fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

A manapság tapasztalható szélsőséges időjárás,igen csak megnehezíti a mezőgazdaságból élők helyzetét,arról nem beszélve,hogy erősen nyomott árakon,vagy egyáltalán nem képesek megtermelt értékeiket értékesíteni.

Az ország válsághelyzete,és a ránk következő hideg idő,-ugyanis már csak 3 hónap van hátra a "jó időből"- megköveteli,hogy az évek óta lesajnált,és nem támogatott termesztési technológiát,az üvegházas,és fóliás termelést országos szinten újraélesszük!Ezzel a technológiával,nagyban kiválthatók a multik által kínált vegyszertől hemzsegő,ki tudja honnan származó "élelmiszerek".

Fontos tudni azt is,hogy ehhez a termeléshez,nem csak az évek óta hozzáértők tudnak kapcsolódni,de az újak,és a kilátástalan, emberek is megtalálhatják a számításaikat. Az értékesítés azon formályát,ami a piacgazdálkodásra alapul,el kell felejteni,ugyanis a fizető eszközök napról-napra nem érnek semmit,és hamarosan,csak tüzelőnek lesznek jók.

Az ország élelmezésébe való bekapcsolódás technikája kidolgozott állapotban van,a helyi pénznek nevezett értékközvetítő eszköz életképes,tehát ingyen senkinek nem kell dolgozni!

Hogyan kezdjünk hozzá?

A fóliás zöldségfélék nem tűrik az árnyékot. A konyhakertben a fák árnyékába is vetünk egy kis babot, vagy ültetünk palántát - terem, ami terem alapon -, de a fóliasátorral ezt nem tehetjük meg. Túl drága ahhoz. Olyan területet kell kijelölnünk a leendő fóliasátornak, ahol nem árnyékolják be azt a környező épületek, gyümölcsfák. Eközben figyelembe kell venni azt is, hogy tavasszal vagy ősszel jóval hosszabbak az árnyékok, mint nyáron. Tehát, nem lehet automatikusan az uborkalugas helyére tenni a fóliasátrat, hisz a termesztési időszak változásával az árnyékviszonyok is megváltoznak. Ezért van az, hogy sok gazda utólag kénytelen tenni az árnyék ellen: kivágja a kertből a zavaró gyümölcsfákat.

Elméletileg a fényviszonyok témakörébe tartozik még a fóliaházak tájolása. A kutatások szerint az optimális elhelyezése a földrajzi szélességi foktól függ. (Magyarán: mennyire van északon vagy délen az adott terület). Míg Dél-Európában az észak-déli irány számít optimálisnak, addig nálunk, s a tőlünk északabbra fekvő területeken a kelet-nyugati elhelyezés az. Sajnos, az esetek túlnyomó többségében, a keskeny telkek eleve megszabják a lehetséges elhelyezést.

A talaj alkalmassá tétele

A "nagykönyv" szerint a fóliasátrat az arra alkalmas talajra szabad építeni.  Nem marad más hátra, mint különböző eszközökkel alkalmassá tenni a meglévő kertünket a fóliás zöldségtermesztés számára.

Nagyon sok helyen a legnagyobb problémát a magas talajvízszint (belvíz) okozza. Ez ellen a vízelvezető árkok rendszeres tisztításával, karbantartásával, dréncsövek (alagcsövek) lefektetésével, az eketalp-betegség megszüntetésével, végső esetben a terület feltöltésével  lehet védekezni.

Általában, a magas vízszinttel együtt jár a talaj szikesedése is. Mi is az a szikesedés? Ez a folyamat nem más, mint a víz által feloldott sók kicsapódása, felhalmozódása a termőréteg felső részén. Ugyanis a víz itt párolog el, hátra hagyva a benne feloldott ásványi sókat. Hasonlít ez a folyamat a konyhasó előállításához a tengervíz lepárlásával. Gyorsítja ezt a folyamatot a talajadottságokon kívül a mértéktelen műtrágyafelhasználás és a helytelen agrotechnika is. A szikesedés ellen a kiváltó okok megszüntetésével tudunk a leginkább védekezni: a talajvízszint szabályozásával, ésszerű műtrágyafelhasználással, helyes agrotechnikával. Ezen kívül a talajban lévő(juttatott) szerves anyag nagyon sok ásványi sót tud felvenni, megkötni. Minél nagyobb a talaj humusztartalma, annál kisebb a szikesedés veszélye. A másik módszer a "higítás". Ha a szikes talajhoz nagy mennyiségű, alacsony sótartalmú folyami iszapot keverünk, akkor ezzel a keverék sókoncentrációja lecsökken.

Egyéb szempontok

A fóliaház elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy legyen elég hely a fóliaborítás felhelyezéséhez, széleinek a leföldeléséhez. Ehhez legalább 1m-nyi távolságot kell elhagyni a kerítéstől, vagy a mellette lévő másik fóliasátortól. Ha a fóliapalást télére is a vázon marad, gondolnunk kell arra is, hogy elegendő hely maradjon a lecsúszó és felhalmozódó hónak is. Hagyjunk elegendő helyet még, például az istálótrágya érlelésére, a komposzt (magházföld) kezeléséhez és tárolásához, stb.

Ha mindezt elvégeztük, elgondolkodhatunk rajta, hogy milyen tipusú fóliaházat is fogunk építeni.

Tipusok:

1. Hajtatóágyak vagy alagutak.

A legegyszerűbb, legkisebb befektetést igényel a fóliaborítású hajtatóágy. Ennek szélessége 2-3 m  között változhat, magassága 70-90cm, hossza tetszőleges. Az "alagutak" vázát félkör alakban meghajlított, 8-10 mm átmérőjű vashuzalok, csövek, de akár megfelelő hosszúságú vesszők is alkothatják. Ezek általában egymástól 1m-re vannak a földbe szúrva.

Előnyük ezeknek a szerkezeteknek az olcsóságuk, valamint a gyors felállíthatóság és szétszedhetőség.

Hátrányuk a rossz mikroklíma. Megfelelő szellőztetés nélkül már a koratavaszi időszakban is az elviselhető szint fölé emelkedhet benne a légtér hőmérséklete.

Inkább csak a korai káposztafélék, a retek, zölhagyma hajtatására használják.

2. Favázas (háztető típusú) fóliaházak.

Előnyük (volt eddig) a faanyag viszonylagos olcsósága, valamint hogy a felállításuk nem igényel különösebb szaktudást. De több hátrányuk is van:

- Rövid élettartam (5-10év);

- A favázon a fóliaborítás élettartalma is rövidebb.

- Téli hasznosításuk szinte lehetetlen. A gyenge vázszerkezet nem bírja ki a hó nyomáást, ezért télére le kell venni róluk a fóliaborítást.

- Aerodinamikai szempontból előnytelen az alakjuk, csapkodja a szél a fóliaborítást. A háztető - típusú fóliaházak általában 5-8 m szélesek, 2,5-3m magasak és 20-30m hosszúak. Ezekben a berendezésekben szinte mindenféle primőr zöldséget hajtatnak a gazdák: paradicsomot, uborkát, káposztát, retket, stb.

3. Boltíves-vasvázas fóliaházak.

Ezek méretei nagyjából megegyeznek a háztető típusú fóliaházakéval. A leggyakoribb méretek: szélessége 7,5m, magasság 3m, hossza 25-30m. Ennek megfelelően megmarad a kis légtérből adódó viszonylag rossz mikroklíma. Azonban több előnye is van az ilyen szerkezeteknek:

- élettartalmuk sokkal hosszabb, töbszöröse a fa szerkezeteknek;

- aerodinamikai szempontból stabilabbak;

- nincs szükség középső ágassorra;

- a fóliapalást élettartalma hosszabb;

- a jü statikai tulajdonságok lehetővé teszik a téli hasznosítást is.

4. Nagylégterű fóliaházak.

Ez a fóliaházak legújabb generációja. Alakjuk hasonlít a boltíves fóliaházakéra, de a nagy légtérből adódóan lényegileg különbüzik tőle. Az ilyen fóliaházak váza 2 colos (50mm átmérőjű)  vascsőből készül, félkörívben meghajlítva.

Tipikus méretei: - szélessége kb. 10m

- magassága kb. 4,5m

- hossza 40-100 méter között tetszőleges.

A lényegesen megnövekedett légtér sokkal jobb mikroklímát biztosít, mert:

- a nagy légtömeg miatt kisebb a hőingadozás; (Nappal nem forrósodik fel, éjjel nem hűl le hirtelen).

- a magas vázszerkezet elegendő helyet biztosít a növények fölött a felszálló forró levegőnek. (Így a növények magasságában nincs nagy meleg);

- könnyebb a szellőztetés, mert a növények fölötti szabad légtérben már lehet huzat, ami gyorsan kiviszi az ott felgyülemlő forró levegőt;

A nagy alapterület és a magas beltér megkönnyítí a talajmunkák gépesítését is.

Természetesen ezeken az alaptípusokon kívűl több variáció és hibridmegoldás létezik. Például építenek már faházas fóliasátrat boltíves tetőszerkezettel, vagy háztető- tipusút vasból is.

Fűtés:

A fóliasátrak fűtésére a legkülönbözőbb fűtőberendezéseket, fűtési rendszereket használják. Kezdetben felsoroljuk a legelterjedtebb típusait, majd egyenként megtárgyaljuk azok előnyeit és hátrányait:

1. Fűrészporos kályhák;

2. Ventillátoros hő légbefúvók ("teplogenerátor");

3. Melegvizes fűtőberendezések;

      a) "nagy körgyűrű"
      b) talajfűtés
      c) vegetációs fűtés.

4. Ezek kombinációi;

Fűrészporos kályhák

A vészfűtéses fóliaházak tipikus fűtőberendezése. A legtöbbször már csak nevében "fűrészporos", hisz fűtőanyagként már egyre ritkábban használnak fűrészport, hanem egyre inkább tűzifát. A szerkezete nagyon egyszerű, hisz tűztérként egy kimustrált vashordó szolgál. A keletkező hő nagy részét a hordó falának külső oldala, a maradékot a hosszú vízszintes kürtőcső adja le. Az ilyen fűtőberendezés előnye az egyszerűség, olcsóság. Bárhol könnyen felállítható és üzemeltethető, hisz nincs szüksége elektromos energiára, vezetékes gázra stb.

Azonban több hátránya is van.

- Viszonylag rossz hatásfokkal üzemelnek.

- Nagyon egyenetlen a hőeloszlás a fóliaház légterében. Míg a fűtőtest környékén a hősugárzástól perzselődnek a növények, addig néhány méternyire tőle akár fagykár is lehet.

A felmelegített levegő felfelé áramlik, majd a fóliaborítás mentén fokozatosan lehűlve áramlik lefelé, majd vissza a fűtőtesthez. Tehát a növények alig profitálnak a fűtésből, tényleg csak a pusztulástól védi meg őket.

- A talaj hőmérsékletére gyakorlatilag nincs hatással.

Hőlégbefúvók (teplogenerátorok)

Ezek a "túlméretezett hajszárítók" a mérsékelt fűtési szint tipikus fűtőberendezései. A tűzteret és a hőleadó felületet árnyékoló köpeny veszi körbe, ezért nincs a hősugárzásból eredő perzselés. A hőt teljes egészében a berendezésen keresztül ventillátorokkal áramoltatott levegő veszi fel. Megfelelően perforált fóliatömlőkkel ezt a felmelegített levegőt aztán viszonylag egyenletesen el lehet osztani a fóliasátor egész területén.

Nagy hátránya, hogy ez sem oldja meg a hideg talaj problémáját, valamint hogy néha túlságosan is lecsökkenti a levegő páratartalmát.

"Nagy körgyűrű". Ennek a melegvizes fűtési rendszernek a lényege, hogy a kazánok által felmelegített vizet a fóliaház fala mentén elhelyezett fűtőcsövekben cirkuláltatják. A megfelelő lejtés esetében nincs szükség keringtető szivattyúkra, tehát elektromos áramra sem. Vészfűtésre és mérsékelt fűtésre használható, mivel viszonylag rossz a hatásfokuk. Ez abból ered, hogy a csövek a fóliaház falánál futnak, így a hőenergia nagy része anélkül hagyja el a fóliaházat, hogy a növényeknek csak a közelébe is ért volna.

Hátrányok továbbá, hogy elég nagy részen leszárítják a párát a fóliaborításról, ami további hővesztességet eredményez. A rossz hatásfokon kívül a fiziológiailag optimális fűtésre ez a fűtőberendezés sem használható, hisz a hideg talaj problémáját nem oldja meg.

Talajfűtés

A talaj hőmérsékletének szabályozására találták ki, de a palántanevelésen kívül gyakorlatilag sehol sem alkalmazzák. Ennek oka a rendkívül rossz hatásfok, nagy beruházási költségek, valamint a fonálférgek felszaporodásának veszélye.

Vegetációs fűtés

A legenergiatakarékosabb, leguniverzálisabb fűtési rendszer. Az árán kívül szinte csak jót lehet mondani róla. A fiziológiailag optimális fűtési szint kizárólagos fűtőberendezése. Lényege, hogy a fűtőcsöveket közvetlenül a talaj felszíne fölött helyezik el a sorok mentén. A hősugárzás által közvetlenül melegíti a talajt és a növényeket. (Innen ered a neve is). A felmelegített és felfelé áramló levegő tovább melegíti a növényeket, szárazon tartva annak lombozatát. Ez a betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet.

Kombinált fűtési rendszerek

A beruházási költségek csökkentése, valamint a termesztés biztonságának növelésére gyakran kombinálják a különböző fűtési rendszereket. Ilyenkor az egyik rendszer folyamatosan üzemel, míg a másikat csak szükség esetén indítják be. Igen gyakori például, amikor a melegvizes fűtési rendszereket kiegészítik hőlégbefúvókkal, vagy fűrészporos kályhákkal.

Tüzelőanyagok

Sokat bukhatunk, vagy takaríthatunk meg a tüzelőanyag kiválasztásán. Nagy eltérések vannak vidékenként a lehetséges fűtőanya­gok árában. Nem mindenütt a tűzifa jelenti a legolcsóbb fűtőanyagot, szóba jöhetnek más alternatív energiaforrá­sok is. Mielőtt döntenénk egyik vagy másik energiahordozó mellett, feltétlenül utána kell számolni, hogy mennyibe is fog nekünk kerülni egy egységnyi (1kwh) hőenergia, amit belőle kapunk, tudunk-e tárolni belőle elegendő mennyiséget, és hogy mennyire folyamatos a beszerezhetősége a szükséges mennyiségben. Egy-egy jó vagy rossz döntéssel sok ezer grívnyát takaríthatunk meg, vagy éppen pazarolunk el.

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg a tűzifa (szalma, fűrészpor,kukuricacsutka) helyes  tárolásával. A frissen vágott, vagy helytelenül tárolt tüzelőanyag nedvességtartalma meghaladhatja az 50 százalékot is. Ekkora mennyiségű víz felmelegítése és elpárologtatása nagyon sok energiát igényel. Ilyenkor a tüzelő energiájának nagy része arra megy el, hogy kiszárítsa magát, nagymértékben rontva az égés hatásfokát. Az így elpazarolt pénz is súlyos ezresekben mérhető.

Egyéb lehetőségek

Tetemes fűtési költséget takaríthatunk meg egy jó fajtaválasztással. Egy korai, gyors éréslefutású ( termésdinamikájú) fajta  termesztése a fűtött időszakban sokkal eredményesebb lehet, mint egy összességében nagyobb terméshozamú, termőképességű fajta ami későbbi érésű és lassúbb termésdinamikájú.

Sok energiát megspórolhatunk a fóliaházak fűtésén a bakhátak kialakításával. Az íj módon megnövelt talajfelszín nappal több hőt tud felvenni, jobban át tud melegedni. Ezt a hőenergiát aztán a talaj leadja a légtérnek, ezáltal csökkentve a fűtéshez szükséges energia mennyiségét. Ezt a folyamatos hőcserét, hőáramlást rontja a helytelenül felhelyezett feketefóliás talajtakarás.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!