fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_paprika.pngMa még nehéz elképzelni, hogy a kertünkbe ültetett paprika magjának begyűjtése és veteményezése törvénybe ütköző cselekedetnek számítson, s szigorúan csak a kereskedőnél vásárolt magot ültethetjük el tavasszal. Pedig mindez könnyen megtörténhet.

Bármennyire hihetetlen, ma már nem csupán az iparban használatos találmányok szabadalmaztathatók.  

A jogvédelem olyan élőlényre is kiterjeszthető, amelyet nem emberek „találtak fel”, legfeljebb biológusok találtak meg a világ valamely egzotikus táján – tudtuk meg a Greenpeace környezetvédelmi szervezet közelmúltban tartott sajtóbeszélgetésén Rodics Katalin regionális kampányfelelőstől. Ékes példa egy Ja­mai­cában vadon termő, kártevőknek ellenálló paprikafajta. A növény a holland Genetikai Erőforrás Központba, onnan pedig a világ egyik legnagyobb vetőmaggyártó vállalatához került. A multinacionális cég keresztezte a vadpaprikát a kereskedelemben használt paprikával, amely ezáltal ellenállóvá vált a kártevőkkel szemben. A vállalat az ­Európai Szabadalmi Hivataltól tavaly az egész kontinensre érvényes kizárólagos jogot kapott a lisz­tes­kékkel szemben ellenálló valamennyi paprikára. Ez azt jelenti, hogy a gazdák nem használhatják ezeket a paprikákat további nemesítésre.

Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Februárra Európa-szerte több mint kétmilliónyian írták alá a követelést: az Európai Szabadalmi Szervezet ne jegyezzen be oltalmi jogokat növényekre vagy nemesítési eljárásokra. Civil szervezetek és gazdák egyként állítják, hogy nem a vetőmaggyártó találta fel a természetben előforduló rovarellenálló-képességet, ezért az nem számít szabadalom alá helyezendő újításnak. Az ilyen típusú jogok etikai szempontból is megkérdőjelezhetők. A vetőmagpiac központosítása pedig kedvezőtlenül hat az újításokra és veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot is.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!