fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Történelem

A nagy felszabadító hadsereg nemi bajjal fertőzte meg fél Európát, és védtelen
családokat irtottak ki szórakozásból, a zsidók kommunista és világháborús
törekvései miatt.

 

Aki a mai Kápolnapuszta felé kirándul, az erdőben egy kis temetőre bukkan, a kivégzettek sírjaival. Az elcserjésedett területen, a mohalepte sírok feliratai között, a halálozás dátuma sok esetben egy napra esik. Ennek okára az egykori kis településen lezajlott szörnyű eseményre emlékezve kaphatunk választ.

 

1944 őszén a németek által Csákvár határában felépített katonai repülőtérnek a csaták során fontos szerep jutott. Nem volt tehát véletlen, hogy a szovjet csapatok 1944. december 24-én támadást indítottak a Móri-árok–Vértes vonalon kiépített német állások ellen. A támadás lendülete azonban megtört, és Csákvár környékén 3 hónapra állófront alakult ki.

A Vértesben, Gánttól északra található Kápolnapuszta nevét az érdeklődő közönség akkor ismerhette meg, amikor 1979-ben Rockenbauer Pál és csapata eljutott oda a Másfélmillió lépés Magyarországon felvételei során. A Vértesről szóló epizódban meglehetősen nagy teret szenteltek az akkor már csak három házból álló településnek és egyetlen lakójának.

A gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziós sorozat 2. epizódjában többet megtudhatunk a településről, még jóval szebb állapotban láthatjuk a házakat is, és a település utolsó lakójával még egy rövidebb riport is hallható. A pusztát, azóta is jelölik a turistatérképeken, különböző útikalauzokban, mint táborhely szerepel. A mára jószerivel nyomtalanul eltűnt Kápolnapuszta múltja meglehetősen tanulságos, de semmiképp nem tipikus.

Története:

Kápolnapuszta a korábbi évszázadokban sem volt nagyméretű: az 1790-es években mindössze 16 ház állt itt 101 lakossal, az 1930-as években pedig 62 fő lakott itt. Sorsa 1945. március 16-án pecsételődött meg. A front már 1944 végén átszelte Fejér megye vonalát, rengeteg szenvedést okozva a lakosságnak.

Az 1. magyar huszárhadosztály maradványai pont a Csákvár és Gánt közötti területre húzódtak az orosz támadások elől, de sokáig nem tudtak ellenállni. A szovjetek hamarosan elfoglalták Székesfehérvárt, és vele együtt az egész megyét.

Ekkortájt 20 család élt Kápolnapusztán, akik ki voltak téve a szovjet katonák fosztogatásainak, zaklatásainak, miközben a külvilágtól három hónapig teljesen el voltak zárva. Ennek tragikus következményei lettek, bár pontosan nehéz kideríteni, mi váltotta ki a későbbi szörnyűségeket.

Visszaemlékezők szerint a szovjetek erőszakoskodásai miatt egy falubeli feljelentést tett a csendőrségen, amit aztán a szovjetek kegyetlenül megtoroltak, és a falu szinte teljes férfilakosságát kiirtották. Egy túlélő, Molnár Józsefné szerint két magyar katona civil ruhát öltve kezdte lőni az oroszokat, és a bosszú ennek lett a következménye.
A túlélők Pusztavámra, vagy Gántra költöztek, 4-5 család még ugyan maradt itt, az 50-es években azonban ők is elköltöztek.

Akik a borzalmakat túlélték, már nem kívánkoztak vissza, így a falu feledésbe is merült, egészen 1979-ig. Ekkor a “Másfélmillió Lépés Magyarországon” felvételei során Rockenbauer Pál és csapata interjút készített Kápolnapuszta egyetlen lakójával, Farkas Lászlóval.

Három ház volt már csak itt ez idő tájt: az egyik a székesfehérvári pedagógusok kulcsosháza, a másik egy romos épület, a harmadik pedig az egyetlen lakott ház. Farkas László egymaga gazdálkodott, és havonta járt be Gántra vásárolni, illetve elhozni a postáját.

Az interjú után egy évvel azonban Farkas László meghalt, így mára a poros szekérút Gántról csak egy rétre, illetve egy romos házhoz visz. Az egykor gyógyhatásúként emlegetett Vörösmarty-forrásnak már csak a foglalata van meg, vize zavaros. A magyar katonák által egykoron kiépített árokrendszer maradványai még fellelhetők, akárcsak a falu temetője a kivégzettek sírjaival.

Az elhagyott házakat lebontották. Később az  elnéptelenedett  település  egyik  házában   a  Fejér Megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala 1958-ban  turistaházat rendezett be, a két helyiségében 18 ágy volt. 1980-ig egyedül 1 személy élt Kápolnán, ma már senki sem. Az utolsó megmaradt ház is lassan a földdel válik egyenlővé. Egyedül a temető lakói és a túlélők őrzik a falu borzalmas emlékeit.

 

 

forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!