fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Történelem

A székelyföldi papság körében néhányan titkosírásként használták a rovást - mellyel a halálbüntetést kockáztatták a román kommunista uralom alatt.

 

 alt

Ervin Atya a rovásírásról

Ervin atyát háromszor tartóztatták le a Securitate emberei, kétszer ítélték halálra, majd azt életfogytiglani börtönre változtatták. Összesen 13 évet ült Románia börtöneiben. Hitét, humorát mégis megőrizte. Papi hivatását 16 helyen gyakorolta. Márton Áron püspök szentelte pappá a következő szavakkal: „Vértanúkká szentellek titeket!” Ha nem is lett vértanú a szárhegyi Ferences Kolostor szerzetese, szenvedéssel teli, bátor élete a nagy tanúságtevők közé emeli őt. (Életéről bővebben itt)

A 93 éves Ferencz Ervin ferences szerzetes szárhegyi kolostorában mesélt a rovásírásról. A kolostort Kájoni János alapította és itt került végső nyughelyre (1687. április 25-én halt meg Kájoni János). Kájoni is ismerte és kutatta a rovást (az ő életéről a Katolikus Lexikonban lehet bővebben olvasni itt).

Ervin Atya elmondta, hogy a polgármesterrel igen jóban van, támogatja, hogy Gyergyószárhegy település neve rovással is ki legyen írva, példaként Ditrót említi. Életútját felidézve ismertette, hogy a második csíksomlyói szolgálatának ideje alatt (1947-48) titokban nézegették a rovásírást és a megfejtéseket, mert ez "nagy titok volt akkor". Írásos dokumentumot sajnos nem tud felmutatni ebből a korból, mert a papok egymást közt titkosírásként használták a rovást, amelyért halálbüntetés járt, ha kitudódott. 

Ervin Atya életének újabb állomásához ér, hiszen augusztus 3-án adja majd át a kolostort, utána lesz "szabad". Igyekszik megtanulni az internetet, valamint egész irodalma van a rovásírásról, majd ezt is rendszerezi szeretné.

(Rovás Infó)


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!