelmek származnak számunkra. Nem gondolom viszont, hogy ezt megfontolván azt kellene leszögeznünk – mint valamiféle álbuddhista vagy áltaoista –, hogy mindent hagyni kell a saját medrében folyni. Hiszen a világnak nincsen az embertől független „saját medre”. Ugyanis józan ésszel belátható, az embernek szabad akarata van. Innentől kezdve már ráhatása van arra a bizonyos mederre. Már csak egyetlen kiejtett szóval is mekkora változtatásokra vagyunk képesek! És éppen ugyanígy a hallgatással is… És fontos észben tartani, hogy az is ugyanolyan súlyú cselekvés, és az isugyanolyan komoly döntés, határozott állásfoglalás – még ha elsőre nem is tűnik annak –, ha nem cselekszem. Óhatatlanul, akarva-akaratlan, de megszülettünk erre a földre, élünk, lélegzünk, beszélünk (tisztelet a kivételnek), cselekszünk, döntéseket hozunk… stb. Ezért hát ahelyett, hogy – ahogy Kierkegaard írja „már születésünk órájában ürügyet keresnénk arra, hogy kilépjünk belőle, mondván, elfelejtettünk valamit” – a kerék peremének folyton változó részére kisodródva kapaszkodnánk a „jólétet” és talmi „boldogságot” jelentő korona után (ahogy a mellékelt képeken a bal oldali, feltörekvő figura), jobban tennénk talán, ha megpróbálnánk átérezni és felvenni azt a megemelkedett, hősi attitűdöt, ami a Carmina Burana énekéből sugárzik, ami „meztelen hátát a sors játékának odatartja”.

Mindenkinek ajánlom hát jelen éneket, akiben harcos, állhatatos szív dobog, kiemelten a harmadik versszakban – anélkül hogy túlmagyarázással csökkenteném drámai hatását – megjelenő valódi katarzist: „Mindenki pengesse húrját, és zúgjon most velem!”

  

  

Egyféle (saját) fordításban a sorok jelentését is közreadom – végtelenül széles a skála a szöveg értelmezésének tekintetében, ezért ez csupán egyetlen megoldása a fordításnak, így aztán bőven fellelhetünk ettől többé-kevésbé eltérő módon értelmező fordításokat is:

Ó, Sors!
Mint a hold
folyton változol.
Egyszer felemelkedsz,
majd lehanyatlasz.
A gyűlöletes élet
hol megkeményít,
hol hízeleg.
A lélek játéka
a csatákat,
a nyomort,
a hatalmat
mind felolvasztja, mint a jeget.
Végzet, te rettenetes,
te üres,
te hömpölygő kerék!
Balsors,
hamis boldogság,
mindig szertefoszló,
elhomályosult
és elrejtett,
éppúgy kínzol engem is!
Most a te átkozott játékodra
hátam meztelen
tartom oda!
A boldog
és dicső sors
most épp ellenemre van,
fellelkesül,
majd elcsügged
a szolgálatban.
Most, ez órában
lankadás nélkül
verje szívetek az ütemet,
mert a sors által
most teríttetik le az erős!
Mindenki zúgjon velem!


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
0 # Daedalosz 2015-12-21 15:07
Mi értelme a szenvedésnek? Mi értelme, ha egyszer túl vagy rajta, és jön a következő?

Miért van az, hogy a korrupt, senkiházi, mocsok alakok soha nem keverednek ilyen helyzetbe? Nem csak a politikusokra gondolok. Behelyettesíthe tjük a kiskirály vállalkozóval, kemény "nagy" csávóval, stb...

Átlag ember meg ott ragad a vasúti átjáróban és elb*ssza a vonat. (http://index.hu/belfold/2015/12/17/sulyos_baleset_tortent_szeged_es_budapest_kozott_nem_jar_a_vonat/)
Ez normális, hogy ő ott fekszik kicsavarodott testtel?

A mocsok emberek szabadon garázdálkodhatn ak, sose ütköznek akadályba a "sors" által, nem kapnak blokkot... érdekes.

Miért? Fénybenjáró erre te tudsz magyarázatot adni?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2015-12-26 20:00
Eddigi meglátásom szerint létezik előre megírt sors. Különböző állomásokkal, ahol eldönthetjük, hogy melyik irányban szeretnénk tovább haladni. Sorsszerű próbatételek például, ahol választhatunk, hogy megteszünk-e egy rossz cselekedetet, vagy inkább nem. A döntésünk szerint alakul tovább az életünk.

Amit adunk azt kapjuk vissza. Ha sok szenvedést okozunk másoknak, akkor forog a sors kereke és eljön annak is az ideje, hogy mi kapjuk vissza mindazt, amit adtunk egykoron. Persze akkor ártatlan, átlagembereknek fogunk kinézni mások szemében, még lehet, hogy sajnálnak is majd bennünket... de közben tanulni fogunk belőle, hogy mit is adtunk bizonyos idővel azelőtt másoknak.

Sokszor a hibáinkból akkor tudunk kivetkőzni, mikor megtapasztaljuk , hogy milyen rossz egy olyan szenvedést átélni mástól, akinek pont olyan hibája van mint nekünk. Akkor belátjuk, hogy miért nem szabad helytelenül viselkedni, mert akkor már megtapasztaltuk az ilyen káros viselkedés következményeit és hogy milyen kellemetlensége ket képes vele kiváltani az ember.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Daedalosz 2015-12-21 15:29
Hogy jöhet mindenféle kolonc, gáncs a "sors"-tól? Az "karma", "előző életbeli bűn"? Milyen bűn?? Az amit el se lett követve?
Mit tanulsz abból, ha elüt a vonat? Mit tanulsz belőle, ha elgázol egy autó és lebénulsz, vagy amputálják a lábad?

"mint valamiféle álbuddhista vagy áltaoista"
Ennek a mondatnak igaza van mindenki addig ilyen okos, bölcs, megvilágosodott ameddig nem szenved valami kárt, vagy gáncsoskodik a sors vele.... én is ilyen voltam...

Az hogy lehet, hogyha valaki elhatároz bármit, a sors blokkolja mert "nem szolgálja a fejlődését, bla-bla" és ha mégis próbálkozik tovább akkor mondjuk balesetet szenved vagy rákényszeríti valami szenvedésre a "sors"?
Még sincs szabad akarat?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Daedalosz 2015-12-21 15:38
http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__onismereti-kerdesek__5142694-van-olyan-ember-gyermek-kozottunk-aki-szeretne-ha-sajat-edesapja-megkeselne

"De kétségbe vonok minden olyan karmikus tant, ami egyetért azzal, hogy egyes lelkek csak ilyen karmikus tapasztalatok után tudnak lelkileg magasabb fokra jutni. Akkor tulajdonképpen nekünk most hagynunk kéne, hogy az ilyen esetek megtörténjenek a szemünk láttára, mert a karma törvénye ezt diktálja? Hagynánk, hogy a saját gyermekünket, családtagjainka t, barátunkat kivégezzék? "

Aki leszúrja a csecsemőt, az a "következő" életében szintén csecsemőként késszúrás által fog meghalni? Mert akkor a lánc soha se fog megállni....
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!