fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Dalok

Bodnár Éva verse, Ivaskovics József zenéje. A Credo együttes előadásában!

Szia!

Láttam az oldalon,hogy vevők vagytok zenére is:).Kárpátalján van egy együttes,ami nem rég alakult Ivaskovics József vezetésével.Találtam egy ismertetőt róluk,bemásoltam.
Itt van az egyik daluk:

Remélem elnyeri a tetszésedet,és kiteszed az oldalra.Előre is köszönöm!

Isten áldjon!

...előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak
(Kányádi Sándor: Isten háta mögött)

A Credo együttes  rendületlenül “járja” a Kárpát-medence  vidékeit héthatáron innen és túl. A kishaza fogalmával iszapbirkózást vívó együttes erőt próbáló elszántsággal kísérli meg énekben elmondani a vidék “sorstalanságának” mindennapjait, bemutatni fény és árnyoldalait; mindezt reménnyel teli életérzéssel, a jövőbe vetet hittel: Cum Deo Pro Patria et Libertate...

Nem titok, Kárpátalja elzárt szigete a Magyar Világnak. Hogyan éli ezt meg a „rezervátum” lakója? Mit érez, mit gondol? Milyen öröm és bánat emészti az anyaországba látogatót? Hogyan éli meg a határátkelést, ha Magyarországra, Erdélybe, Felvidékre, a Vajdaságba, vagy Muravidékre szeretne ellátogatni testvéreihez? Mit érez, amikor nem tudja megfizetni kis fizetéséből a méregdrága útlevelet, vízumokat, az útiköltséget és ezért le kell mondania a meghívásokat? Mit érez, amikor ezért a testvérei megorrolnak rá és megdorgálják lassúságáért, hosszú tétlen hallgatásáért? Mi fáj neki, amikor mindennap, újra meg újra el kell tűrnie egy idegen hatalom megaláztatásait; amikor "elveszti" gyermekét, és már nem érti unokája szavát?

A Credo együttes a fenti gondolatok tolmácsolója. Hangzásában egyedi, senkivel össze nem téveszthető irányzatot képvisel. Az „egy szál gitáros” játékmód szabad „bárdos” stílust feltételez, viszont a többszólamú vokális előadásmód akár a komolyabb zenei műfajok magasságába emelheti a türelmes és megértő hallgató érzéseit. Tartalmilag is egyedi képviselője a magyar verséneklők társadalmának…

Az együttest Ivaskovics József zenetanár, zeneszerző alapította 1995-ben az Ungvári Közművelődési Tanoda (Főiskola) néhány diákjának kívánságára, akik véletlenül megtudták, hogy a 80-as években volt egy verséneklő együttese Kárpátalján, az Ivaskovics testvérek (Trió). Az egykori diákok ma már zenetanárok, és hűségesen kitartanak a verséneklés hálás és hálátlan felvállalása mellett.

Az évek során több lemezt jelentettek meg, önköltségen, szerzői kiadásban, korlátozott példányszámban. A szinte lehetetlen, primitív körülmények között felvett anyag Ivaskovics József házi "stúdiójában" készült – és láss csodát, a dalok meghallgathatók és megrendelhetők bárhol a nagyvilágban a világhálónak hála:

Ez hát a hon - 1996; Maradok - 1999; Valahol örökké - 2004; És leszek szégyen – 2005; Indián ének – 2006; Csöndes estéli zsoltár (válogatás) – 2006; Himnusz a csúcsokon – 2008; Bonyhádi koncert – 2008.

Színre vitték Ivaskovics József – Béres Andrea Imre herceg c. történelmi rockoperáját (2000) és a Vallomás c. rock-oratóriumot Dupka György verseire (2002), Kovács Sándor Verecke című filmjében alkalmazta a Credo zenéjét – 2009.

1998-ban létrehozták a Credo Alapítványt, amelynek célja, hogy Kárpátalja szerte kis zeneiskolákat hozzanak létre az eldugott, világtól elzárt falvakban és valamilyen szinten biztosítsák a Credo együttes, a Gyöngykaláris működését, szerény lehetőségükhöz mérten támogassák az általuk felfedezett ifjú tehetségeket. Az együttes egykori és jelenlegi tagjai a zeneoktatást teljesen ingyen végzi…

A nehézségek ellenére működik Kisgejőcön, Rafajnaújfaluban, Szalókán és Mezőváriban zenei műhely (zeneiskola), a református egyház biztosította helyiségekben, a Kárpátaljai Magyar Dalverseny, a Credo Fesztivál, és az idén először megrendezésre kerülő I. Kisgejőci Népzenei és Néptánctábor.  

A jelenlegi tagok: Ivaskovics József - gitár, ének; Varga Katalin – ének, furulya; Csákány Marianna - ének, furulya; Gerber Anzselika – ének, furulya.Kapcsolat: e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Honlap: http://www.credo.van.hu/


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!