fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Válság idején gyorsan kiderül, mi tartozik az ember valódi szükségletei közé és melyek azok az igények, amelyeket a fogyasztói társadalom mohósága diktál... Eljött az ideje, hogy megtapasztaljuk: a kevesebb tényleg több! Kevesebb fogyasztással több jut az élet valódi ízéből mindenkinek, és több esélye lesz a minket fenntartó ökoszisztémának is legalább részben regenerálódni. Az alább felsorolt dolgokról már a híresen sokat fogyasztó amerikaiak is kezdenek lemondani!

1. Áruhitel
Sokan nemcsak a lakást és az autót, de a bútort, a mosógépet és a fényképezőgépet is fizetik havonta… A törlesztőrészletek sanyargató korában nem kell nagyon magyarázni, miért érdemes alaposan átgondolni egy-egy ilyen beszerzést. A meglévő készpénzünkön túl lehetőleg ne ábrándozzunk!

2. Kirakatnézegetés és vásárolgatás, mint időtöltés
Az “ártatlan” kirakat-nézegetés eredménye soktonnányi felesleges holmi a lakásokban. Cél: csak akkor vásároljunk, amikor valóban szükségünk van dolgokra, írjunk listát a beszerzendőkről és ne hagyjuk eltéríteni magunkat – gyakoroljunk önuralmat! Van, aki azért vásárol inkább a neten például a pláza helyett, mert jóval kisebb a kísértés.

3. Legújabb kütyük
Nemcsak a kirakat, a reklámok is csábítanak: legfrissebb szoftver, legújabb telefon, legmenőbb mp3-lejátszó… Vannak, akiknek mindenből a “leg” kell. Az újabb és újabb menő cuccok előállítása azonban rengeteg erőforrást igényel. Ne hagyjuk, hogy a reklámok diktáljanak, és ne akarjunk félévente új telefont venni, amikor még az előző is tökéletesen működik!

4. Használt holmik
Általában csak akkor vesszük észre, mennyi holmink van, amikor költözünk… Ne raktár legyen az otthonunk - szánjunk egy hétvégét leltározásra és szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól (pl. adjuk el a bolhapiacon)! A kevesebb tárgy nem jelent nélkülözést, sőt, felszabadítja az embert, sokan javuló életminőséget tapasztalnak, amikor megválnak felesleges dolgaiktól.

5. Sosemhasznált ajándékok
Porosodik a három éve kapott gyümölcscentrifuga a konyhaszekrény tetején? Rendezzünk ajándék csereberét családtagokkal, barátokkal! Így hasznosulnak az eddig mellőzött termékek és megkíméljük magunkat az újabb beszerzésektől is.

6. Televízió
A hazai háztartások egyre növekvő számban mondanak le a TV-nézésről, és nem csak az internettel is rendelkező lakásokban. Van, akinek anyagi megfontolásból nem kell a TV, és van, akinek egyszerűen nem hiányzik az állandó rosszhír- és reklámözön. A tévé nélküli életben több idő jut olvasásra, barátokkal való találkozásra és a villanyszámla is alacsonyabb lesz.

7. Félkész ételek
A friss alapanyagokból, otthon készített ételek sokkal egészségesebbek és sok esetben olcsóbbak is, mint a hűtő- és fagyasztópultok előfőzött-sütött kínálata.

8. Újságok és magazinok
Az internet nem csak a TV-t, hanem a papíralapú olvasnivalót – elsősorban a hírújságokat és havonta megjelenő magazinokat – is sok háztartásból száműzte. Az újság zizegéséhez ragaszkodóknak és magazinfüggőknek jó megoldást jelenthet a könyvtár vagy az is, ha többen összefogva rendelik meg a kedvenc újságot, amely aztán körbejár.

9. Komfortérzet
Mondjunk le a téli 22-23 fokról és 15 perces zuhany alatti melegedésről! Nem kell spártaian élni ahhoz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk: elég 1-2 fokkal lejjebb venni a fűtést télen (pl. 22-ről 20 fokra), melegebben felöltözni és rászokni a rövid (max. 5 perces) zuhanyzásra... Eltart egy ideig, amíg hozzászokik az ember, de a családi kassza és a környezet is fellélegzik, ha csökken a fogyasztás.

10. Régi világítótestek
Nézzük át otthonunkban a világítótesteket és amennyit tudunk, cseréljünk le energiatakarékosra!

  • A takarékos égők akár 80%-kal kevesebb energiát is fogyaszthatnak, mint a hagyományosak.
  • Szinte minden izzóméretből van energiatakarékos változat is.
  • A csomagoláson szereplő értékek közül a Watt azt mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt a világítótest, a Lumen (fényerő) pedig azt, hogy mekkora fényt ad. A csomagoláson szerepel, hogy az adott termék fényereje hány W-os hagyományos izzóénak felel meg.
  • A LED-égők használatát is érdemes megfontolni! Nagyon keveset fogyasztanak és az élettartamuk meglepően hosszú, akár 50 évig is működhetnek.
  • A kompakt fénycsövek higanytartalma sokakat aggaszt – a törött fénycső eltakarításáról és az óvintézkedésekről

Forrás: http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/62737-valsagmenedzsment-10-dolog,-amirol-ideje-lenne-lemondanunk.html


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+2 # Andrea Modis 2012-04-21 10:35
Teljesen igy igaz! egy atlaghaztartasb an a kiadasok merteket legalabb 60 %kal lehet csokkenteni! en kiprobaltam, igy elek, tudom.
Mint ahogy mondja a magyar : Ki a mell, be a has!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2012-04-21 12:27
Sok jó megoldás van, amivel lehet spórolni. Ha tudsz beszerezni házi tejet, akkor például az aludt tej lecsöpögtetésév el a tejfölhöz hasonló élelmiszert tudsz létrehozni, szinte olcsóbban, mint ha a boltban vennéd meg.

A kocsi gázosra átalakításával pedig az üzemanyagon tudsz sokat megtakarítani.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!