fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Művészetek
Habár az ország nagy részén csak mutatóba esett néhány centiméter hó a napokban, ez már elég volt ahhoz, hogy a fotós belehemperegjen.

Azt hiszem valamennyien elcsodálkoztunk a természet eme remekművein, miközben kíváncsian kerestük, találunk-e egyforma hópelyheket. Jogos lehet a kérdés tehát, nos, tegye fel a kezét az, aki talált!

A korábbi századok embereit is foglalkoztatta a kérdés, így többek között Wilson Alwyn "Snowflake" Bentleyt (1865. február 9 – 1931. december 23.) is, akit a világ első hópehelyfotósaként emlegetnek. Bentley 1885. január 15-én elkészítette a világ legelső hópehelyfotóját, majd az elkövetkezendő években csaknem ötezret fotózott le mikroszkópjával, amivel bebizonyította, hogy két egyforma hópely nem létezik.
Jómagam is egyre nagyobb rajongója vagyok témának, ezért is örültem a mai hóesésnek itt Szegeden, mert végre sikerült pár fotogén hópihét lencsevégre kapnom. Nem is szaporítanám a szót, jöjjön néhány kép a mai napról.
 
A fotók technikai hátteréről annyit elárulhatok, hogy egy Canon EOS 450D fényképezővel és egy kis rafinériával készültek. A trükk az alap, egy 18-55-ös objektívvel is véghezvihető, amihez egy úgynevezett fordítógyűrűt használtam, ami azt teszi lehetővé, hogy az objektívet fordított helyzetben rögzítsem a vázhoz. Ez rendkívüli nagyítást eredményez, viszont nagyon pici lesz az a távolság a térben, ahol éles képet ad. Emiatt gyakran több fotó is szükséges 1-1 éles kép összeállításához, amelyet photoshop programban végeztem. Továbbá hasznos lehet még egy erősebb vaku a megfelelő világításhoz. Ezek mellett persze a türelem és elszántság a legfontosabb, ha valaki ilyesmi akcióra szánná rá magát.
Végül Bentley 1925-ben tett nyilatkozatával zárnék:
"A mikroszkóp alatt felfedeztem, hogy a hópelyhek a szépség csodás képződményei. Milyen kár, hogy ezt a szépséget mások nem csodálhatják meg. Minden egyes kristály a kivitelezés mesterműve, melyben egy részlet, egy minta sem ismétlődik. Amikor egy hópehely elolvad, a mintaszerkezet is örökre elvész. A megannyi szépség anélkül tűnik el, hogy bármilyen nyomot hagyna maga után."
 

Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!