fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Magyarság

Leleplezték Mindszenty József bíboros bronz szobrát szombaton Esztergomban az egyházi vezető halálának 40. évfordulója alkalmából, a bazilika közelében található Sötétkapunál.

 

Mihail Lavrinyenko nyugalmazott katonatiszt, az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány elnöke (b29 és Romanek Etelka (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere (j2) leleplezi Mindszenty József bronz szobrát az esztergomi Sötétkapunál 2015. május 2-án, a bíboros-hercegprímás halálának 40. évfordulóján. MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Mihail Lavrinyenko nyugalmazott katonatiszt, az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány elnöke (b29 és Romanek Etelka (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere (j2) leleplezi Mindszenty József bronz szobrát az esztergomi Sötétkapunál 2015. május 2-án, a bíboros-hercegprímás halálának 40. évfordulóján. MTI Fotó: Illyés Tibor

Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotása életnagyságúnál nagyobb, magas támlájú székben ülő bronz alak. Az emlékművet az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány állíttatta.

A szobor leleplezése előtt Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében a kommunizmus éveiben bebörtönzött esztergomi érsek helytállását méltatta. "Mindszenty József hitet adott akkor, amikor úgy tűnt, hogy semmire sincs remény. Támasza volt nemzetének, bizonyítéka annak, hogy a hit erejével szemben minden földi hatalom tehetetlen. Munkássága a szabadság, a hűség és a helytállás példája" - hangoztatta.

A szobrász köszöntőjében kiemelte, hogy alkotásának vezető motívuma a szobor talapzatán olvasható, Mindszentytől származó idézet: "Imádkozom a szeretet és a béke világáért".

Andrej Csizsik, a szobrot felajánló Békességszerzők és Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke Mindszenty Józsefet a "béke állampolgárának" nevezte, és sorsát, munkásságát a harcosan antikommunista Tyihon pátriárkáéhoz hasonlította"Mindkettejük helytállása morális támaszt jelentett egyházuknak" - fogalmazott.

A szobrot Romanek Etelka polgármester, a Békességszerzők és Béke Alapítvány képviselői és Tokár János ferences atya leplezte le, majd az alkotást megáldotta Erdő Péter bíboros.

A szobor avatása előtt a bazilikában misét tartottak Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért, majd az azt követő fogadáson Erdő Péter bíboros Mindszenty József Életműdíjat adott át Adriányi Gábor és Mészáros István professzornak, akik munkásságukkal hozzájárultak Mindszenty szellemi örökségének továbbadásához.

Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház feje, XII. Piusz pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadult ki fogságából.

A bíboros a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el.

A magyar Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!