fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

A túlélést segítené a fagyokban a Kálha, amelyen ülni és főzni egyaránt lehet, éjjel pedig megóvhatja a kihűléstől a tulajdonosát. Toronyi Péter találmánya

még nem került sorozatgyártásba, a tesztdarabokat a jövő télen Bódvalenke rászorulói kapnák ingyen, a Kálha anyagának ára 1500 forint. A nomád életmódhoz nehezen alkalmazkodik a modell, viszont rozoga házakban hasznos lehet.

Fotó: Vincze Barbara [origo]

Toronyi Péter

Toronyi Péter olyan tárgyat tervezett, amely növelhetné azoknak a mélyszegénységben élőknek a komfortérzetét, akiknek a fagyos idő megkeseríti az életét. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizedik félévét taposó, a masterképzésen másodéves formatervező hokedlire emlékeztető tárgya fűthető: székként, testmelegítésre és akár tűzhelyként is használható.

“Az őszi félévben az volt a feladat, hogy az emberi problémákat figyelembe véve a fenntartható életre találjunk ki egy tárgyat, low-tech megoldással. Az is cél volt, hogy a tárgy lehetőleg visszaállítható legyen a körforgásba” – magyarázza Toronyi Péter, aki idén lesz 25 éves.

Eleinte sötétben tapogatózott, majd egy kolumbiai-magyar barátjához fordult, illetve az ő 2000 méteres magasságban élő szüleihez, akiktől a rosszul szigetelt bádogvárosok lakóinak problémáiról tájékozódott. Könyvtárakban kutakodott tovább, és beszélt a Bódvalenkén élőkkel is. Így jutott arra az ötletre, hogy olyan tárgyat tervez, amely könnyen és olcsón felmelegszik.

Egy fűtési szezont simán kibír

Fontos volt, hogy a tárgyat helyi erőforrásból elő lehessen állítani. “Úgy lehet igazán jól tervezni, ha van egy lokális megoldás, amely globálisan is működni tud. Fontos volt, hogy ne kelljen szállítani, helyi anyagokból helyi mesteremberek bárhol el tudják készíteni” – összegzi elsődleges szempontjait. Így lett a Kálha anyaga úgynevezett samottos agyag. Az agyag a világ sok pontján megtalálható, jól bírja a hőmérséklet-ingadozást, jó a hőtartó képessége, és samottal keverve nem könnyen reped meg. Beszélt egy kályhakészítővel is, akinek a számításai szerint legalábbis egy fűtési szezont simán kibír, mielőtt elporladna. Ami pedig a legfontosabb, nem kell hozzá elektromos áram vagy más, sokak számára nehezen hozzáférhető energiaforrás: olyan, mint egy hordozható grillszett, a begyújtásához elég néhány gally vagy hulladék fa.

Forrás: Toronyi Péter
A Kálha begyújtásának folyamata

Ülés, fekvés, főzés

A Kálha többfunkciós: rá lehet ülni, így kellemesen meleg ülőfelületet biztosít, felmelegíti a felhasználó testét. Hogy a rajta ülő ember ne sérüljön meg, mint a Dózsa György-emlékversenyek rezsón versengő indulói a gólyatáborokban, egy kiszedhető határoló-elválasztó elemet is beépített, amely fölé, a felső részbe áramlik a meleg levegő.

Tényleges életmentő funkciója a tervező szerint ágymelegítőként jelentkezhet. Felső ülőelemét ugyanis, miután felmelegedett, le lehet venni, és – ágymelegítőként, a takaró alatt vagy szorosan átölelve – alvás közben melegíti az ember testét, így óvja meg a kihűléstől. Nem tűzforró, így nem égeti meg a használóját, viszont néhány órán át tartja a hőt. Az éjszakát állítólag akkor bírja végig, ha használójával együtt be van takarva. Mindezek mellett kis tűzhelyként is használható a Kálha, azaz melegíteni lehet rajta, akár egy villanytűzhely lapján.

Forrás: Toronyi Péter
Minitűzhelyként is működhet

A nomád életmódot nem bírja

“Nem hajléktalanoknak készült” – oszlatja el Péter a szociálisan érzékeny találmányával kapcsolatos leggyakoribb tévedést. “Nem alkalmas a nomád életmódra, mert cipelni kell. Olyan embereknek terveztem, akiknek van épített háza, még ha rozoga is” – magyarázza.

Ahhoz, hogy elterjedhessen a termék, előbb még le kell tesztelni. A koncepció egyelőre viszont csak egy méretarányos gipszmodellben ölt testet. Első lépésként Péter egy jó fazekast vagy korongozót keres, akivel elkészítteti a prototípust. Egy bódvalenkei szervezet tesztelné az első darabokat, amelyeket a következő télen kapnának meg a falu rászoruló lakói. Emellett pályázatokra is beadja a terméket, és számítana a UNICEF és a Máltai Szeretetszolgálat segítségére is. A tényleges anyagár számításai szerint 1000-1500 forint lenne, a rászorulók pedig ingyen kapnák a Kálhát.

Forrás: Toronyi Péter
Az alvó embert is melegítheti

Nemzetközi designdíj után jött a Kálha

A tervezés külön érdekessége, hogy a megoldást végül Szingapúrban dolgozta ki, ahová azért utazott, hogy egy korábbi tárgyáért átvegye a világ egyik legnagyobb presztízsű designdíját, a Red Dot Designt. A Nissyoku nevű világítótestet 2010-ben készítette egy harmadéves egyetemi tervezési feladat során. Diák kategóriában megnyerte vele a Magyar Formatervezési Díjat is. Péter szerint a lámpát 2013-ban valószínűleg már lehet majd kapni a világ több országa mellett Magyarországon is, jelenleg Japánból, Párizsból és a Közel-Keletről is érkeztek rá megrendelések.

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # Cumedli 2012-05-16 22:34
Jó bár nem vagyok biztos a hatásfokában!
De azért szép!Nem leírni akarom nehogy félreértés legyen!Gratulál ok hozzá ügyes!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!