fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Nagyon nagyméretű zöldségeket láttam fotókon egy előadáson, ez pedig rögtön felkelti az ember érdeklődését.

 b_700_700_16777215_00_images_thumbnails_aivan_eskertje.JPG

 

Az előadást a miskolci Ökológiai Intézet vezetője, Gyulai Iván tartotta, aki tapasztalatairól beszélt, hogyan is lehet ekkora bio zöldségeket termeszteni úgy, hogy közben nem pusztul a talaj. A talaj ugyanis tizenhétszer gyorsabban pusztul Európában, mint amennyire újratermelődne, így nem nehéz kiszámolni, hogy mikorra fog végleg kimerülni. Ezt az erőforrást tehát mindenféleképpen őrizni kell, hisz élelmezésünk alapja, ma azonban még sajnos nem tudatosult az emberekben az, hogyan is kellene megőrizni mennyiségileg és minőségileg ezt az erőforrást.

Ehhez megfelelő művelési módot kell választani, mely teljesen más, mint a „hagyományos”. Ennek alapelvei, főbb gondolatai az alábbiak:

A talajt senki sem szántja a természetben, mégis terem.

Gyulai Iván az erdőt járva vette azt a mintát, amit úgy fogalmaz meg, hogy az erdőben senki sem szántja a talajt, mégis terem benne minden. Vagyis nem kell szántani (és ásni) a termőföldet ahhoz, hogy növényeket tudjunk termeszteni, a nagyüzemi mezőgazdaság azonban mégis ezt teszi, pusztítva ezzel a talaj biodiverzitását. Azok az élőlények ugyanis, pl. baktériumok, melyek csak a földben belül élnek meg és ott fejtik ki hasznos tevékenységüket, a szántással és az ásással a felszínre kerülnek, és ott elpusztulnak, amik meg fent élnek, azok lekerülnek a mélybe, és szintén elpusztulnak. A talajt természetesen merítik még az ott termesztett növények is, így a földeket műtrágyával kell kezelni, hogy az éves termésátlagokat produkálni lehessen. Mára már nyilvánvaló, hogy ez a művelés nem fenntartható, egy idő után egyszerűen végleg kimerülnek, tönkremennek a földek. Gyulai Iván évekig, 1999-től kb. 2010-g kísérletezett azzal, hogyan termeszthető ásás nélkül a konyhakertben bármely zöldség, de csak néhány éve tart előadásokat, hogy ismertesse tapasztalatait. Előadásai révén sokan vágtak bele hasonló kertkultúrába.

Érdemes a filmet megnézni, akár kezdőknek is, hogyan kell eredményesen a termőföldet, a kertet „megművelni”, pontosabban úgy termeszteni zöldséget és gyümölcsöt, hogy a talaj, mint ahogy az erdőben is, évről-évre rendelkezésre álljon, megújuljon. (Aki nem szeretné, vagy nincs ideje végignézni a filmet, az itt olvashat bővebben a technológiáról.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

 


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Várakozó hsz.

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!