fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás
ELÉG EGY VASVILLA a kertészkedéshez, a gyomlálásra sem kell sok időt szánni – állítja Gyulai Iván ökológus, aki a mély mulcsos kertművelés sajátos formáját dolgozta ki.
 
    

Gyulai Iván ökológus, aki a mély mulcsos kertművelés sajátos formáját dolgozta ki.

 
Fotó: Németh András Péter

Elég, ha hetente egyszer ránézünk a kertre, mégis szép termésnek örvendhetünk – állítja az ökológus. Szuhafői kertjében tizenhárom, Gömörszőlősön két esztendeje műveli e rendhagyó módon a földet. Gyulai Iván nem szánt és nem locsol, az agyagos földben mégis életerős növényeket nevel. A fenntartható fejlődés témakörét kutatja, így dolgozta ki környezetkímélő technikáját, amely az emberi munkával is spórol. Példáját mintegy százan követik hazánkban – magyarázta az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesületben tartott előadásában. A hagyományos szántóföldi művelésben ősztől felszántva, takarás nélkül marad a talaj, ezáltal összetömörödik és kiszárad, ráadásul elpusztulnak benne a hasznos élőlények, mikroorganizmusok. Az ilyen földben termett növényeket műtrágyával próbálják feljavítani, ami a szakember szerint gyengíti a védekezőképességüket – tehát növényvédő szerekre is szükség van.

Egyesek szerint a talaj humuszrétege ma 17-szer gyorsabban pusztul, mint ahogyan megújul – tehát kizsigereljük a termőföldet.

Természetjáró emberként az erdei növényekről vett példát az ökológus, aki a biogazdálkodásból is ellesett néhány fogást. Miként az erdőben avarszőnyeg takarja és tartja nedvesen a talajt, úgy az ő kertjében istállótrágyával kevert szalmaréteg fedi a földet. A mély mulcsos művelésnél – így nevezik e formát – 60 cm-es szalmás réteg kerül ki a kertbe, ami nedvesen és melegen tartja a talajt.

Ehhez használható az alommal kevert szalma (például a városszéli lovardából), de akár a vágott fű is – tanácsolja Gyulai Iván, akinek könnyebb a dolga, mert ő maga is tart lovakat. A védekezést növénytársításokkal oldja meg. Azt tapasztalta, hogy a természetes stressznek kitett egészséges növény önmagában is sikeresebben dacol a kártevőkkel.

Korunk problémája, hogy például az alma csak töredékét tartalmazza C-vitaminban annak, amennyihez a nagyanyáink jutottak, ha megettek egy-egy gyümölcsöt, ezért sok ma a minőségi éhező. A kutató szerint a mély mulcsos eljárással nem csak a talajpusztulás szüntethető meg, de a gyomosodás is az ötödére csökken, a termesztett növényeknek pedig jobb a beltartalmi értéke.

Hogyan fogjon neki, aki kipróbálná e módszert? Először is legyen türelmes, ugyanis négy évet kell várni, mire az ökológiai rendszer önszabályozóvá válik. A kert kezdetben szokatlan képet mutathat, de a végeredmény kárpótol – ígéri az ökológus.

Lássuk a teendőket!

Az őszi gyommentesítéshez – például kartonpapírdarabokkal – letakarjuk a talajt. Három hétig marad rajta, majd egy hétre kitakarjuk. E ki- és betakarást összesen háromszor ismételjük – így eltüntethetjük az évelő gyomokat. A papírt a területen hagyva 20 cm szalmával szórjuk meg a felszínét, majd 30 cm istállótrágyás alom kerül rá, aztán újra 10 cm szalmaréteg következik. A kertben – ha nem is télen, de tavasszal – beindul a komposztálódás, s ez a folyamat melegen tartja a talajt, ami kedvez a csírázó növényeknek.

A mulcsot széthúzva beleültethető a burgonya. A kisebb magvaknak komposztból úgynevezett bakhátakat készítünk, s rászórjuk a magokat, majd 3 cm vastag nedves szalmával betakarjuk. Öntözni csak ültetéskor, illetve közvetlenül utána kell. A palántákat elfektetve, a leveleket alul lecsipkedve ültetjük.

S ami igencsak elgondolkodtató: a talajt kitakarás helyett betakarással művelő Gyulai-féle módszer olcsóbb, mint a hagyományos kertészkedés.

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!