fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Önellátás

Az alig 800 lelkes, román határ menti Rozsály az önfenntartó falu modelljét valósította meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erdőháti részén. Az 1990-es évek elején, a mezőgazdasági szövetkezetek megszűnésekor az önkormányzat kilencven hektár földet vásárolt a településnek, ez adja a mai gazdálkodás alapját és a közvetlen megélhetést több mint 120 helybélinek.

alt

Az önkormányzat most egy újabb lépést tett az önfenntartás felé: a napokban boltot nyitottak, ahol a helyi és a környékbeli termékeket is árusítják. A vásárlók és az árujukat általában bizományban leadó helyi őstermelők is örülnek, azt mondják, az árak jók. A három embernek munkát adó üzletben nemcsak a helyben termett, friss zöldség, gyümölcs olcsóbb, de az alapvető élelmiszereket is igyekeznek minél jobb áron megvenni, és lehet, hogy hamarosan friss húst is árulhatnak majd.

A bolt üzemeltetője a képviselő-testület alapítványa, a berendezést pályázati pénz, a munkaerőt pedig a közmunkarendszer biztosította. Az önkormányzat tulajdonában lévő és az alapítvánnyal közösen használt földről tavaly betakarított kukoricát jó áron tudták eladni, ezt a pénzt fektették most az áruba. Sztojka Zoltán polgármester a Hajnal-tájban elmondta, a nemzetgazdasági tárcától körülbelül 600 ezer forint segítség érkezett, ebből hűtőt vettek, és támogatást kaptak a dolgozókhoz is. A bolt nem a nyereségre dolgozik, a cél az, hogy az alacsonyabb árakkal is segítsék a szerényebb körülmények között élőket.

Forrás: http://veddamagyart.info/szolgalati-koezlemeny/851-rozsaly-onellato-szabolcs-falu


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hozzászólások  

 
+1 # alpakka 2011-12-01 16:58
Sebaj, majd ellehetetleníti k őket, önkormányzatost ól!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 
 
0 # Fénybenjáró 2011-12-01 17:28
Úgyszokták. :-*
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!