fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Magyarság

Napi hét és fél óra színtiszta munka. Ez áll Risztov Éva aranyérmének a háta mögött. És egy edző, Dévay László.

 

Risztov Éva edzője nem lehetett ott az olimpián
 
Dévay László Risztov Évával remek párost alkot (Debreceni Sportcentrum Kht.)

Dévay László Risztov Éva edzője. Egész pontosan – ahogy ő fogalmaz – kihelyezett tagja annak A Jövő SC-s teamnek, amelynek „fazonszabásza” Széles Sándor, Gyurta Dániel mestere.

Széles útmutatásai alapján készülnek, de nap mint nap ő áll a 2009-ben átadott impozáns Debreceni Sportuszoda medencéjének partján. Ő látja, hogy reggel hatkor milyen állapotban van  - Éva portréja itt olvasható -, ő látja, hogy az előírt penzumra miként reagál versenyzője és ő az, aki belenyúl – ha kell – és átalakítja az előre megírt edzéstervet.

Éva rengeteg tett ezért az eredményért – mesélte hangjában érezhető örömmel a Sport24 kérdésére Dévay. Minden áldott nap reggel 6-tól 9-ig úszunk, utána fél tíztől 11-ig szárazföldi edzés van – erősítő, nyújtó gyakorlatokat végzünk. Némi szusszanást követően 15-18-ig újabb három óra úszás következik. Napi hét és fél óra „tiszta munkaidő”, 16-18 kilométer és az egyebek... Így megy ez nap nap után.

- Mikor van pihenő? Egy-egy nagy verseny előtt?

Igazából a hosszútávúszásban az a nehéz, hogy nem lehet nagyon csökkenteni az adagot, felpihentetni a versenyzőt. Az ehhez szükséges állóképesség megszerzése elképesztően nehéz, lassú, munkaigényes folyamat, viszont 3-4 nap alatt el is lehet veszíteni. Ezért még közvetlen az olimpiai aranyéremmel végződő versenye előtt is napi 6-8 kilométer úszott, kvázi munkából versenyzett, lett 13. nyolcszázon, 16. négyszázon, de a 15. helyezéssel záró 4 x 100-as váltóban is megállta a helyét medencében az olimpián.

 


 

A magyar csapat meglepetésembere lett (Fotó: Sport24)

- Ön is ott volt a Hyde Parkban?

- Nem.

- ?

- Itthonról néztem családi körben a televízió és a laptop előtt, utóbbin az elejétől kezdve folyamatosan tudtam követni a versenyt.

- Már ne haragudjon, de hogyhogy nem volt ott?

- Volt egy edzői keret, amelybe nem fértem bele. Az olimpiákon rendkívül szűkös, korlátozott a kiutaztatható edzők létszáma, higgye el, semmi gond nincs ezzel. Jó kezekben volt Éva.

- A klubja vagy Debrecen sem utaztatta ki?

- Nem, de mondom, tényleg nincs ezzel probléma. Én átadtam magamat az örömnek, és csak azzal foglalkozom most, hogy hazaért Éva.

- Azt mondta jó kezekben volt. Kiében?

- Egy éve felügyelem közvetlen Éva felkészülését, kvázi a Széles-team kihelyezett tagjaként. Sanyi írja az edzésterveket, én meg Éva napi állapotának megfelelően testre szabom azt. Ennek megfelelően, amikor februárban a szövetség lehetővé tette, hogy Éva is Floridában edzőtáborozzon, akkor is Széles Sanyi, Kovácshegyi Feri és Wirth Balázs foglalkozott Évával. Azóta amikor közös edzőtábor van – kétszer volt idén Hódmezővásárhelyen -, mindig együtt úszik Gyurta Gergővel, Danival. Gegével például nagyon szépen edzett.

 


 

- Azt nyilatkozta Éva honlapunknak, mindent Debrecennek köszönhet. Mi mindent?

- Nincs eredmény, ha nincs mögötte a klub. A klub biztosítja az uszodát. Mindig egyedül használja a pályát, akkor, amikor akarja, amikor és amennyi ideig szükséges. A klub biztosítja azt a csapatot, ami Éva mögött áll: edző, orvos, masszőr, lélekbúvár, sőt, egy jógi is – mert Éva hisz benne. És a hit nagy erő.

- Hogyan lehetséges az, hogy valaki négy év kihagyás után felér a csúcsra?

- Éva hódmezővásárhelyi születésű, Csóky Miklós volt ott a nevelőedzője és Bán Sándor hozott ki belőle olyan eredményeket, hogy érdemesnek találták arra, hogy felkerüljön a Kőbánya SC-be, Turi Gyuri kezei közé. 2004-ben, amikor mindenki olimpiai aranyat várt tőle, és a vezetők, a média, mindenki agyonsztárolta, ő „csak 4.” lett. Összetört. Akik sztárolták, azok az olimpiát követően lehúzták. Ő meg fiatal volt, nem tudta elviselni azt a pálfordulást, amellyel egyes emberek, és főleg a média részéről szembesülnie kellett. Fiatal volt, tapasztalatlan, nem tudta megemészteni. 2009-ben tért vissza.

A Debreceni Sportcentrum Kht. igazgatója Orendi Mihály az új uszoda kapcsán csábította a civis városba, nyúlt a hóna alá, és ha jól tudom, azóta is a Kht. biztosítja a feltételeket számára. Ő lett az úszószakosztály ékköve, reménysége. Hát így. Én meg csak örülök, hogy részese lehettem ennek a csapatnak, ennek a sikernek és leginkább annak, hogy az ezüstlányból aranylány lett.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!