fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás
Harmadára csökkent mosási költségek,
család- és környezetbarát természetesség:
ez a MOSÓDIÓ

ÖKO mosás-mosódió kép03A napjainkban használt mosószerek alkalmazása köztudottan környezetszennyezést okoz. Mosást követően a szintetikus, el nem bomló alapanyagokból készült mosószeres víz szennyvízként a víz természetes körforgása által a természetbe jut, ahol vegyi anyagok lebomlása hosszú időt vesz igénybe, ez alatt felszívódik a növényekbe, így az állatok szervezetébe is bejut,  az élő szervezetek működésére negatívan hat.

A "környezetkímélő mosószerek" előállítása során ügyelnek arra, hogy természetes anyagokat használjanak, amelyek a használat után könnyen és természetes úton lebomlanak. Vannak olyan cégek, akik a csomagolás előállításánál is környezettudatos elveket érvényesítenek. Ezek a termékek viszont drágák, nem mindenki számára megfizethetőek.

Van egy olyan mosószer, amelyet nem kell előállítani, mert a fán terem...

Mosódió: a természetes, környezet- és bőrbarát, növényi mosószer

A mosódió a mosódiófa (szappanfa) latinul: Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése, mely a szappanfafélék családjába tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növényeka bennük található különleges anyagnak, a saponin-nak köszönhetik nevüket. Természetes élőhelyük: India (őshaza), Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését mosásra. A Sapindus mucorossi termésének a legmagasabb a saponin tartalma. A dióhéjban lévő anyag a saponin, amely vízzel érintkezve habzani kezd, kioldódik a mosódió héjából és úgy hat, mint a szappan. A saponin kb. 14%-os koncentrációban és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A mosódió tulajdonképpen egy kitűnő mosóerővel rendelkező természetes szappan, bőr- és környezetbarát növényi mosószer.

Előnyei

Környezetbarát: a mosódió egy természetes növényi mosószer. A mosódióhéj foszfát- és tenzidmentes, vagyis nem tartalmaz semmilyen káros vagy környezetszennyező anyagot, és 100%-ban lebomlik. Használata nem szennyezi a természetet, hiszen a környezetkímélő mosással megóvjuk vizeinket is, és nem terheljük azt különböző vegyszerekkel. A mosódió fákon terem, ami oxigént termel, így nemcsak felhasználásában, de "előállításában" is rendkívül környezetbarát. Környezetünk védelméért talán a mosódióval tehetünk a legtöbbet.

ÖKO mosás-mosódió kép01Bőrbarát: nem tartalmaz allergiakeltő és bőrirritációt okozó anyagokat, ezért a mosódió különösen bőrbarát. A csecsemők, kisgyermekek, érzékeny bőrűek és allergiások, vagy bőrbetegségben (Neurodermitis, ekcéma, pikkelysömör) szenvedők számára is kitűnő mosószer. Használatával lemondhatunk a környezetszennyező, allergizáló és bőrirritációt okozó anyagokat tartalmazó vegyszeres mosásról.

Kelme-barát: a mosódió megóvja ruháit is, gyengéd a színekhez és a szövethez. A saponin magas fokú zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a ruhákból, anélkül, hogy a textíliákban kárt tenne vagy hogy a színek kifakulnának, a ruhák hosszabb ideig megőrzik élénk színüket és szerkezetük épségét. Mosást követően a kelmék puhák és üdék maradnak. Még a legfinomabb gyapjú és selyem mosására is alkalmas.

Gazdaságos: a mosódió az "intelligens mosóporok" tisztaságát produkálja egy "hagyományos mosópor" árának töredékéért. Ezért a mosódió nem csak azoknak kitűnő választás, akik a vegyszermentes, környezetkímélő mosást részesítik előnyben, hanem azok számára is, akik csökkenteni szeretnék a mosással járó egyre növekvő költségeket. Egy adag (4-8 darab) mosódióval legalább 2-3-szor, de akár 4-szer is moshatunk, így fél kilónyi mosódió-héj akár 100-120 mosáshoz is elég, ez heti 4 mosás esetén félévre elegendő! Ráadásul a kis kiszerelés következtében csak kevés helyet foglal el a fürdőszobában.

Sokoldalú: felhasználása sokrétű, a mosáson kívül - különböző módon elkészítve - egyéb célokra is felhasználhatjuk a háztartásban: mosogatáshoz, mosdáshoz, hajmosáshoz, autómosáshoz, felmosáshoz, sőt házi kedvenceink (kutya, macska) fürdetéséhez, ezen kívül hatásos a levéltetvek ellen is. A többször mosott, azaz elhasznált héjakat nem kell a szemétbe dobni, ha van lehetőségünk komposztálóba is tehetjük.

Újdonság: a mosódió már nem csak héj formájában kapható, létezik finom porrá őrölt változata is, amely még hatékonyabb, így gazdaságosabb is a mosódió-héjnál.

Hogyan használjuk a mosódiót?

ÖKO mosás-mosódió kép02A mosódió egyszerűen használható a mosógépben. A dióhéjakból egy mosáshoz 4-8 felet használunk fel, kis textilzsákba vagy pamutkendőbe/zokniba kötve kell a mosógép dobjába tenni. Kemény víznél több, lágy víznél kevesebb, kisebb mosási hőfokon több, magasabb mosási hőfokon kevesebb mosódió-héj szükséges. 40°C-os mosások esetén a héjak két-három mosást is kibírnak. A mosódió alkalmas fehér és színes mosásra egyaránt (30-90 °C-on), továbbá gyapjú és selyem mosására is.

A mosódió nem fehérít, így a kényes fehér/világos kelméknél szükség lehet fehérítőszerre, például környezetbarát mosószódára vagy aktív oxigénes fehérítőre (100% nátrium-perkarbonátra, természetes szer). Makacsabb, zsírosabb koszok esetén szintén mosószódát adagolhatunk a mosáshoz. A nehezen kimosható foltokat kezelhetjük pl. mosószappannal vagy környezetbarát folttisztítóval. Ha nagy ritkán fehéríteni kell (pl.függöny), a szódabikarbóna általában megoldja a problémát.

A mosódióval mosott ruha semleges illatú, lágy tapintású ezért öblítőre nincs szükség. Ha valaki mégis igényli, hogy a ruhák illatosak legyenek, akkor a megszokott öblítőből kevesebbet (fele-negyed annyit) használjon, hiszen kelmelágyításra már nincsen szükség. Tipp: öbblítő helyett használhatunk tiszta illóolajat is az illatosításra, amelyet ugyancsak az öblítős rekeszbe kell tenni, vagy utolsó öblítés előtt a mosódobra. Mosásonként 15-20 csepp illóolaj már kellemes illatot ad.

Érdemes használata előtt alaposan kitisztítani a mosógépet (pl. ecetes átmosással), mert vízkőoldó hatású a mosódió és az első pár mosásnál a kioldott vízkő megtapad a textílián. Keményebb víz esetén vízlágyításra adagoljunk mosószódát minden mosáshoz. A mosódiót nem kell kivenni öblítés előtt, bennmaradhat a dobban a mosás végéig.

A mosódiót nem csak mosásra használhatjuk

6-8 dióhéjat (2 kávéskanál mosódió-port) 1 liter vízben 5-10 percig főzve olyan oldatot kapunk, mely használható samponként (nem habzik ugyan, de tisztít), akár házi kedvencek (kutya, macsska) fürdetéséhez is használható. Ezt a főzetet általános háztartási tisztítószerként, kézmosószerként, vagy levéltetvek ellen permetszerként is alkalmazhatjuk. Hígítva a ruhák kézi mosásához is kiváló. (Az így készített főzetet hűtőben max. 1 hétig -fagyasztóban hónapokig- tudjuk tárolni, mivel nincsen benne semmilyen tartósítószer!) Mosogatáshoz felhasználva tegyünk a kész főzethez egy kevés ecetet, így ragyogóak és cseppmentesek lesznek az edények, üvegáruk. Korpás fejbőrre alkalmazva a főzetet hagyjuk a hajon hatni 5-10 percig, majd öblítsük le.

 

ForrásTe is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!