fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

b_200_200_16777215_00___images_QDrum_markboyle_i_316717g.jpg

Pénzmentes történetünk második helyszíne Anglia, valahol Bath városa mellett a természetben. Főszereplőnk egy brit fiatalember, Mark Boyle, aki elsősorban az erdő és a föld adta lehetőségeket használja életviteléhez, no meg egy biciklit, egy napelemet és egy rozzant lakókocsit. Egy évre tervezte száműzetését a pénzalapú gazdaságból, de annyira élvezi, hogy már nem is akar felhagyni vele...

2. portré: Mark Boyle, a mozgalomalapító "gazdaságon kívüli" 

Mark Boyle pénz nélkül él önszántából immár lassan négy éve, és nagyon élvezi önkéntes kirekesztését a gazdasági életből. A 33. életévét taposó fiatalember 2008 novemberében vált "gazdaságtalanná", teljesen önellátóvá, pénzt nem használóvá. 

„Ha saját magunknak termelnénk meg az ételt, nem dobnánk el az egyharmadát, mint most. Ha mi készítenénk magunknak az asztalt és széket, nem dobnánk ki minden alkalommal, amikor átrendezzük a lakást. Ha nekünk kellene megtisztítanunk az ivóvizünket, valószínűleg nem szennyeznénk” – írta Mark a The Guardian-ban. A mindennapi életben is ehhez tartja magát, majdnem teljesen függetlenül él a fogyasztói társadalom minden elemétől. 

Hogyan csinálja?

Nem hajléktalan: Bath közelében egy lakókocsiban él egy biogazdaság mellett. Hetente három napot dolgozik a farmon, megtermeli magának élelmét, hat éve vegetáriánus. Mobiltelefont használ ugyan, de csak fogad hívásokat, laptopja is van. Elektromos készülékeit napelem révén tölti fel. Az internetet pedig ingyen használhatja a biofarmon, ahol önkéntesként gyerekeket tanít hagyományos foglalkozásokra: mezőgazdaságra, kovácsmesterségekre, asztalosságra. Kályhája fatüzelésű, fogkrémét ánizskapor magvaiból és halcsontőrleményből keveri össze. Bár minden tovább tart a pénz nélküli életben – a mosás például négyszer annyi ideig –, Boyle élvezi életvitelét. Eredetileg egy éven át akart "gazdaságon kívüli" életet élni, ám jócskán hosszabbított, és nem tervez változtatást.  

A számítógép-használatot egyébként többször a szemére vetették, de azt mondja, ha teljesen elzárkózna a kommunikációs lehetőségektől, nem terjeszthetné meggyőződéseit.

Miért csinálja? 

Boyle egyébként a világ problémáin morfondírozva – a környezet pusztulásától a háborúkig – jutott arra, hogy mindegyik kapcsolódik a pénzhez, és ez indította el életvitele teljes megváltoztatásában.  Célja az, hogy terjessze életvitelét és átadja másoknak is a tapasztalatait, segítségét, ha hasonló elhatározással kacérkodnak. Létrehozott egy mozgalmat, amit The Freeconomy Community névre keresztelt és amelynek oldalán útmutatókat közöl arról, hogyan lehet a gazdaság nélküli életformához csatlakozni (például az eszközök, lakóhelyek, tapasztalatok megosztásával).

Bejegyzéseiben felfogásának jövőjét és saját életfelfogását is elemezgeti. Az “ingyenesség filozófiájában” ezt írja: A Freeconomy közösség célja az, hogy az emberek újra egymásra találjanak helyi közösségeiken belül a megosztás egyszerű gesztusa által. Erőforrásaink megosztása nemcsak a környezet számára jobb, de kevesebb pénzbe is kerül és barátságok is szövődhetnek általa.  Ez egy olyan helyzet, ahol mindenki nyer.

Az egy év tapasztalatairól könyvet is írt: A pénz nélküli ember - Egy év gazdaságmentes élet címmel, amelynek bevételeit adományként továbbadja a mozgalomnak, például földváráslást is finanszíroznak ebből, hogy legyen hol megtermelni az élelmiszerek egy részét.

Egyedül csinálja?

"A fő projektem, a Freeconomy weboldal jelenleg több, mint 150 országban van jelen, aktív helyi csoportokkal – Romániában is számos tag van. - mesélte a Transindexnek egy éve. - Itt a faluban körülbelül húszan élnek, a világban összesen több mint 25 ezren, és naponta több száz e-mailt kapok olyanoktól, akik így szeretnének élni, de sajnos nem tudok minden kérésnek eleget tenni."

Szerinte a jövő gyermekeinek más készségekre lesz szükségük, mint a maiaknak. Egy grafikai tervezés-diplomára ötven év múlva semmi szükség nem lesz, helyette hagyományos készségeket kell elsajátítaniuk, a környezeti változásoknak megfelelően. Magáról azt vallja, hogy a kelke mélyén idealista, de realista is. Nem hiszi, hogy eljönne az a világ, ahol senki nem használ pénzt. "Most mindenki életében jelen van a pénz, ezért inkább azt üzenem, hogy minél kevésbé függjünk tőle."

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!