fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

tuktojas forma 

Nemrég érdekes formára lettem figyelmes a LifeNetwork FB oldalán. Első ránézésre valóban pofás az ilyen konyhai eszközöcske, szó se róla, szépen sül benne a tojás. Kérdés azonban, lehet-e helyettesíteni az ugyanezen a FB oldalon fellelhető természetes, a fotón látható "alapanyaggal", vagyis a kérdés úgy is feltehető, szükség van-e egyáltalán ilyen vaseszközökre?

Hogy miért kérdés ez? Konyhánkban, egyáltalán napi életterünkben számtalan olyan tárgy van, ami tulajdonképpen simán elhagyható lenne, ha nem ragaszkodnánk annyira a kényelemhez. Mert pl. mi szükség van elektromos késre vagy konzervnyitóra, és spéci sütőformára, ha mindezen eszközöknek megvan a „mechanikus”, akár otthon is fellehető változata is?

És amire szinte biztos, hogy nem figyelünk oda! Az elektromos kés és a hasonló eszközök létrehozatala mindig szén-dioxidkibocsátással, környezetszennyezéssel jár, ráadásul a probléma ezzel még nem ér véget, hisz az eszköz, ha elromlik, a szemétbe kerül, így már mint hulladékot is kezelni kell. A sok kicsi sokra megy elve alapján rengeteg felesleges ingóság terheli a környezetünket, ennek ellenére a fogyasztói társadalom ömleszti az áruházláncokon keresztül a társadalom felé a szükségtelen „gagyit”.

Mit tehetünk ellene? Át kell gondolnunk, 100 éve kellettek-e ilyen eszközök a megélhetéshez, így mi, magunk is eldönthetjük, szükség van-e ilyen tárgyakra, vagy sem. Értékítéletünk természetesen abszolút szubjektív, ezért ne lepődjünk meg, ha az ismerősünk azt mondja, hogy neki még mikrója sincs.

tuktojas forma2

Amint tehát látható az első fotón, a konyhai eszköz felváltható természetes formával is. Talán nem olyan szép szabályosan készül benne a tükörtojás, mint a multik által gyártott formában, de jópofa, a gyermekeknek pedig kifejezetten tetszik, így könnyebben rá lehet szoktatni őket a zöldség fogyasztására, ha ezzel egyébként is gond van.

Mi, magunk pedig elgondolkodhatunk azon, akarunk-e „puritánon”, mégis sok pénzt megtakarítva élni, vagy kacatokat halmozunk fel a lakásunkban. Ne felejtsük el: Minden fejben dől el!

Egy gondolkodó ember szerint különben csak ennyi tárgyra van szükség ahhoz, hogy megfelelően, mégis boldogan élhessünk. Ahogy fogalmaz a szerző: „Bizony, sokszor a lakásunk már nem családi élettér, hanem pusztán fűtött tároló a megszerzett tárgyainknak – tette hozzá egy újságíró. Ráadásul óriási összegeket költünk a tárolásra és a tárgyak biztosítására. Egy nepáli hozzászóló azt írta, hogy nem érti, a nyugati ember miért vált naponta ruhát. Ők ugyanis három-öt napig viselnek mindent, és csak utána mossák ki – mondjuk, nem is kellemes művelet ezt végezni a téli hidegben, kézzel. „Az amerikaiak túl sok időt töltenek vásárlással és mosással. Ezért olyan kimerültek. De hát miért pazarolnak ennyi időt, energiát és erőforrást (vizet) olyasmire, ami teljességgel szükségtelen?”

Ezek csak körül kell nézni a lakásunkban, és okulni azon, hogy hány felesleges tárgy "húzódik" meg otthonunkban. Szükség van hasonlókra?

Mi úgy gondoljuk, az értük kiadandó pénz elkölthető másra is...

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!