fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Történelem

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_hqdefault_2.jpgA második világháborúig az amerikai indiánok száma 60 millióról 800 ezerre csökkent. Az ezt megelőző első világháború a Hopi indiánok hite szerint nem az 1914-ben kezdődött volt, hanem az, ami akkor nyílt meg, amikor Kolombusz Kristóf a földjükre lépett.

Ezzel vette kezdetét ugyanis az agresszív európaiak térhódítása, mely térhódítást a hirtelen felemelkedő ifjú Amerika szisztematikusan folytatott. Ugyanettől az időponttól viszont más is elkezdődött, ez pedig az azóta világuralomra tört nagyhatalom összeomlása.

Legalábbis erről szól az az indián jövendölés, melyről film is készült nemrégiben. (A film itt tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=Sn8wSlbKSNM) Az összeomlás jelei ma már kétségtelenül tapasztalhatók az Újvilágban, melynek okai mind egy irányba mutatnak. Az amerikai ember elszakadt a természettől, azt kizsákmányolja, a hopik szerint pl. pusztítja a környezetet, leginkább a vizet és a levegőt. Ez eltart egy ideig, taglalja a film, de a földanya egyszer visszavág, megszünteti ezt az áldatlan állapotot. 

Akár a fenntartható fejlődés témaköreit is elemezhetné a film, úgy beszél a képkockákon az öreg hopi indián. Az összehasonlítást azonban e helyen nem végeznénk el, helyette inkább javasoljuk a film megtekintését.

Annyit azonban hozzáfűznénk, hogy az indiánoknak talán elsőként kellett volna felállítaniuk a Bevándorlási Hivatalt, mikor a hódítók Amerika partjaira léptek. Ha ezt megtették volna, elképzelhető, hogy Kolombusz sohasem kapott volna "zöld kártyát",  így a hopi világháború is másként alakult volna...

Találgatni persze még lehetne, mi történt volna, ha... Ehelyett azonban inkább két dologra érdemes koncentrálni, ha már a fenntarthatóság szóba került. Egy emberi közösségnek, ha támadás éri, - legyen az bármilyen, gazdasági, fegyveres, politikai, stb. - két dolgot kell tennie. Alkalmazkodnia szükséges, ha túl akar élni, emellett pedig ezt érvényre is kell juttatnia. 

Kérdés, megy-e ez majd az elkövetkezendő évtizedekben a filmben is megjelenített egész emberiségnek, vagy maradnak az "agresszív támadók", akiket (ma még) túlságosan nem foglalkoztat sem a klímaválság, sem a felmelegedés, sem más negatív globális jelenség. Kiderül. Még ebben az évszázadban.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!