fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Sirály Pétert egy nagyobb betegsége tette az egészséges életmód elkötelezett hívévé. Barátnője így nem vehetett félkész, előrecsomagolt élelmiszereket. E helyett minél több friss árút próbált beszerezni a közeli hipermarketből.

 feltorekvok_gourmentgarden_kohalmi

Péteréknél, a bio-életmód részeként, kezdetben az olcsó, cserepes metélőhagyma, a zsálya és a bazsalikom volt a sláger, de vásároltak pici cserépben dísz édes és chili paprikát is. Sajnos a konyha asztalon egyetlen szüretet követően elszáradtak, elfonnyadtak a házi növények, dacára a gondos ápolásnak. Péter szerint ezek csak egy-két szüretre vannak hitelesítve, hogy azután 2-300 forintért ismét újat kelljen vásárolni.

Ekkor találkozott az ötlettel, hogy mindezt lehet sokkal jobban is csinálni. Társaival, a Merker Viktor vezette fejlesztő csapattal ez év első napjaiban indították vállalkozásukat, amely átgondolt, okos megoldást kínál azoknak, akik otthon, az irodában vagy éppen egy panelházban szeretnének egyetlen polc helyét elfoglaló trendi mini-konyhakertet kialakítani.

Péter a Magyar Telekom és az Invitel cégeknél edződött, ,jelenleg a Netfone Telecom távközlési szolgáltatónál kereskedelmi igazgató. Ilyen háttérrel, szokatlanul tudatos megvalósítóként vetette bele magát a munkába. Az operatív feladatokat olyan gyorsan pörgette fel, hogy mindössze két és fél hónap alatt nem csak a prototípus készült el, hanem már folyamatban van az első megrendelések leszállítása is. Például a Leonardo belvárosi irodájában és több étteremben is elkezdték megtervezni, kialakítani a növények helyét.

A B2B üzlet mellett a weboldal is elkészült, ahol egyéni vásárlók pár kattintással komplett mini-konyhakertet válogathatnak össze maguknak. A harmadik üzletág a lakótelepek nagyszabású konyhakertesítése lehet, amelynek során uniós pályázatokra és önkormányzati együttműködésekre is támaszkodnának. Ez utóbbiban már meg is találtak egy pályázati tanácsadót és jelenleg mérik fel a lehetőségeket.

“A februári, Budapest Arénában tartott Konyha Kiállításon 300 katalógust osztottunk szét, de ezek egytizede már potenciális megrendelőket is hozott, most azon dolgozunk, hogy a számunkra is meglepően nagy igényt gyorsan, hatékonyan, de minőségi módon elégítsük ki.” – meséli Sirály Péter.

A rendszer ráadásul teljesen környezetbarát: a ládák és a növények “műanyag cserepei” komposztálható anyagból készülnek, a dekoráció és a csomagolás újrahasznosítható papírból. Szemét pedig nem keletkezik, mert a tervek szerint megalakuló saját futárszolgálat gondosan visszagyűjti, illetve cseréli majd a megunt, esetleg elhalt, rosszul ápolt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe..

Továbbfejlesztett verzió is van: egy felső ládába víz tölthető, vagy ráköthető a vízvezetékre, és az alatta lévő két vagy több ládába vezetett csövecskékkel teljesen automata öntöző rendszer valósul meg. Hatalmas előnye, hogy csak havonta néhányszor kell vízzel feltölteni, sem kiszáradás, sem túlöntözés nem fordulhat elő. Az urbánus gazdáknak csak a szüreteléssel kell törődniük.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a környezettudatos városlakók egyúttal társadalmi missziót is teljesítenek, ha a Gourmet Garden kész kiskertjeit rendelik meg. A palántázást ugyanis a Főkefe Nonprofit Kft. csökkent munkaképességű dolgozói végzik, például vak, autista emberek. “El sem tudtam képzelni korábban, hogy ezek az emberek milyen odaadással dolgoznak amíg a saját szememmel nem láttam. Igaz hogy amíg egy pörgős kertész öt növényt ültet el, addig ők talán csak egyet, de a növények szerintem igenis meghálálják a gondoskodást, a türelmet.” – meséli tapasztalatait az ötletgazda.

Mivel az első megrendelések nemrég érkeztek be, az árazási modellt a napokban alakították ki. Sirály Péter ígéri: nagyon széles körben szeretné elérhetővé tenni a Gourmet Garden termékeit, ezért bev

ezető, igen kedvező árazásra lehet számítani. A tervek szerint a Domonyai Andrással és Mon Jardin! nevű cégével összefogva a növény kínálatot még tovább bővítik ritka, különleges tájfajtákkal és extrém növényekkel.

Mivel Péter vezető pozícióban dolgozik, így egy jó darabig még saját érőből kívánja finanszírozni a projektet. Kockázati tőkebevonással a következő lépcsőben számolnak, ha mondjuk nagyobb paneltelepek balkonjainak kiskertesítését kell elvégezni. A projekt jelenleg is fut az Indulj.be közösségi finanszírozási oldalon, ahol többféle támogatói csomag vásárolható, és előrendelhető egy-egy rendszer.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!