fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Művészetek

Óriási magyar sikerrel ért véget hétvégén Münchenben az ARD Nemzetközi Csellóversenye. A világ egyik legrangosabb komolyzenei versenyén 65 indulóból a magyar Várdai István szerezte meg az első díjat - írja a Fidelio.


A német rádióállomásokat tömörítő ARD 1952 óta rendez versenyeket különböző zenei műfajokban. A csellisták megmérettetésére négyévente kerül sor, és a világ egyik legnehezebb komolyzenei versenyeként tartják számon. Az állítás igazságát jól példázza, hogy már az első fordulóban díjnyertes zenészek szoktak elvérezni.

Várdai a döntőben egy francia és egy román zenésszel mérkőzött meg, mindhárman egy-egy versenyművet adtak elő. A Fidelio szerint az értékeléskor a zsűri kiemelte, Várdai mind a négy fordulóban kiemelkedően játszott. A magyar fiú sikerének súlyát növeli, hogy három évvel ezelőtt már megnyerte a Genfi Nemzetközi Csellóversenyt: soha, egyetlen csellistának nem sikerült mind a két nagy verseny első díját elhozni. 

A verseny korábbi győztesei között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, a hegedűs Christian Tetzlaff, a brácsás Jurij Bashmet, a trombitaművész Maurice André, az oboista Heinz Holliger, vagy az énekes Thomas Quasthoff. 


Várdai István 1985-ben született Pécsett, 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába járt, jelenleg a bécsi Zeneakadémia, a Kronbergi Zenekadémia és a budapesti Zeneművészeti Egyetem növendéke. Bemutatkozó koncertjét 1998-ban adta, azóta számos díjban és kitüntetésben részesült: 2008. március 15-én például megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben a Junior Prima díjat, 2012-ben pedig a 10.000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek.

További sikereket, elismeréseket kívánunk neki!

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!