fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Akvapónia
Mentás limonádét iszogatunk vendéglátómmal a józsefvárosi társasház legfölső emeletén. Halk vízcsobogás, tölgyfa hordó és rengeteg növény jelzi: a 31 éves fiatalembert elkapta az akvapóniás kalandvágy.
 

Gál Béla – saját meghatározása szerint: építész-tervező művész – tizenkét éve került a főváros nyolcadik kerületébe a sárospataki családi házból. Édesapja agronómus, nagyszülei földművesek voltak. Gyerekként utált kapálni, Budapesten viszont hiányoztak a növények. Óriási tetőteraszát dézsákkal, növényágyakkal rakta körbe, ahol a virágoktól a fűszernövényekig, koktélparadicsom-fákig, konyhai zöldségekig sok minden megterem. De mindenből csak annyi, amennyi a párjával kettejüknek elég. Májusban pedig belevágott az akvapóniába is, ami az ő esetében nem más, mint az intenzív tartályos haltenyésztés és a föld nélküli növénytermesztés sajátos együttese.

Az akvapónia nem új keletű termesztési-tenyésztési mód: anno a dél-amerikai inkák a halastavakon úszó szigetekre ültettek növényeket. A kínaiak pedig ma is tartanak pontyot a vízzel elárasztott rizsföldeken. A halak trágyázzák a vizet, a növények felveszik ebből a tápanyagot. Vendéglátóm először Gönczi Péter honlapján, az aquaponics.hu-n találkozott a témával.

– Péter a családi házas kertjében a rendszer köré passzív üvegházat épített, ami télen fűt, nyáron hűt, egész évben friss zölddel, hallal látja el a családját. Én más úton járok: kisebb a lépték, s télen „bezár a bazár”, mert a terasz egyelőre nem fűthető, a 220 literes hordóban meg befagyna a víz – magyarázza a fiatalember. – Körülbelül 35 fajta növény él a teraszon, ebből húszat a konyhán is felhasználhatunk. A hordóban volt már kárász, keszeg, szürkeharcsa, a végén mind a grillen végezték. Az én rendszerem mintegy 3 kiló halat képes eltartani. A pisztráng a nyári hőséget itt a teraszon nem viseli el, afrikai harcsát pedig még nem sikerült szereznem.

– S mit szólnak a szomszédok? Egyáltalán: mennyire higiénikus ez a rendszer?
– A közvetlen szomszédom biológiatanár, aki érdeklődve figyeli a dolgot, bár eddig még nem kapott hozzá kedvet. Szennyezésről pedig szó sincs, hiszen a folyamat teljesen zárt. Csapvízzel indult a rendszer, a párolgás miatt a meleg napokon valamennyit rá kell tölteni, de elfolyó víz nincs egy csepp se. A klórt pedig igyekszem száműzni: éjszakára a vizet nagyfelületű edényekben levegőztetem, de az esővízből is próbálok minél többet összegyűjteni. Ez a kémhatás miatt is fontos. Mire a szivattyú a 300 liter folyadékot megcirkulálja a gyökerekkel átszőtt kavicságyon, a biológiai és a fizikai szűrésnek köszönhetően tiszta víz kerül vissza a halaknak.

– Kezdettől ment minden, mint a karikacsapás?
– Az akvapónia rendszerének összeállítása nem okozott különösebb problémát, a biológiai folyamatok elindulásánál viszont akadtak nehézségeim. Ahhoz ugyanis, hogy az agyagkavicsba rakott növények a halürüléket táplálékként hasznosítsák, ki kell várni a baktériumkultúra kialakulását, ami a vízben lévő ammóniát nitráttá változtatja. Amíg ezek a baktériumok nem dolgoznak, a növények nem jutnak táplálékhoz, a hordóba visszakerült ürülék pedig mérgező a halakra.
Gál Béla számára az akvapónia elsősorban hobbi és csak kisebb részben kertészkedés. Darabka természet és nyugalom a nyolcadik kerület forgatagában.

AKVAPÓNIA - TÚL A HATÁROKON.
Az egyre terjedő módszer népszerűségét a nyáron Debrecenben megrendezett Közép-európai Akvapóniás Jamboree is jelzi. A tapasztalatcserék során például az is kiderült, hogy érdemes gilisztákat telepíteni a növényágyakba, mert eltakarítják a lerakódó üledéket.


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!