fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Harcművészetek

Ez az összefoglalás a Jobb Agyféltekés Rajzolás elvére épül, csak át lett ültetve a harcművészetek elsajátítására. Nyugodtan más-más képességek kifejlesztésére is kidolgozhatsz egy-egy tanulási módot, ezen gondolatmenet alapján. Sok sikert s jó próbálkozást kívánok!

Ha valaki ezt az edzéstervet edzésnapok szerint beosztja s kidolgozza, az úgy hiszem, hogy nagyon hatékony művelője lesz ennek a művészeti ágnak.

Sok újdonságot nem tartalmaz. Igazándiból inkább ésszerűen rendszerezve lettek a különböző harcművészetek gyakorlatai, a hatékonyabb tanulás s fejlődés érdekében.

 

1349441382888

 

Harcművészeti Edzésterv Részképességek Fejlesztése Szerint

 

Ahhoz, hogy egy képességet az ember tökéletesen elsajátítson, arra van szükség, hogy a képességet felépítő részfolyamatokat, részképességeket a lehető legalaposabban megtanulja, kifejlessze. Különböző gyakorlatokkal, ha ezeket a részképességeket megtanuljuk, kifejlesztjük, akkor a végén az apró építőelemekből összeáll a kívánt képesség elsajátítása is.

Egy egyszerű példával magyarázva:

Például milyen részképességek kellenek ahhoz, hogy valaki biciklizni tudjon?

Egyensúlyérzék, kormányzás, pedálozás, fékezés, gyorsítás, megállás elsajátítása.

Különböző felkészítő gyakorlatokkal, ha az ember megtanulja ezeket a dolgokat, akkor elmondhatja magáról, mikor 1-é értek benne a részképességek, hogy ő már tud biciklizni.

Ezen elv alapján milyen részképességek szükségesek ahhoz, hogy valaki igazán jó harcművész legyen?

Néhány példa, ami talán még bővíthető:

 

Szükséges képességek a harcművészet műveléséhez:

-         bemelegítés, nyújtás

-         erőnlét

-         felkeményítettség

-         gyorsaság

-         ugrás

-         esés, gurulás

-         küzdőgyakorlatok ismerete, ütések, rúgások, védések, fojtások, csavarások, szorítások, dobások

-         küzdőgyakorlatok harc közbeni alkalmazása

-         harci szellem

 

 

  • Bemelegítés, nyújtás

 

-         Karatésok által használt nyújtási módszer. Ügyelni a becsületes végrehajtásra. A nyújtásban pedig egyre jobban feszegetni a határokat. Fokozatosan elérni egy megfelelő szintet, amik lehetővé teszik minden küzdőelem tökéletes véghez vitelét.

 

  • Erőnlét

 

-         Testsúlyos edzés 6 alapgyakorlata (Fegyencedzés című könyv alapján), melyek az egész test java részét átmozgatják. Felosztva őket heti bontásban, hogy az izmok ki tudják pihenni a terhelést a következő hétig. Az edzés elején elvégezni a gyakorlatokat, hogy a fáradtság ne akadályozza a szabályos végrehajtást. Fokozatosan növelni a nehézségi fokát a gyakorlatoknak. Vagy edzés közben bizonyos időközönként elvégezni egy sorozatot.

 

Gyakorlatok s azok párosítása, hogy lenyújtsák egymást:

*fekvőtámasz - húzódzkodás *függeszkedésben lábemelés - híd *kézenállásban karhajlítás - guggolás

 

-         Futás. Fokozatosan növelni a terhelést s a távot az edzettséghez mérten. Váltogatni a futás sebességét.

-         Állóképességet növelő gyakorlatok alkalmazása

 

  •  Felkeményítettség

 

-         Különböző testrészek keményítése heti bontásban, hogy szintén legyen ideje gyógyulni a szervezetnek. Az erőnléti edzés és a felkeményítés egy edzés alatt különböző testrészeket érintsen. Fokozatosan növelni a szervezet tűrőképességét.

-         Levegő kifújásának megtanítása, hogy az izmok megfeszülve jobban ellenálljanak az ütés erejének

 

Sípcsont, alkar:

-         összerugdosás, -ütögetés a társ sípcsontjával, alkarjával

-         kemény tárgy rugdosása, ütögetése

-         két bottal dobolásszerűen verni a társ sípcsontját, alkarcsontjait.

-         orsócsontot és singcsontot is edzeni

 

Comb:

-         társsal rugdostatni a combot kívülről s belülről, felső s alsó részén is végig, hogy a teljes felületet érjék erőhatások

-         bottal és ököllel verni

 

Felsőtest, hát, felkar:

-         több társsal üttetni mindhárom testtájékot különböző szögekből és módon

 

Fej:

-         üttetni a fejet ököllel. Óvatosan, hogy hozzá szokjon a terheléshez

 

Ököl, kézfej:

-         falra felhelyezett újságköteg ütögetése ököllel, tenyéréllel, kézháttal. Egyre csökkenteni a lapok számát. Növelni az ütéserősséget.

-         ujjakon fekvőtámasz. Fogáserősítés kötélen vagy csövön függeszkedve. Később gerendáról alsócsípéssel.

-         búzával teli vödörbe szurkálni az ujjakkal. Növelni a gyakorlatszámot fokozatosan. Aztán a búzát kicserélni homokra, majd kavicsokra.

 

  • Gyorsaság

 

-         társsal térd, -has, -mellkas, -váll, -kar, -fejérintéses feladatok végeztetése. Az győz, akinek többször sikerül megérinteni a társa bizonyos testtájékát. Több ellenféllel is csinálni

-         pörgős kidobó játszása. Akit kidobnak erőnléti gyakorlat, aztán mehet vissza a játéktérbe.

-         rongylabda, vagy kis gumilabda elől való elugrás gyakorlása. Különböző testrészek célzása és a mozdulatok megtanulása, amivel kitérhet az illető a labda elől. A dobási sebesség fokozatos növelése, a táv fokozatos csökkentése. Több labda egyszeri dobása. Találat esetén büntető erősítőgyakorlat végzése.

-         különböző küzdőgyakorlatok helyes megtanulása után a sebesség fokozatos növelése, csúcsra gyorsítása… zsákolással, vagy gyakorlótárssal.

 

  • Ugrás

 

-         Helyből, valamint nekifutásból felfelé és távolra ugrás. Bizonyos távot, vagy magasságot kijelölni egy kötéllel, vagy rúddal, amit sokszor átugrálunk. 20X, 30X, 40X. Amikor elértünk egy bizonyos ismétlésszámot az edzettségben, akkor növeljük a magasságot, vagy a távot. Nekifutásnál váltott lábbal gyakorolni az elrugaszkodást. Helyből ugrásnál pedig hátrafelé is vissza ugrani. Különböző lábállásokkal gyakorolni az elrugaszkodást.

 

  • Esés, gurulás

 

-         Dzsúdósok módszereinek az elsajátítása.

 

 

  • Küzdőgyakorlatok ismerete, ütések, rúgások, védések, fojtások, csavarások, szorítások, dobások

 

-         A különböző módszerek lassított megtanulása, ahogyan a Tai Chi-sek végzik őket és, amikor már hibátlan a gyakorlat, akkor fokozatosan felgyorsítani, felerősíteni a mozdulatokat. Így nem épül be egy hibás mozdulat a kapkodás miatt és a tanuló jobban el tud mélyülni a kivitelezésben.

 

  • Küzdőgyakorlatok harc közbeni alkalmazása

 

-         Itt magának a küzdelemnek és a harc közbeni mozdulatoknak a lassított alkalmazása a fontos.  Az előző pontban leírtakhoz hasonlóan, csak itt már ellenfél ellen. Kezdetben lassan végezni a támadást és a támadás kivédését is. Így mikor már tökéletes a gyakorlat, akkor lehet növelni a sebességet. Azonban már addigra bele ivódik a tanulóba, hogy milyen mozdulatra mivel védekezzen, mivel válaszoljon. A végén pedig a legnagyobb sebességgel mehet a küzdelem. Így van ideje a tanulónak ráérezni a mozdulatokra és a kapkodás miatt nincs annyi elhibázott gyakorlat. Előbb megtanulja a fogásokat, több lesz a sikerélménye. A végén pedig már csak a mozdulatok felgyorsítása van hátra.

-         Érdemes utcai jellegű, vagy fegyveres támadásokat is végezni, amik meglephetnek egy bizonyos harci irányzathoz szokott személyt. Így az edzésen, akár erre is fel tud készülni, hogy ilyen helyzetre hogyan válaszoljon.

 

  • Harci szellem

 

-         Nem az a legnagyobb harcos, aki 10.000 ellenfelét pusztította el, hanem az, aki harc nélkül az ellene támadót jobb emberré tette. Megszüntette, hatástalanította benne a gonoszságot, ami a támadásra sarkalta.

 

-         Nem az a hős, aki másokat legyőzött, hanem az, aki önmagát legyőzte. Aki önmaga rossz tulajdonságait, önző személyiségjegyeit, elméjének minden fölös gondolatát, a mulandó testtel való azonosulását felszámolta. Ez az igazi harcművészet legvégső célja. Elérni a megvilágosodást egy testgyakorlati formán keresztül, felszámolni a saját mulandó személyiségünk minden vágyát, bánkódását. Akkor válik igazi mesterré valaki. Lásd Uesiba Morihei-t, az aikidó megalapítóját.

 

o-sensei

Uesiba Morihei

 

-         Régen a szamurájok fontos gyakorlata volt, hogy meditáljanak a saját haláluk legkülönbözőbb formái felett.

-         A karate edzések elején és végén a meditációt elmélyíteni különböző módszerekkel. Legalább 5-10 perc. Sokkal jobban tudná a tudat is befogadni az edzés anyagát. Sokkal jobb lenne a teljesítménye a résztvevőknek. Az edzés végi pedig lenyugtatná a testet és a lelket. A megszerzett tudást pedig rendszerezné a tudatban. Érdemes lenne a meditációt gyakorolni az edzéseken kívül is.

-         Szumósoknál egy beavatási forma, hogy addig ütnek egy kezdőt, amíg teljesen össze nem roppan. Amíg fel nem adja. Amíg fel nem adja önmagát. Amíg el nem fogadja a veszteségét, legyőzöttségét. Így már később nem fog félni tőle, mert megtapasztalja ezt az állapotot és a félelem nem fogja többé gátolni, hogy görcsök nélkül nézzen szembe bármilyen harccal. Valamint azt is megismeri így, amikor a személyisége az összeroppanás miatt megszűnik egy időre. Egy aprócska megvilágosodás.

-         Spetsnaznal vannak olyan szellemi módszerek, amivel távol álló embereknek lehet fájdalmat okozni. Valamint van olyan harcművészeti ág, ami olyan energiákat tanít meg mozgatni, amivel távol lévő emberre is lehet hatni harc közben. Mondjuk kibillenteni az egyensúlyából. Itt már a tudat hatalma nyilvánul meg az anyagi világ felett.

-         Kuji-kiri a nindzsák szellemi módszere

-         Chi kung, stb

-         Azonban ezekkel a szellemi, tudati módszerekkel még becsületesebben kell bánni, mert sokkal durvább visszahatásokat hoz létre, mintha csak megütnénk valakit. Amit adunk, azt kapjuk vissza. Ki szelet vet, vihart arat. Ennek elnevezése keleten: a karma.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Képtár

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!