fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Művészetek

Őszintén megvallom, újabban keletkezett írásaimat nem tudom semmilyen kategóriába besorolni. Leginkább néma gondolkodásnak lehetne nevezni, amelyeket csendes óráimban ejtek meg, aztán leírom őket, hogy megőrizzem a szövegeket az utókor számára. Ezzel több probléma is van: szedett-vedett az egész szöveg, gyakran hozzáteszek, vagy elveszek belőle, többször átírom, mintha nem lennék vele elégedett, pedig különösebb bajaim nincsenek azokkal az én gondolataimmal.


   Manapság sokat foglalkoztat az ország helyzete, próbálok egy kifejezetten idilli jövőképet álmodni, csak nem mindig sikerül maradéktalanul, hogy azt ne írjam, tökéletesen. Magyarország egy kicsike ország, van egy fővárosunk, vannak nagyvárosaink, van egy Balatonunk, szép, hatalmas tó, rendelkezünk egyedi és nagyszerű történelemmel; órákig tudnám sorolni a megemlítendő dolgokat; a végére se érnénk.
   Íróként leginkább az irodalom foglalkoztat, valamint az utcán fellelhető életképek, az emberek, akik járnak-kelnek egy olyan világban, amelyről fogalmuk sincs, hogyan épül fel, mik a buktatói, hogyan lehetne saját szerepüket felfedezni… Félreértés ne essék, nem kívánom ledegradálni az embereket, kifejezetten szeretem őket, figyelemmel és megértéssel igyekszem feléjük fordulni, persze, nem mindig tökéletes sikerrel. Sokan vívnak különböző harcokat, egyes küzdelmek valódi szélmalomharcok, mások nemesnek titulált pufogások; azért, természetesen, vannak olyanok is, akik valóban a szívükkel gondolkodnak, és másokat is figyelembe vesznek. Ha őszinte akarok lenni, márpedig csak az őszinte szóban hiszek; kevesen vannak egyelőre azok, akik ténylegesen, igaz tettekkel operálnak ebben a galád világban.
   Ez a kérdés sokat foglalkoztat engem, hogy vajon miért szeretik az emberek homokba dugni a fejüket? Miért jó egy mesterkélt, előre megkreált világban bambulniuk, amikor felfedezhetik az igazi csodákat is, csak magukba kell nézniük? Nem biztos, hogy megtaláltam a legjobb, vagy legobjektívabb választ, de én úgy gondolom, a kényelem ennek az oka. Az emberek hihetetlenül kényelmesek, egyesek már a küzdelem gondolatától is leizzadnak, sőt némelyek összeroppannak, ha magukba kell nézniük. Kényelmes butának lenni (elnézést a szóhasználatért), ostobaságban fetrengeni, ahelyett, hogy önmagunkon keresztül megismernénk az emberiséget.
   Mellőzzük az alibi beszédet, élethazugságokért senkinek sem kell a szomszédba menni, az ember egójánál fogva hihetetlenül találékony, ha arról van szó, hogy fel kell mentenie magát. Ez alól senki sem kivétel, természetesen én sem… Újabban egyre gyakrabban találkozom azzal a gondolattal, hogy az igazság szabaddá tesz. És valóban! Csakhogy az igazságot bárki meglelheti odalent, mélyen magában, csak legyen bátorsága lemerülni, és végre bebolyongani azt a hihetetlenül tágas birodalmat, amelyet léleknek nevezünk.
   Volt nekünk egy nagyszerű írónk, aki nagyon fiatalon az igazság keresésére, majd hirdetésére adta a fejét, és aztán olyan fennen, és sallangmentesen tudta hirdetni a valóságot, a tökéletes igazságot, hogy a mai napig félnek tőle. Ezt az embert Wass Albertnek hívták. Fiatalkori írásai már árulkodnak egy mélyen lakozó bölcsességről, és ahogy egyre haladt előre az időben, érték a sorscsapások, nemzeti tragédiák, személyes gyalázatok, úgy lett egyre kiforrottabb, egyre tisztább. Az ő életén vált igazán láthatóvá az a nyilvánvaló tény, hogy az igazság szabaddá tesz, és a szabad ember tiszta is, ezért hiszem, hogy Wass Albert úgy halt meg, hogy fenséges tisztaságban ragyogott, a szabadságtól pedig szárnyai nőttek.
   Érdemes végigolvasni regényeit és novelláit, ajánlom figyelembe a Hagyaték című regényét, az Adjátok vissza a hegyeimet!; A kard és kaszát, valamint A funtinelli boszorkány trilógiát. Ezeket úgymond érdemes alapművekként kezelni, az író rendkívül hasznos gondolatokat írt ezekbe a műveibe. Wass Albert hitelessége pontosan abban rejlik, hogy az igazságról írt, és ugyanolyan keményen megírta a magyar nemesség hibáit Erdéllyel kapcsolatban, mint a románok gazságait. Valahogy objektíven tudta szemlélni az életet, ez pedig kifejezetten nagy erény!
   Manapság furcsamód nem népszerű az igazság keresése, firtatása, sőt mindent el kell hallgatni, egykoron egyáltalán nem tabutémákat azzá teszünk, vannak események, amelyekről meg kell emlékezni, miközben másokról hazugságokat állítunk. Kérem tisztelettel, ilyen az ember, ésszel próbál mindent megoldani, közben pedig elsiklik a valódi emberi értékek mellett. Wass Albert életét és irodalmát nem tanítják az iskolákban, a gyerekek csak akkor találkoznak a műveivel, ha kifejezetten keresik azokat.
   Egyébiránt Wass Albert egyáltalán nem lehetett egy erdélyi kis senki, hiszen valósággal rettegnek tőle a magukat liberálisnak nevező gazemberek, némely helyeken nem engednek szobrot emelni neki, sőt, aláírásokat gyűjtenek ellene; számomra hihetetlen… Ha másért nem, éppen ezért forduljunk Wass Albert felé szeretettel és érdeklődéssel, mert az öreg hihetetlenül nagy örökséget hagyott ránk, csak tudjunk vele élni. Mi vagyunk azok a homokszemek, amelyekből az oszlopát emelte az ő Istenének, és bár lerombolhatják aljas emberek, gyilkosok és rablók, ő újra és újra nekiáll, és rakja az oszlopot.
   Ez az Erdélyből származó író olyan tudást ruházott át ránk, magyarokra, a jelenkori magyarságra, amely elvezet minket az igazsághoz, ezáltal a szabadsághoz. Az ő öröksége messze túlmutat a földi örökségeken; már ezért megéri elmélyedni önmagunkban. Magunkat megismerve megismerhetjük az emberiséget, felismerhetjük az isteni igazságot, és ha mindezen átjutottunk, már a kisujjunkban lesz magyarságunk feltámasztása, megtalálása, és az összefogás nem harc lesz, hanem ünnep, a maga nevetésével, vígságaival.
   Hiszem, hogy erre képesek az emberek, csak hagyjunk fel egy kicsit a kényelemmel, néha érdemes megmozdulni, hogy előrébb jussunk, hogy élhessünk!
   Még mindig maradok a Magyar Nemzet elkötelezett, lelkes híve, és a magyarság igaz csodálója! A szeretetnél nincs fontosabb, úgyhogy éljünk vele, mert a félelmet csak a szeretet képes oldani!

 

Sz. Kovács Péter


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!