fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Történelem

Uruk (Akkad), Irak

uruk_ninve.jpg

 

Uruk, Bagdadtól (Irak) 250km-re fekszik az Eufrátesz mellett. Ismert Bibliai város Erechként (most Warka), az első jelentős várost Sumer korban. Legnagyobb Sumer település és legfontosabb vallásos központ Mesopotamiában.

Történelmi időszámításba Noé kora után helyezhető el, hiszen Nimród, azaz Gilgamesh, Noé ágának negyedik leágazottja, aki  még maga is találkozott az öreg és agg 950 éves Noéval. Bibliából ismerten, Ő Isten nagy vadásza és Uruk város királya, első dinasztia és a híres eposz hőse, amit róla neveztek el, Gilgamesh eposznak. Uruk egy fontos város volt a vallás és tudomány számára, amit megerősít az ásatások során előkerült  több ezer agyagtabletta. Az Uruk időszak Mesopotamiában a városállamok  civilizációjához vezetett.  

 

 uruk1.jpg

 

Lehetne mondani, hogy Uruk Mesopotamia volt - és a Világ - első városa. Két különálló településből állott, Kullabaként és Eannaként, amelyek az Uruk időszakban összeépültek. Területe  80 hektárt is meghaladta. Város falai 9.5 kilométeres voltak,  egy hatalmas 450 hektár területet művelve mintegy 50,000 embernek adott otthont.

A város szívében van két nagy templomi komplexum: az Anu (isten az ég) szentély, és az Eanna szentély, melyik 16 méter magasságához egy négyzetes 60x60 m. Az Eanna szentély északnyugati oldalán van egy Ziggurat (egy ősi Mesopotamian templomi torony, ami egy magas piramidális szerkezetből áll, beépített külső lépcsőházakkal rendelkező egymás utáni színpadokat és található egy szent hely a tetőn, ahol a papok uralkodtak).

 

uruk.jpg

 

A legfontosabb dolog amit említhetünk Uruk Városával kapcsolatban, írástudók,  Rovás és képírást használtak. A város 3. évezreden keresztül játszott a fontos szerepet a térségben, majd ezt követően 2 évezreden keresztül a Parthian (Pártus) időszakban is nagy szerepet kapott. Valóban Uruk a Mesopotamian civilizációk mitológiájában betöltött fontos szerepet játszott. 
A Párthus Birodalom összeomlása után a párthusok egy része visszavonult északra.

Mi magyarok, hunok néven egykor a Parthus Birodalom szövetségében étünk és minden valószínűség szerint kivettük a részünket a birodalom háborúiból.Sokkal reálisabb képet festenek a Parthus Birodalomról a az iráni történészek.A Parthus Birodalom, az õ szemükben ugyan idegen uralom, de nem úgy,mint a görög hódítás, és úgy tekintenek a parthus korra, mint mikor egy szövetséges nép segítségével megszabadultak az elnyomástól. A Parthus Birodalom végét a zoroastriánus papság lázadása okozta, perzsa uralkodó osztály anarchiája miatt, de ennek ellenére nincs ellenséges érzület a perzsákban e történelmi periódus iránt. 

 

partusbirodalom.jpg  

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+3 # Vadász 2013-04-05 06:28
Nem vehettünk részt a harcokban. Mert mi magyarok vagyunk, és nem hunok. A magyarok ekkor már réges régen a KM-ben voltak, a hunok később csatlakoztak és olvadtak bele a magyarságba, megalkotva a mai etnikai képét. De ez nem zárja ki, hogy a két nép testvér legyen.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+3 # Fénybenjáró 2013-04-06 09:15
Akkor miért vagyunk HUNgary más népek szerint?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Vadász 2013-04-06 14:59
Minden népnek van egy belső és egy külső megnevezése. Az az Árpád, aki bejött a Kárpát-medencébe, és megszilárdított a a hatalmat, illetve kiűzte már régóta (és ki tudja hány évszázada, évezrede) ott élő népünk sanyargatóit. Ő köztudottan Attila leszármazottána k hitte magát. Mivel ő és az ő emberei alkották a vezetést, míg a köznép a jobbágyságot. Hogy Árpád magyarajkú volt-e, vagy török, egy nagyon jó kérdés. Vélhetően ennek hatására, vagy valami hasonló dolog miatt lett Magyarország külföldi neve Hungary. Nem az ostoba onogour féle szófacsarásból.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+4 # sakani 2013-04-06 16:44
Üdv emberek.
-Véleményem szerint Árpád pajzsra emelésével jött létre a magyar nép.
Kiengir(akkádul :sumer; magyar tör. oktatásban szumír) Kingir=Enki Isten gyermekei(Nemze ttei) Suméria= Kinegira jelentése: Enki Istnen földje
Kiengir v. kingir mélyhangrendű változatban Kangar.
-Nyugodtan nézzétek meg az átszabott töris atlaszt bent van ez a népnév. Nem éppen Mezopotámia környékén de benn van. Besenyők mellet szerepel(néhol azonos).Lehetséges hogy nem is légből kapott az az elmélet hogy a besenyők Íszin(Isin) városállam volt utódai?
A magyarnak van egy olyan elnevezése, hogy Wangar(lengyel elnevezés?). Egy név teória: Kingir, Kangar, Wangar, Hungar. K-N-G (Akinek ez nem világos vizsgálja meg az egyiptomi v. sumer írásmódot, nyelvet. kb.10p)
-Nem az mondom hogy ezek a népek azonosak csupán érdemes megvizsgálni ez a kapcsolatot.
Kézai és Anonymus műveit tessék megvizsgálni mit írnak Nimródról és tornyát hova helyezik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+3 # Vadász 2013-04-06 18:23
Amúgy ez is tiszta véletlen: http://en.wikipedia.org/wiki/Arpad_%28Syria%29 - Arpad, ékezetek nélkül, Szíriában... Ilyen véletlen nincs, vagy megeszem a nemlétező kalapom !! Itt egy másik furcsaság: http://en.wikipedia.org/wiki/Arad
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # saka 2013-04-13 21:43
http://aranylaci.freeweb.hu/jezus-palestina/palestina.htm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!