fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Ismét fejlesztésekbe fogott a töretlenül sikeres magyar falu. Felemelkedésük 1996 óta tart, de most is egy újabb grandiózus terv megvalósításán dolgoznak. Vajon mi a siker titka?

Nagypáli neve 2011-ben került be a köztudatba, mikor a gazdasági válság hatására, vagy egyébként is több település végleg a csőd szélére került. A Zala megyei falu azonban nemhogy nem ment csődbe, hanem ekkor kezdett el elérni sikerei csúcsára. Az addigi eredményekről anno összefoglaló cikk is készült, melynek kapcsán megismerhettük, hova is vezet a polgármester és a képviselőtestület részéről a „másként gondolkodás”, és mire, kire vagy kikre vezethető vissza leginkább a sikersorozat.

b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_akocsetibor.jpg

 

Az energetikai önellátásra törekvő „Napkoronás” falu az elért sikerek ellenére nem csüggedt, újabb fejlesztésbe fogott. Erről forgatott a napokban a Hír Tv.

Az élhető település kialakítása anno az energetika oldaláról került megközelítésre, leginkább nyugati mintára, de figyelembe véve természetesen a helyi sajátosságokat is. Az energia uis megtermelhető helyben is, kezd bele mondókájába Köcse Tibor polgármester, csak észre kell venni azokat a forrásokat, melyek által mindez biztosítható. Mezőgazdasági termelésre nem hasznosítható föld kell hozzá, azon agrárenergetikai növények termesztése, napelem-telep, napkollektor, egyéb megújuló, pl. szélkerék rendszerbe állítása, pályázat hozzá, stb.

Az olcsóbb energia, amellett, hogy élhetőbbé és olcsóbbá teszi az életet az önkormányzatnak és a helyben lakóknak, egyéb gazdasági szabályozók, pl. optimálisabb helyi adózás alkalmazásával gazdasági fejlődést is eredményez, pl. jobb lehetőséget teremt a falun kívüli vállalkozásoknak is, bevételt eredményezve ezzel a Zalaegerszeg melletti apró településnek. De nem csak ez a fejlődés és a siker titka. A gyakorlatban megszerzett tudást oktatni, „többszörözni” kell, így Nagypáliba nem csak hazánkból, de a világ más országaiból is tanulni járnak az emberek, hogyan alakítható ki az önellátó falu. Ezek a plusz eredmények vezettek oda, hogy Nagypáli nemzetközi versenyen jobb helyezést ért el, mint pl. Olaszország, csak Németország tudta megelőzni. A siker eredményesen váltható anyagiakra is, az újabb fejlesztésekhez uis pályázni kell.

Ennek révén nemsoká fotovoltaikus napelem telep kerül felállításra az ún. energiaudvarban, melyet egy nonprofit kft. fog üzemeltetni. A lakosság csatlakozhat hozzá a saját villamos energiaszükségletének megfelelő „egység” megvásárlásával, és onnantól, azaz a második hónaptól kezdve már nem kell villanyszámlát fizetnie. Meddig? 25 évig.

A műsor további hasznos gondolatokat taglal, úgy, mint az egészségturizmus és vállalkozás, valamint a falufejlesztés terén.

Érdemes megtekinteni mindezt a Soroló 2014-08-28-i műsorában, a megfelelő rész a 6. perctől látható.

forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!