fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Magyarság

Miért jönnek Magyarországra az észak-amerikai lahota indiánok? Hogy megtanuljanak vágtázó lóról pontosan lőni íjjal. A világ legjobb lovasíjászát ugyanis nálunk találják meg Kassai Lajos személyében – vele beszélgettünk, amikor épp az ország keleti szegletében ejtette ámulatba közönségét.

Akinek üzentek a honfoglaló ősök

Az angol és német nyelven is megjelent könyvében feltette önmagának a kérdést: mit keres itt, ebben a korban? Mi a válasz?
Kassai Lajos: Én azért születtem, hogy a lovasíjászat újra éledjen, és azon keresztül a világ kicsit közelebb kerüljön a magyar kultúrához, történelemhez. Ez egy nagyon hosszú folyamat volt, mert a lélek nem mond tollba, hanem sugall, csak ezeket a sugallatokat nagyon nehezen hallja meg az ember, lassan értelmezi. Nekem is mindig jöttek a finom kis jelek, útmutatások, amelyek szépen terelgettek az íj, a ló, a magyar történelem és kultúra irányába. Van egy kis üzemem, ahol 1988 óta készítek íjakat, tehát még a kádári rendszerben kezdtem. Nagyon nehéz körülmények között, de szép lassan elindult, s ezzel párhuzamosan az íjászat, majd a lovasíjászat – vagyis 26 éve épült ki ez a rendszer így, ahogy ma is működik.

A mai ifjúságát lelkileg és testileg is sorvasztja az elektronizált világ. Ha a barátok leülnek egy kávézóban, mindenki nyomogatja a saját kütyüjét. Az íjászat esetleg kínál egy alternatívát?
Kassai Lajos: A világot semmiképpen sem a „vagy”-okra kell építeni, hanem az „és”-ekre. Ez sem úgy működik, hogy valaki vagy íjat vesz a kezébe, vagy okostelefont, hanem telefonozzon és íjászkodjon. Nem szabad a ma fiatalját kiszakítani az elektronikus környezetéből, hiszen ma erre épül fel az egész világ. Ez az élete, a jövője, ebbe az irányba halad világ, és a sodrását nem tudjuk megállítani.

Mondja ezt egy lovasíjász…
Kassai Lajos: Mindenkinek fejlődnie, haladnia kell abban a korban, ahová született, hiszen a XXI. században nem élhetünk úgy, mint a IX. században. Én is használom a számítógépet, sokrétűen kihasználom az általa nyújtott lehetőségeket, a hétköznapjaim része. A lehetőséget viszont megteremtettem arra is, hogy íjat vegyek a kezembe és lóra üljek. Ez tehát nem vagy, hanem és…

Miért jönnek Magyarországra az észak-amerikai lahota indiánok? Hogy megtanuljanak vágtázó lóról pontosan lőni íjjal. A világ legjobb lovasíjászát ugyanis nálunk találják meg Kassai Lajos személyében – vele beszélgettünk, amikor épp az ország keleti szegletében ejtette ámulatba közönségét.

Mintha Magyarországon a sajtó kevesebbet foglalkozna a magyar íjászattal, sikerei kevésbé közismertek, mint külföldön.
Kassai Lajos: Nem gondolom, hogy mellőzve lennék, sőt elmondhatom: amit magyar ember erkölcsi megbecsülésként és elismerésként megkaphat, azt nekem sikerült elérnem. Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vehettem át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a lovasíjászat bekerült a lovas szakágak közé, szerepel az egyetemi oktatásban, a Testnevelési Egyetemen ebből diplomát lehet szerezni. Ma már a magyar kulturális és szellemi örökség részévé vált, tavaly pedig a Kassai-féle lovasíjászat felvételt nyert a hungarikumok közé. Erkölcsileg nincs több, amit az ember a munkájáért megkaphatna.

Magyarság külföldi megítélésében milyen szerepet játszhat mindez?
Kassai Lajos: Nagyon sokan ezen keresztül ismerik meg hazánkat. Például Kína számos vidékén soha nem is hallottak Magyarországról, de a lovasbemutatóm után odajöttek hozzám, kérdezgettek, aztán el is jöttek hozzánk. Ugyanígy több vendégem érkezett az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából – olyan emberek, akik soha nem utaztak volna Magyarországra, ha nem látják a lovasíjász bemutatót, s nem kelti fel az érdeklődésüket. A külföldiek közül szép számmal a magyar lovasíjászat révén kezdenek olvasni hazánk történelme után, nyernek betekintést kultúránkba, s jönnek el felfedezni minket, s ha már itt van, akkor a mi ételeinket, italainkat, zenénket keresi, a mi gyökereinkre kíváncsi. Ez a jó irány, erre kell haladnunk, legyünk büszkék a hungarikumainkra, a szó legnemesebb értelmében.

Az interjú teljes terjedelemben olvasható a Kelet-Magyarország 2014. szeptember 23-i számában.

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!