fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Fontos! Ha találtok a környezetetekben régi, ősi gyümölcsfajtákat, haszonnövényeket, akkor igyekezzetek az utókor számára is megmenteni őket és a magjaikat! Óvd a régi értékeinket, mert egyszer még szükségünk lehet rájuk!

Ez a téma az ami engem baromira fel tud húzni. MI AZ HOGY TILTVA VANNAK A RÉGI MAGYAR FAJTÁK?! :/
Nos mindenkit arra kérek, hogy aki a közeljövőben szeretne fát ültetni telepíteni, azokat kérem hogy ezeket a régi de annál jobb fajtákat ültessék! Nem drágábbak! Én magam is rászánom az időt és a pénzt, és telepítek belőle egy akkora gyümölcsöst, amennyi földem van még parlagon.

"csak azért is"

Ősi magyar gyümölcsfajták, amelyeket tilos forgalmazni

A hétvégén voltam Kovács Gyulánál, aki régi magyar gyümölcsfajtákkal foglalkozik. Ebben a riportfilmben az 5. perctől látható:
1. rész
www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ

2. rész
www.youtube.com/watch?v=YQTq2d6Adsg&NR=1

Van 500 különféle magyar gyümölcsfajtája (batul, ropogós cseresznye, páris, véralma stb stb stb), amit vadalanyon szaporítva könnyen szállítható formában önköltségi áron értékesít. A csemeték cserépben vannak, bármikor el lehet őket ültetni.

Sajnos, mint minden, ami a kis magyar emberek érdekét szolgálja az TILOS. Így ezen gyümölcsfajtákat sem lehet faiskolában megvásárolni, bolti forgalmazásuk törvénybe ütköző, idegen érdekeket sért, mivel ezen fajták évszázadok (ezredek?) során hozzászoktak a Kárpát-medence klímájához így nagyon ellenállóak, szívósak, műtrágyát, permetszert nem igényelnek, könnyen tárolhatóak.

Aki szeretné biztosítani családja és saját maga jó minőségű gyümölcsellátást vagy csak dacból a TILTÁS ellenére "csak azért is" magyar virtusból akar ilyen fákat beszerezni annak ajánlom, hogy vegye fel a kapcsolatot Kovács Úrral.

Elmondása szerint nehéz időkben, a török és habsburg korban a göcseji embert ezen gyümölcsfák mentették meg, még a múlt század elején is rengetegen voltak akik egész évben csak gyümölccsel táplálkoztak. Nehéz idők úgy érzem most is vannak, csak gyümölcsfa nincs, gondolkodjunk előre.

*Az elérhetősége:
Kovács Gyula
Pórszombat Petőfi u 1/a.
06-30-2351063*

Átgázolunk a múlt értékein : Ősi magyar gyümölcsfajták, amelyeket tilos forgalmazni.

Göcsej egyik néhány száz fős településén, Pórszombaton él Kovács Gyula erdész, aki a helyi hagyományok megőrzéséért tevékenykedik. Ennek ékes bizonyítéka több száz darabból álló gyűjteménye, amelyet a tájegység jellegzetes, mára szinte kihalt, elfeledett gyümölcsfáiból állított össze kitartó munkával. Ugyancsak a hagyományok megőrzését és felelevenítését szolgálja a Medesi-kör, az a „nem hivatalos" hagyományőrző szerveződés is, mely különböző rendezvényekkel, programokkal segíti elő célul kitűzött feladatát. Idén Kovács Gyula ezen tevékenységét a megyei közgyűlés a „Zala megye kistelepüléseiért és hagyományaiért” díjjal ismerte el. Ennek apropóján beszélgettünk a pórszombati erdésszel.

A kezdetekhez visszanyúlva először, elkanyarodva a gyümölcsfáktól, Pórszombat múltjába és a Medesi-kör létrejöttébe tekinthetünk be. Ez a lokálpatrióta baráti társaság céljának tűzte ki a település történetének, történelmének megismerését, néprajzi, építészeti emlékeinek, gasztronómiai hagyományainak megőrzését. Ennek érdekében olyan irodalmi esteket, előadásokat, kultúrprogramot szerveznek, ami lehetőséget biztosít a régi idők egy-egy jellegzetességének bemutatására hozzáértő szakemberek által. Ilyen például a Gasztronómia a hadak útján sorozat, mely keretén belül többek között felelevenítették a kenyér és a bor évezredekre visszanyúló történetét, vagy egy erdélyi fejedelem gombás lakomáját. Legutóbb pedig egy igen sikeres főzőversenyen a helyi specialitások felhasználásával szinte az egész falu apraja-nagyja kereste a medesi borokhoz legjobban illő ételeket.

2002-ben állítottuk fel a hatalmas medesi fakeresztet, amely a török korban a térségben elpusztult 67 magyar falunak, köztük Medesnek állít emléket. Régóta foglalkoztatott ez a kor, sok elbeszélést hallottam a régiektől. Szíjj Pista bácsival, aki sajnos már nincs közöttünk, határoztuk el, hogy emléket állítunk azoknak, akik a nagy szorongattatások idején meghaltak, rabságba estek, vagy elbujdostak – mesél a kezdetekről a pórszombati erdész. - A kereszt felállítása sok ember munkájának, tehetségének, jóakaratának gyümölcse, eredménye. Ez a példátlan összefogás élményt jelentett a falu közösségének és engem is magával ragadott. A gondviselés azóta is sok-sok jóakaratú emberrel hozott össze, tudósok, művészek, vagy éppen fizikai munkát végző emberek „építik” a Medesi Kört.

Kovács Gyula részéről az ősi hagyományok ápolása nem merül ki ennyiben. A természettől elszakadva, a boltok polcairól levett gyümölcsöket fogyasztva nem is gondolnánk, hogy térségünk, Göcsej, Hetés és az Őrség milyen „gyümölcsös” kincseket rejt. Ma már szinte ismeretlennek tűnik a berkenye, a naspolyával talán többen találkoztunk, ám vannak még, egykor bő termést hozó alma, körte, szilva fajták, melyek mára eltűntek a gyümölcsösökből és csak szüleink, nagyszüleink emlékeznek rájuk. Ennek a negatív folyamatnak szeretné Kovács Gyula elejét venni és megmenteni a kihalóban lévő fajtákat a jövő számára.

A nyolcvanas évek elején a göcseji tanyák többsége még lakott volt. Ekkor még gondozták, becsben tartották a gyümölcsfákat. Itt voltam erdész, ezeken a tanyákon olyan fajtákat találtam, amik máshonnan már eltűntek. Valószínű, hogy korábban máshol is léteztek ezek, de kivágták őket és újat telepítettek a helyükre, vagy elhagyták a területet, és a gazda nélkül maradt gyümölcsösök kipusztultak – tárta fel az okokat Kovács Gyula.

Őseink a fajták szelektálásánál először a termésbiztonságot tekintették a legfontosabb választási szempontnak. Éhínség vagy háború idején, ha a termés elpusztult, az állatokat elhajtotta az ellenség, a gyümölcs még akkor is biztos táplálékot nyújtott. Később bizonyos célra szelektáltak. A lekvárnak, ecetnek, aszalásra, gyümölcslének, pálinkának mind- mind megvoltak a saját gyümölcsfajtái.

Egykor minden községnek megvoltak az egyedi, régi fajtái, és megvannak most is, csak fogyóban. Ezeket kell összegyűjteni. Génbankot lehetne létrehozni a régi gyümölcsfafajtákból és így fennmaradnának, a települések pedig továbbvihetnék őseik hagyományait - fűzte hozzá. - Korábban a gyümölcsfákat megbecsülték. A múlt század fordulóján Göcsejben még gyümölcsfa számlálást tartottak. Sajnos felgyorsult világunkban kíméletlenül gázolunk át a múlt értékein. Régi gyümölcsfajtáink pusztulása, pusztítása jó példa erre. Még megbecsülni sem lehet, hogy hány fajta pusztult ki az elmúlt évtizedekben, de ezen már nem tudunk segíteni. A meglévők megóvása viszont a mi felelősségünk. Próbálok a gyűjtés során mindent megtudni ezekről, mint a felhasználásuk módját, hozzájuk kapcsolódó hagyományokat – magyarázza a szakember, aki gyűjteményében, a Medes - hegyi birtokon eddig több mint fél ezer fajtát különített el, fajtákon belül pedig több változatot.

Magyarországon a jelenlegi törvényi szabályozás sajnos - Európában egyedülálló módon - ezeknek az értékeknek pusztítását segíti, és gátolja megőrzésüket. Hazánkban nincsen lehetőség arra, hogy a termelő a saját gyümölcséből gyümölcslét készítsen eladásra, mert nem felel meg az uniós kritériumoknak, így tönkremegy, míg máshol, például a Szlovéniában ezt megtehetik a gazdák. Őrzik és védik a fáikat, mert hasznosítják, míg mi magyarok ettől a lehetőségtől meg vagyunk fosztva. Holott ezáltal ösztönözni lehetne a falusi embereket a környezetükben lévő öreg fák megtartására. Amíg ez nem változik, pusztulni fognak a fák és a hagyományok is.

A göcseji, az őrségi és a hetési lokálpatrióta közösségeknek felajánlottam, hogy akik településükön, vagy éppen a szőlőhegyen összegyűjtik a régi fajták oltóvesszőit, én készítek ezekről oltványokat és nekik ajándékozom, ha cserébe ők ezekről a régi fajtákról mindent lejegyeznek és vállalják, hogy közterületen elültetik és gondozzák őket. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen idén tucatnyi közösség hozta el régi fajtáit – beszélt lelkesen az eredményekről és az összefogásról.

Ennek a kitartó fajta-megőrző munkának az eredményeként olyan gyümölcsfafajtákat sikerült megmenteni, mint például az aszalókörte, aminek nevéből is következtethetünk felhasználására. A kemény, íztelen gyümölcsöt eleink nem frissen fogyasztották, hanem megaszalták, ez lett hasznosításának módja. De olyan körtét is talált már a pórszombati erdész, ami mínusz 10 fokon is eláll télen, majd áprilisra megpuhult. A házi berkenye - Göcsej jellegzetes gyümölcse - a 18. században meghatározó volt a népi gyógyászatban, ám mára alig van két tucat fája. Ezeket szintén oltással próbálja a szakember tovább szaporítani.

A gyűjtemény elsősorban a Göcsej, Őrség és Hetés régi fajtáinak megmentésére irányult, ám mára kilépett a tájegység határai mögül. Érkeztek fajták az ország több pontjáról, a Felvidékről és Erdélyből is. Medes-hegyen a Kárpát-medence ősi fajtáinak gyűjteményét szeretnék létrehozni. A vállalkozáshoz szükséges terület biztosításához a helyi önkormányzat is felajánlotta segítségét.

Nemrég a Felvidékről érkeztek oltóvesszők, de kaptam Erdélyből, a Bolyai Farkas sírján álló almafáról is. Az énlakai-gyűjteményt kiegészítve kezdtem elkészíteni Tündérország (Erdély) gyümölcsöskertjét. Cseréljük is más gyűjtőkkel az oltványokat, így van esélyük a fennmaradásra, de sajnos kevesen vagyunk – tette hozzá Kovács Gyula, aki befejezésül arról is beszélt, hogy mekkora meglepetésként érte a megyei elismerés.

Azok az eredmények, sikerek, amikben az elmúlt időben részünk volt, sok jóakaratú ember munkájának eredménye. Segítségüket ezúton is szeretném megköszönni. Természetesen nem tudnám ezt a munkát feleségem és három fiam támogatása nélkül csinálni. A Medesi Kör sikereinek kulcsa az ő áldozatvállalásuk - mondta, majd további terveiről elárulta: az egykori, a török által Medes faluval együtt elpusztított további 67, több száz éve még lakott falvak neveinek felkutatásába fogott bele, melyeknek kopjafával állítanának emléket a medesi temetőben.

 
Korosa Tita

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/06/04/15/Szellem_a_palackbol__Kovacs_Gyula_gyumolcsfagyujtemenye.aspx


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # H.E. 2013-03-07 20:38
Fénybenjáró lenne hozzád egy kérdésem. Neked is vannak ilyen őshonos fáid? Isten Áldjon!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2013-03-07 20:45
Én vetőmagokat gyűjtöttem. De tudok egy 80 éves meggyfáról a közelben.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
-1 # Alex 2013-03-08 22:05
Szia!

Érdekelnének a vetőmagok, ha lenne belőle eladó. Régi, nagyanyáinktól származó paprika, paradicsom, cukorborsó, vöröshagyma, karfiol, karalábé, sárgarépa, és petrezselyem érdekelne. De ha más is van, akkor természetesen az is.
Tudok felajánlani folyton termő, régi fajta krumplit, hazai fokhagymát, káposztamagot.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+2 # Fénybenjáró 2013-03-09 10:11
Szia!

Én is mikor Erdélyben jártam, akkor kértem egy családtól ilyen magokat.

Túl sok nincsen, az a baj. De szerintem lehet, hogy a régiektől tudsz ilyen magokat szerezni. Vagy, ha Erdélyben jársz.

Jó, ha megőrzöd ezeket a már meglévő növényfajtákat. Egyszer, ha rendbe jön az ország, akkor majd központilag kell elszaporítani ezeket a hasznos növényeket. :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Kovac Peter 2014-05-22 21:35
Tisztelt Alex!

Engem erdekelne a folyton termo burgonya. Vennek Ontol szaporito anyagot.


Koszonom!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # H.E. 2013-03-07 21:36
Szeretném a segítségedet kérni egy teljesen más ügyben is. A véleményedet szeretném kikérni szakmákról kapcsolatban. De csak ha nem zavarlak.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2013-03-09 10:09
Mire vagy kíváncsi a szakmákkal kapcsolatban?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # H.E. 2013-03-09 20:21
Bízom a tapasztalaidban ezért is kérem a segítségedet. 18 éves vagyok nem sokára el kell döntsem mi legyen a szakmám. 3 szakmában gondolkodom ez az asztalos (ez tetszene a legjobban) villanyszerelő (ez nem igazán tetszik de a családom ezt ajánlja) és a kőműves. Az asztalos műhelyhez nagyon sok pénz kéne alkalmazottként meg a környékünkön minimálbért keresnek de ezt szivesen csinálnám. A villanyszerelő hiányszakma van rájuk keresett és a pénz se minimálbér, de valahogy nem is igazán tetszik. Én szivesebben "alkotnék" vmit aminek látványa is van. De félek mindkét szakma kihalásától. Hogy esetleg az áramot vmi más energia veszi át a szerepet vagy hogy olyan helyzetbe jut a világ hogy már nem fog létezni az áramellátás. Lehet hülyeség amit gondolok. Na de ott van még a kőműves azt talán gépek enm helyetessitheti k se más energia és látványosabb szakma mint a villaynszerelés . Nem vagyok pénzéhes de megélni is szeretnék valahogy. Végülis a kérdésem az lenne hogy szerinted melyik szakmát lenne legérdemesebb válasszam? Véleményedre lennék kiváncsi, ebbe rossz rendszerbe mi lehet a legjobb. Ne haragudj hogyha zavarlak és előre is köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Fénybenjáró 2013-03-10 23:48
A szakemberekből hiány kezd lenni, mert mindenkivel elhitették hogy az egyetem a menő, közben pedig ott csak magoltatják őket, de az életre nem készítik fel a diákokat.

Tudatos népbutítás az oktatás tönkretételével . Hoffman Rózsa képében tovább végzik az iskolák züllesztését. Egy olyan modelt fognak bevezetni mont, ami már nyugaton régen megbukott. Érdekes, hogy nekik nem tűnt fel, hogy a nyugatiak már szabadulni szeretnének a bajoktól. Erre bennünket is beleugratnak egy oktatási züllesztésbe.

Kérdésedre vissza térve ezek a szakmák, amiket említettél mind keresettebbek lesznek, mint a humán erőforrás szagemberek, vagy akármi neve van de értelme alig képesítéseknek.

A heggesztőkből van most hiányszakma.

Nekem is az asztalosság tetszik. Válaszd azt, ami tényleg érdekel. Jobb olyat dolgozni, amit szeret csinálni az ember. Próbáld ki, hogy melyik mivel jár.

Használd a sorsod alakításában ennek a videónak a tudását:

http://mkh.valosag.net/index.php/boldogsag

Kérd hangosan, hogy az Isten akarata teljesedjen ki a tanulmányaidra. Sorsodra, életedre. :)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # H.E. 2013-03-11 19:11
Köszönöm, megfogadom a tanácsod! :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+1 # Stipanovic Livia 2014-09-10 16:29
Kedves Fénybenjáró!
Győri Győző Értényben évek óta gyűjti az őshonos vetőmagokat . Magbankot hozott létre, úgy tudom 800 féle magja van. Nemrég készült vele egy videó is.
https://www.youtube.com/watch?v=zijcEMHdkHo

Telefonja: 30-6095859
Üdv: Lívia
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!