fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Művészetek

A magyar étkezési szokásokra jellemző a fűszeres ételek fogyasztása, de ne mondjunk le róluk, készítsük el ételízesítőnket egészséges alapanyagokból!

 hazivegeta-iny-csiklandozo_blogspot_comA készen kapható fűszerkeverékek általában nagy népszerűségnek örvendenek a háziasszonyok körében, miért is ne? Hiszen finomak, ízletesek lesznek tőle az ételek, és nem kell többféle fűszert megvenni, tárolni és főképp az ételbe tenni, mert a fűszerkeverék mindezt egyben nyújtja nekünk.

Fő az egészség

Persze a kényelmi szempontok mai rohanó világunkban fontosak, de nem biztos, hogy minden esetben. Az ételek sokszor nem éppen a fűszereknek, hanem a benne használt ízfokozóknak köszönhetően olyan ízletesek, ráadásul nagy részüket káliumozott só alkotja, melyek túlzott bevitele igen sok betegség előidézője lehet.

 

Érdemes tehát egy kis időt szánni a házi ételízesítők elkészítésére. Nyáron minden alapanyag könnyen és jó árban beszerezhető, a gyerekekkel vagy éppen nagymamával, édesanyával, esetleg a barátnőkkel összefogva és elkészítve, pedig igazán jó kis program kerekedhet belőle. Hogy a munkamegosztás teljes legyen, kezdjétek a piacon a vásárlással, mi már elkészítettük a legnépszerűbb ételízesítők receptjeit! Lássunk munkához!

Házi készítésű ételízesítő

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók: 1 dl szűz olívaolaj, 1 aprított vöröshagyma, 2 gerezd áttört fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kurkuma, fél kg reszelt sárgarépa, fél kg reszelt fehérrépa, fél kg reszelt zeller, 5 dkg apróra vágott aszalt paradicsom, 1 evőkanál vágott petrezselyem, só, bors

Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a kurkumát, a reszelt zöldségeket, az aszalt paradicsomot, a petrezselymet és a sót, borsot. Tíz percig kevergetve pároljuk, majd kihűtjük. A hűtőszekrényben eláll pár napig, de kis adagokban mélyhűtőbe is tehető. Legalább 10-15 alkalomra elegendő mennyiség. Egy másik megoldás, ha a darált zöldségeket a napon, vagy aszalógépben, esetleg sütőben megszárítjuk.

paprikakrem-mesterfoto_blogspot_com

Elkészítési idő: 40-45 perc

Hozzávalók kb. 3 kis üveghez: 1,5 kg kápia paprika, csíkokra vágva, 2 evőkanál só, 3+3 evőkanál szűz olívaolaj

A paprikát 3 evőkanál olajon addig pároljuk, amíg megpuhul. Ezután sózzuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ezt követően kiadagoljuk az üvegekbe, a tetejére 1-1 evőkanál olívaolajat teszünk, majd lezárjuk, és kihűtjük. Hűvös helyen vagy a hűtőben néhány hónapig eláll. Ha csípőset szeretnénk készíteni, tegyünk hozzá néhány csípős paprikát.

Provance-i fűszerkeverék

Hozzávalók: 1-1 marék oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fél marék rozmaring és levendula

A fűszernövényekről szedjük le a leveleket, tegyük egy tálcára, és hagyjuk a napon teljesen kiszáradni. Ezt követően törjük össze, bár ahogy elkezdjük összeszedni, önmagától eltörnek, ha jól kiszáradtak. Keverjük az egészet alaposan össze, majd tegyük üvegekbe. Száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+2 # Lívia 2013-10-27 17:51
2 kg kápia paprikát megtisztítunk, húsdarálón ledarálunk és összekeverjük 20 dkg káliummentes sóval, majd csavaros üvegekbe tesszük. Egész télen használható. 4 személyes háztartáshoz ez csekély mennyiség, én 10-15 kg kápia paprikát szoktam ily módon eltenni. Használom levesekbe, rizsköretbe, pörkölt féleségekbe, szinte mindenbe, amitől nem idegen a paprika íze.
A másik izesítő, mely nélkül nem képzelhető el a tél: 2 kg sárgarépa, 1 kg fehérrépa (petr. gyökér) 1/2 kg paszternák, karalábé, kelkáposzta, karfiol, zeller, zeller zöldje, petrezselyem zöldje és a sárgarépa zöldje is!!!! Tévhit, hogy utóbbi mérgező, rossz ízű!!!! Pár db gombát is hozzá lehet darálni, majd a darált zöldség minden kg-jához 20 dkg sót keverünk és mint a kápiát, ezt is üvegekbe tesszük. Én mindegyik tetejére még szoktam egy réteg sót tenni. Ezt a vegyes zöldséget még karácsony táján is el lehet készíteni, hiszen minden zöldségféle kapható hozzá. (talán sárgarépazöldje nem) Az ételek sózásánál ügyeljünk arra, hogy mindkét ételízesítő tartalmaz sót!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!