fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Bár a globális klímaváltozás hatásait egyre jobban érezzük, azért egyelőre még nem terem télen a szabadban paradicsom. Mondjuk, erre nincs is semmi szükség, az indiánok már jó ideje kitalálták, hogyan lehet a hidegben is kertészkedni – ráadásul olcsón. A Treehugger cikkéből kiderül, hogyan készíthetünk földalatti melegházat – ha úgy tetszik, akár a hátsó kertben.

 

Walipini 20x40-foot Utah 600

 

Egy üvegházat nemcsak megépíteni, de a fenntartani is költséges, az aymara indiánoknak hála azonban már ebből is létezik költséghatékony alternatíva. A walipini („meleg hely”) tulajdonképpen egy földalatti melegház, amit Dél-Amerika hideg, hegyi területein kezdtek el alkalmazn több mint húsz évvel ezelőtt.

Az izgalmas szerkezet a passzív napelemes fűtés elvét kombinálja a föld hőtároló képességével, és a természetes energiaforrásokat felhasználva egy tartósan meleg és világos közeget biztosít az egész éven át fenntartható növénytermesztéshez, szinte bárhol.

A walipini egy 180-240 centiméter mélyen kialakított négyszögletes vájat, amit műanyag lapokkal borítanak be. A hosszanti oldala déli fekvésű, hogy maximálisan hasznosítani tudja a napsugárzás energiáját (a déli féltekén persze fordítva). A hátsó, vastagra döngölt fal jóval magasabb, így biztosítva a tetőszerkezet megfelelő dőlésszögét.

Maga a tető két műanyag rétegből áll, a közöttük lévő szigetelő levegőréteg biztosítja a tartós meleget a walipini belsejében, ehhez jön még a föld hőmegtartó képessége, így a megfelelő hőmérséklet kialakítása és megtartása sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy hagyományos, föld feletti melegházban.

Ha walipini építésére szánjuk magunkat, akkor a sikeres működtetéshez elengedhetetlen a vízhatlanság garantálása, a megfelelő csatornázás és szellőzőrendszer kiépítése, és a már említett tökéletes tájolás a nap felé. A fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó non-profit Benson Intézet honlapján azonban minden információ megtalálható a megfelelő munkához.

A walipini egyik legnagyobb előnye az egyszerűsége mellett az ára, hiszen az intézet La Paz-i modellépítménye mindössze 250-300 dollár (57-68 ezer forint) befektetéssel működik, természetesen olcsó alapanyagokkal és saját munkaerő felhasználásával.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!