fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Szárítás
Az irhát a zsírtól és a pólyától alaposan meg kell tisztítani és tompa késsel levakarni. Ezután a gereznát deszkalapra vagy rámára, bundás felével a deszkának fektetve, kifeszítjük és rögzítjük. Rögzítés céljára kiválóan megfelel kisfejű kárpitszög. Ügyeljünk arra hogy a bőr sehol ne vessen ráncot .A kifeszített gereznákat szellős,hűvös száraz helyen szárítsuk ki.

Tartósítás
A munka egyszerűsítése céljából a munkaidő csökkentése és az anyag kímélése miatt a bőröket kikészítés előtt -amíg több összegyűlik-tartósítani, kell .A kifeszített bőrt legegyszerűbb módon konyhasóval tartósíthatjuk.
A gondosan letisztított irharészt előbb alaposan sózzuk be, majd kezünkkel körkörösen dörzsöljük be a bőrbe. A besózott bőröket az előbb leírtak szerint szárítjuk. Száradás után a bőrt hosszú ideig tárolhatjuk egymásra rakva oly módon, hogy a szőrmés oldalra a szőrmés oldalt fektetjük, a besózott oldalra a besózott irha kerül. Időnként ajánlatos átnézni a bőröket,2-3 hónap után újra sózni.

Vegyszerek

Bórax: méregtelenítő anyagként használatos, legjobban por alakjában alkalmazhatjuk.

Timsó:a káli timsó(kálium-aluminium-szulfát) por alakú cserzőanyag. Kiválóan alkalmas a bőr és a bunda előkészítésére, előkezelésére és eltartására.

Konyhasó: a friss bőrcserzésre a legjobb anyag.

Naftalin: színtelen, fényes kristályokból áll, a penészedést kiválóan megakadályozza, egyben rovarűző szer is.

A kikészítés szakaszai

1.Nedvesítés
A megszáradt, besózott gereznákat, 6-8 órát át langyos vízben áztatjuk. A só higroszkópos, ezáltal a bőr sok vizet vesz fel és könnyen puhul.

2.Húsolás
A felpuhult bőröket kétlábú bakra fektetjük és a felesleges kötőszövetet,a pólyákat eltávolítjuk,lekaparjuk a bőrről. Mindig a szőrök dőlésének irányával ellentétes irányban, a faroktól a fej felé haladjunk. Ezt a munkát addig csináljuk, amíg a gerezna hús- és hártyamentes lesz. Erre a műveletre kiválóan megfelel egy tompa fűrészlap is.

3.Zsírtalanítás
Fa vagy zománcos edénybe zsírtalanítsunk. Erre a célra kiválóan alkalmasak a zsíralkoholt tartalmazó mosószerek (pl. ultra). 10 l. 30-35 fokos vízben mossuk ki a gereznát. Ezután egy kissé hígabb oldatban újra átgyúrjuk a bőrt,majd azt követően bő vízzel alaposan kiöblítjük.

4.Viztelenítés
A bőrből nyomkodjuk ki a felesleges vizet, tegyünk rá rongyot, hogy a szőr felszínén felszívja felesleges vizet. A bőrt nem szabad kifacsarni, csak erőteljes összenyomással szabad a felesleges vizet eltávolítani.

5.Cserzés

A cserzőanyagokat kétféle módon állíthatjuk elő: készíthetünk pépet vagy oldatot. Ha pépet készítünk, akkor azt a húsos oldalra kenjük. Cserzőoldat készítésénél az egész bőrt az oldatba helyezzük.

Cserzőpép:1 kg búzaliszthez 1 tojás sárgáját,0.15 kg káli timsót és 0,60 konyhasót adunk az összekevert anyaghoz annyi lágyvizet (pl. esővíz) öntünk, hogy pépes jól kenhető oldatot kapjunk. Ezzel a péppel kenjük be a bőr húsos oldalát. Ilyen eljárással finom chévre glaces módon készült bőröket kapunk, amelyek rendkívül lágyak és tetszetősek.A cserzőpépet 2-3 nap után kézzel letördeljük a bőrről,ezt követően kezünkkel aprókat fogva,összedörzsöljük a két felületet.Ha ezután is keménynek találjuk a bőrt ,akkor a húsos felét vékonyan kenjük át glicerinolajjal majd szellős helyre terítsük ki a már kész bőrt 1-2 napra.

Cserzőoldat:10 liter lágy vízhez 600 gramm konyhasót,150 gramm káli timsót és 1 kg búzakorpát vagy árpakorpát adunk. A korpát előzőleg kis mennyiségű, kb.40 fokos vízben 3-4 napig erjesztjük, míg a keverék egészen sűrűvé válik. Az erjesztett korpát tiszta vízzel hígítjuk, és ezután adjuk hozzá a sókeveréket. A cserzőlé kezdetben kb. 30 fokos legyen.A bőröket 3-5 napig tarjuk benne, utána száraz szellős és árnyékos helyen 2-3 napig szárítsuk,majd kezünkkel a bőrt puhára tördeljük miközben a dara és a korpa is kihullik a szőrök közül.

GYAPJÚ MINT ALAPANYAG

A gyapjú nyírása
A merinó juhot évente egyszer, még a tavaszi kihajtás előtt kell nyírni. Évente kétszer nyírhatók a hosszabb gyapjút adó juhfajták. Megfelelő gyapjúnyerés érdekében a bundát már az élő juhon ápolni kell. Óvni kell a juhot olyan gyomoktól, amelyek a juh bundáját megtépik, vagy amelyeknek tüskés magvai a bundába kapaszkodnak; nem szabad a juhot olyan festékanyaggal (szurok, kátrány, mínium stb.) megjelölni, amely gyári mosással nem távolítható el; óvni kell a juhot a megázástól, a túlságos napsütéstől és a poros utakról; nem szabad a juhot túlmeleg, párás, fülledt, csepegő mennyezetű istállóban tartani, vagy zárt helyen összezsúfolással megizzasztani.
A gyapjúnyírásra száraz, meleg időt kell választani. A korán nyírt gyapjú fehérebb, tisztább, de vigyázni kell, hogy a juhok ne fázzanak meg. Csak száraz bundájú juhot szabad megnyírni, mert a megizzadt juhok bundája bemelegedhet, és így károsodhat. A nyírás megkezdése előtt a bundáról lecsüngő koloncokat le kell vagdosni, a juh lábairól a bundájáról minden takarmányt, szalmát vagy egyéb szennyező anyagot le kell szedni, hogy ezek nyírása közben a bundába ne keveredhessenek.

A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása
Közvetlenül a nyírás után előválogatják a gyapjút, a színgyapjú elkülönítés céljából. A bundát a ritka szövésű háló vagy lécráccsal ellátott válogató asztalra helyezik, óvatosan szétterítik és anélkül, hogy szétszakadna, megrázzák. A benne lévő szennyeződések, magányos fürtök és a nyírással keletkezett szecska kihullik belőle.
A bundából kiszedik a színgyapjúnak nem minősülő részeket (kolonc, erősen takarmányos részek, elsárgult csapos fürtök, nemezes részek, tiltott jelzéssel szennyezet fürtök, hasláb).
Bundánként kirakva, többször átforgatva, addig szikkasztják, ameddig a gyapjú egyöntetűen száraz tapintású nem lesz, fürtvégződései szilárdak, nem képlékenyek.

Tárolás
Feltétlenül szükséges, hogy a raktárak fedettek legyenek. Ezentúl követelmény, hogy a rakatok alatt faalátétek legyenek a légmozgás biztosítására, a rothadás megakadályozása érdekében.

Válogatás
A válogatás célja, hogy a gyapjúból eltávolítsuk a hibás részeket, az idegen anyagokat. Legfinomabb a váll és a válltáj; az oldalrész, a nyak és far felé durvul a minőség. A finomság becslése vizuálisan és tapintással történik.

Mosás
A gyapjú mosás feladata általánosságban, hogy a zsírosgyapjúban lévő vízben oldható, emulgálható és oldószerben oldódó idegen anyagokat eltávolítsa. Mint az izzadságmirigy terméke, természeténél fogva vízben oldódó és ennek következtében a gyapjúról könnyen eltávolítható. A növényi szennyeződések szokásos mosási eljárással nem távolíthatók el. A gyapjúban bogáncs, különböző fűfajták és takarmányrészek fordulnak elő. A nyersgyapjú esetenként, a vidék sajátosságainak (homokos vagy humuszos) megfelelő jellegzetes színt kap, pl: vöröses, szürke, vagy sárgás. Ezeket részben mechanikai módon kell eltávolítani, részben zsírral együtt kell leoldani.
A mosás feladata, hogy a leggyorsabban leülepítse, ill. a mosóvízben maradt részt emulgálva tartsa, nehogy kicsapódhasson ismét a gyapjúra.

VEGYI TULAJDONSÁGOK

A gyapjú vegyi felépítése
A gyapjú állati fehérje, túlnyomó részben keratin. A keratint polipeptid-láncok alkotják, amelyek hajtogatott alakúak (-keratin), illetve húzóerő hatására kiegyenesednek (-keratin).
A szálas anyagokban a polipeptid-láncokat oldalirányú erők egymáshoz kapcsolják, és ezáltal térhálós szerkezet keletkezik.

Fény hatása a gyapjúra
A napfény komoly károsodást okoz a gyapjún. Fény hatására a cisztinkötések hidrolizálódnak, a kén egy része kénhidrogénné alakul, majd kénsavvá oxidálódik.
A cisztinkötések felbomlása szilárdságcsökkenést okoz, a keletkező kénsav pedig a szálakat sárgásbarnára színezi és rideggé, törékennyé teszi.

Hő hatása a gyapjúra
Ha a gyapjút 100-150 C-on száraz levegőben hosszabb ideig hevítjük, nedvességtartalmát elveszti, szilárdságából veszít és érdessé válik. Nedves levegőben hűtve ismét nedvességet vesz fel, és többé-kevésbé visszanyeri eredeti tulajdonságait, de fényét már nem. Jó tűzálló tulajdonságait már Plinius is leírta a História Naturalisban, amelyet még a középkorban is mint mértékadó tudományos munkát használtak; az ecettel kezelt gyapjúnemezt tűz és kard ellen ajánlotta. Ma - igaz korszerű kikészítéssel - tűz elfojtására, színházi függönyök, Formula 1-es pilóta, tűzoltó és kohász védőruhának alkalmazzák.
A hideget jól bírja. Fagyasztva (-40, -50 C-on) a gyapjú még hajlékony és vegyi változást nem szenved.

Víz és vegyszerek hatása a gyapjúra
Vízben normális körülmények között a gyapjú nem oldódik. Desztillált vízben 2 óráig főzve 0,25 %-ot veszít súlyából. 12 órás főzéssel azonban szakító erejének 25 %-át elveszíti. Víz hatására a szálak 10 %-os duzzadást mutatnak, szárítás után azonban visszanyerik eredeti méreteiket.
Nyomás alatt főzve 120 C fölött teljesen feloldódik.
100 C hőmérséklet gőz hatása rövid ideig nem káros, hosszabb idő után azonban gyengíti a szálakat.
A nedvesség és hő a kikészítési eljárások fő eszköze. Hatásukra a gyapjú plasztikussá válik és tartósan alakítható.
A gyapjú alkáliákra különösen érzékeny. Híg ásványi savak a gyapjút duzzasztják, de nem károsak. A gyapjú 2 %-s H2SO4-ben egy-két óráig főzhető károsodás nélkül.
Tömény savak erősen gyengítik a gyapjút.

Kártevők hatása a gyapjúra
A gyapjút mint általában a fehérje tartalmú anyagokat a baktériumok és penészgombák igen könnyen rongálják. A moly a gyapjú legismertebb és legveszedelmesebb kártevője. A tulajdonképpeni károkozó a keratintartalmú anyagokkal táplálkozó molyhernyó, amely rövid idő alatt tönkre teszi a gyapjút.

Forrás: http://www.mnszentlaszlozaszloalj.info/


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!