fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Tudat

A főiskolások és egyetemisták számára elérkezett a vizsgaidőszak megpróbáltatásokkal és magolnivalókkal terhes időszaka. Számtalan könyv sorakozik az asztaldon, és reménytelennek tűnik, hogy valamennyin átrágd magad?

Evezz át a tananyag tengerén?
Azt hiszem nem vitás, hogy milyen óriási jelentősége van mindannyiunk életében a fejlődésnek, a tanulásnak. Ternészetesen egész életünkben előttünk a lehetőség, hogy újabb képességeket szerezzünk, új dolgokat ismerjünk meg, de a legnagyobb feladat még mindig a középiskolásokra, főiskolásokra, egyetemistákra hárul.

Töménytelen mennyiségű adathalmazt kell feldolgozniuk. A tananyag terjedelme óriási, az idő pedig kevés. Ennek eredményeként két lehetőségük van. Az egyik: délutáni magolások, tanulással átvirrasztott éjszakák, pihenés és szórakozás teljes mellőzése, karikás szemek. Sokan ezt az utat választják, kisebb-nagyobb sikerrel.

A többiek lazábban kezelik a dolgot: kevesebb tanulás, kihagyott leckék, ki nem nyitott könyvek, el nem olvasott kötelező olvasmányok. Vizsga előtti kétségbeesett kapkodás, kidolgozott tételsorok és kész diplomamunkák, szakdolgozatok letöltése az internetről, idegesség. Vagy összejön, vagy nem. Elhalasztott félévek, hátuk mögött tornyosuló vizsgák.

Vajon melyik a helyes út? 
Szeritnem egyik sem. A probléma az olvasási módban rejlik. Az általános iskolában megtanították nekünk, hogyan kell olvasni. Azt viszont elfelejtették elmondani, hogy ezzel az olvasási módszerrel igen csekély mennyiségű információt tudunk feldolgozni. Pedig ha ehhez az olvasási tempóhoz kellene igazítaniuk a középiskola és a felsőoktatási tananyagot, igen csak meg kellene szabdalniuk a könyveket és a követelményeket.

A megoldás tehát nem került közszemlére. Mindenkinek saját magának kell rájönnie hát, mit is tehetne, ha normális életvitel mellett szeretné megszerezni azt a tudást, ami miatt iskolába jár.

A megoldás: villámolvasás
Jó hírem van! A megoldás bárki számára elérhető. Köszönhetjük ezt egy Paul Scheele nevű zseniális úrnak, aki a nyolcvanas évek első felében hasonló problémákkal küzködött.

Hét évvel azután, hogy tudományos fokozattal végzett a Minnesota-i Egyetemen, egy gyorsolvasási teszt elvégzésekor megtapasztalta, hogy 170 szót képes percenként elovasni, miközben a megértési szintje 70%-os. Szomorúan konstatálta, hogy olvasási készsége bizony az átlag alatt maradt, és csak az olvasás halogatásában jeleskedhet.

Hamarosan elvégzett egy gyorsolvasási tanfolyamot, s így ugyanazon megértési szint mellett az olvasási sebessége percenként 5000 szóra növekedett! Ez fantasztikus fejlődés! Három hónap elteltével viszont már egyáltalán nem használta ezt a technikát, mert lélekölő rabszolgamunkának tűnt számára. Egy év múlva lehetősége nyílt rá, hogy saját kutatásokba kezdjen nyomtatott anyagok olvasásával kapcsolatban, amelyekben a szemet és az ún. tudatelőttes feldolgozást speciális módon használta. A tudatelőttes feldolgozás során az agy a tudatos elme bevonása nélkül képes vizuális információt feldolgozni.

Így jutott el a nyomtatott oldal mentális lefényképezésének fogalmáig, amelyet fotóolvasásnak nevezett el. A kísérlet részeként visszatért a régi gyorsolvasási iskolába, és újabb tesztet kért a tanártól. Az eredmény döbbenetes volt: 68 000 (!) szó / perces sebességgel elolvasott egy könyvet, és a megértési szintje 74%-os lett!

Így született meg a "Villámolvasás teljes elmével" nevű módszer, amelynek ereje abban rejlik, hogy olvasáskor a bal és jobb agyféltekénket egyaránt megdolgoztatja. Ez a forradalmian új vívmány mára már meghódította a világ nagy részét. Az 1993-ban kiadott könyv közel 500 000 példányban kelt el, 13 nyelvre fordították, s a módszert 26 országban oktatják.

Olvasás a hagyományos módszerrel
Ha most számba veszed mindazokat, amiket a hagyományos olvasásról tanultál az iskolában, már meg is határoztad az akadályokat, amelyek az új olvasási eredményed útjában állnak. Ez a régi olvasási modell nem követeli meg, hogy tiszta, világos olvasási célt állíts felé magad elé. Ugyanakkor elvárja, hogy szövegtől függetlenül azonos sebességgel olvasd végig az anyagot, az első betűtől az utolsóig, kényszeresen arra törekedve, hogy elsőre mindent jól megérts.

Paradigmaváltás
Ha a villámolvasást választod, az teljes paradigmaváltást jelent számodra. Rugalmassá válsz az olvasásban. Olvasási sebsséged az írott anyaghoz igazítod majd. Tiszta és világos céllal fogsz bele az olvasásba. Ha kedved tarja, akár három könyvet is elolvashatsz lefekvés előtt, és az olvasottak sokkal mélyebb szinten is hatnak majd rád, mint ahogyan eddig történt. Sorra elovasod majd azokat a könyveket, amelyek eddig olvasatlanul áltak a polcodon. Tanulmányi eredményed ugrásszerűen javul, s újabb képességeket sajátíthatsz el.

Villámolvasás a hétköznapokban
Én gyakran úgy használom a villámolvasást, hogy céltudatosan kiválasztok néhány könyvet, és a módszer minden lépését elvégzem, hogy az információ annak rendje és módja szerint a tudatos elmém látókörébe kerüljön. Az államvizsgám során egy percig sem izgultam. Kértem, hogy elsőként felelhessek, és bármit kérdeztek, ömlött belőlem a szó, pedig több tételbe is belekérdeztek. Természetesen kitűnő eredménnyel végeztem, annak ellenére, hogy a felkészülés egyáltalán nem volt megerőltető vagy hosszú a számomra.

Máskor egyszerűen kiválasztok néhány olyan olvasmányt, amelyre már régóta vágyom, vagy azért, mert többen ajánlották már nekem, esetleg azért, mert sok jót olvastam róla az interneten, vagy pedig egyszerűen csak a megérzéseimre hallgatva. Ezeket néhány perc alatt beöntöm a tudattalan elmém tengerébe, és aztán ahelyett, hogy a módszer többi lépésével tudatosan aktiválnám, egyszerűen csak figyelem önmagamat és a gondolataimat az elkövetkező néhány napban, s azt, hogyan változik meg az életem. Nagyon érdekes élményeim vannak az ilyen olvasással kapcsolatban.

Ezzel az új olvasási képességgel bizton számíthatsz rá, hogy megváltozik az életed. Szeretnél megtanulni valamilyen nyelvet, esetleg valamely új képzettséget elsajátítani, de eddig nem mertél belevágni, mert azt hitted, túl bonyolult, esetleg túl sok időbe telne? Szeretnéd döbbenetes mértékben megnövelni tanulmányi eredményedet, miközben mindennapjaid nyugodtabbá, kegyensúlyozottabbá válnak, ráadásul egyéb tevékenységekre is könnyebben szakítasz majd időt? Vagy egyszerűen szeretnél megtapasztalni valamit, amiről eddig azt hitted, lehetetlen?

Mindössze öt lépés
A döntés a Te kezedben van! Nincs más dolgod, mint elsajátítanod a villámolvasás során alkalmazott öt lépést, amely különlegesen hatékonyan használja ki szellemi kapacitásodat. Az öt lépés a következő:
1. Felkészülés 
2. Előzetes áttekintés 
3. Fotóolvasás 
4. Aktiválás 
5. Sebesolvasás

Forrás

 


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # Seguro 2012-05-03 18:03
1,5 hónapja voltam egy villámolvasás tanfolyamon. Kettő egész napig tartó kurzus volt, és azt kell mondjam, nagyon megérte. Érettségizek jövőhéten, úgy, hogy kapóra jön a dolog.. Azoknak ajánlanám elsősorban akiknek hosszú anyagot kell megtanulnia. Pár oldalas leckéknél nem éri meg a fáradságot!:)
Az érdeklődőknek leírnám az első tapasztalatomat , a módszerrel kapcsolatba: 375 oldalas (Testbeszéd) könyvet 120perc alatt aktiváltam, és a 100kérdéses teszten 64%-os eredményt értem el. A legtöbbre a választ nem is tudtam (legalább is azt hittem), zsigerből tippeltem, és a megdöbbentő, hogy ezek a tippek arányban jobbak lettek, mint a tudatosan, logikusan végiggondolt válaszok.
Bátorítok mindenkit a módszerre! Fura, de sokkal természetesebb tanulási mód. Persze, mint mindenbe, ebbe is kellő időt és energiát kell ölni, hogy hatékonyan lehessen használni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Juhász Gergely 2012-05-04 16:02
Na most ez szép és jó, de lehet, hogy csak nekem, de nekem nem esett le igazán az, hogy hogyan is lehet elsajátítani ezt a technikát. Régebben voltam agykontroll tanfolyamon és amikor kerestem a tanfolyamot a neten, ott láttam villámolvasás tanfolyamot is. Ez lenne az, vagy ez egy teljesen önálló, tanfolyam nélkül megtanulható technika?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Fénybenjáró 2012-05-05 23:04
Ők tartanak ilyen tanfolyamokat. De végső soron az anyagok a neten is fent vannak. Onnét letöltve talán kellő gyakorlással és isteni engedéllyel elsajátítható ez a dolog.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!