fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Sci-fi fegyvernek tűnik első pillanatra a tűzifa aprítását forradalmian megkönnyítő új fejsze. A titkos ötvözetből készülő Vipukirves tulajdonosa hat perc alatt elintéz egy köbmétert.
Elég a szuperfejsze nevét beírni egy fordítóprogramba, hogy tisztába kerüljünk a működési elvével. A szabadalom által védett Vipukirvest angolul leveraxe-nak hívják, magyarra pedig úgy fordíthatnánk: emelőfejsze. A trükkje abban rejlik, hogy a fatönkre érkezés pillanatában a lefelé ható erőt elfordítja, így nemcsak hasítja, hanem a csapás erejével tovább is repeszti a fát.

 

1371466317_35_FT13352_balta

Az emelőfejsze feltalálása nem egy nagy heurékapillanathoz kötődik. Heikki Kärnä, az eszköz finn feltalálója évekig kísérletezett különböző fejekkel, miután csalódott a boltban kapható fejszékben. Az Origónak megírta, a végső inspiráció akkor érte, amikor egyszer feszítővassal dolgozott. Rájött, hogy nem egyszerűen lefelé ható erőre van szüksége a faaprításhoz, kell valami, ami segít a hasításban is.

A másik ihletforrást a fejszével végzett munka jelentette. "Elgondolkodtam azon, hogy vajon a balta miért maradt változatlan a kőkorszak óta?" - írta az Origo kérdésére. Miután favágás közben többször sikerült melléütnie, olyan eszközt szeretett volna készíteni, amellyel nem sértheti meg magát.

A favágás titka a laza csukló

 

 

A feltaláló leginkább arra büszke, hogy bár több ezren használják már a fejszéjét, még egy példány sem okozott balesetet.

Katonai minőségű acélból készül
A cég honlapján keresztül már megvásárolható Vipukirves a prototípusoktól eltérően nem barkácsmódszerekkel készül. Az ötvözet pontos összetevőit nem árulta el a feltaláló, ám azt megjegyezte, hogy a hadsereg is hasonló fémeket használ. A gyártásról egy, a repülő- és autóiparba is bedolgozó finn precíziós öntéssel dolgozó cég gondoskodik. A fejszére tíz év garancia van, amiből a legelső példányok sem futottak ki, ám Kärnä úgy tudja, egy fejsze feje sem tört el.

A finn fejsze a használatában is eltér a hagyományosaktól. A nyelét csak lazán szabad fogni, hogy ne terhelje a használója csuklóját. "Mivel a hagyományos fejszét buzogányként, erősen markolva használjuk, mindenki úgy gondolja, az emelőfejszét is úgy kell fogni. Elsőre nehéz letenni erről. De az első néhány farönk után az ember megismeri az eszközt, és megtanulja: csapás végén a fejsze feje megfekszik a fatönk tetején biztonságosan. Ezután már könnyű átállni" - mondta a feltaláló az Origónak.

Nem kell hajolgatni
A finn fejsze azt is lehetővé teszi, hogy a favágó körbetáncolja a rönköt, ami ad egyfajta bájt az aprítás folyamatának. Kärnä egyik trükkje a felaprított fa összeszedését is megkönnyíti: ha egy használt autógumiba rakják a felaprítandó fát, a darabok nem tudnak szétpattogni, és nem kell hajlongva összeszedni őket.

Hat perc alatt lehet felaprítani vele egy köbméter fát


A feltaláló videón is megtekinthető rekordja hat perc egy köbméter fa felaprítására. De ha kevesebb előkészítéssel, nem ideális körülményekkel számolunk, az emelőfejszével akkor is sokkal gyorsabban lehet aprítani, mint a hagyományossal.

Annak éri meg, aki fával fűt
Az emelőfejsze nem olcsó, szállítási díj nélkül is 57 ezer forintba kerül (a magyarországi szállítás további 10 ezer), miközben a magyar boltokban elérhető legprofibb, legbrutálisabb kinézetű hasítófejszék sem kerülnek többe 25 ezernél. A videók alapján rendkívül egyszerűen használhatónak tűnő emelőfejsze azonban így is megérheti azoknak, akik fával fűtenek. Ki ne akarna gyorsan végezni az aprítással, és bejönni a hidegről?

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+5 # Kerecsen 2013-11-06 09:39
Egyenes szálú fát könnyű felaprítani . A találmány pedig csak a gumiabroncs volt.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+7 # anoname 2013-11-06 09:40
megnéznék azért egy görcsös fát hogy hasít vele fel ilyen könnyen . Mert ebbe a videóba csak olyan fák vannak amiket simán szétlehet kapni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
+3 # Azele 2013-11-08 15:43
Egyetértek, a találmány a gumiabroncs, görcstelen fát gyorsan lehet hagyományos hasító fejszével is aprítani...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!