fejlc

 

fejlcImdkozz

     

Témakörök - Akvapónia

Aquapónia működési elv

Hozzávalók röviden: Végy egy IBC tartályt, vágd félbe, az egyik felébe tegyél vizet és halakat, a másikba kavicsot és vizet, kösd össze csövekkel és keringesd egy szivattyúval a vizet a két tartály között. Szórj magokat a kavicsok közé, etesd a halakat és szüreteld a paradicsomot.

Mire van szüksége egy növénynek az egészséges fejlődéshez? Vízre, tápanyagra, fényre és melegre. Minderre már régen rájöttünk mi emberek és létrehoztuk a Hidropóniát. Ebben vízben nőnek a növények és a szükséges tápanyagokat a vízbe juttatjuk. Gyorsabban nőnek a növények és nagyobbak lesznek, mint ha földben termesztenénk. Nem kell kapálni, gyomlálni, locsolni és elenyésző a kártevő bogarak, rovarok száma. Hátránya ennek a megoldásnak, hogy sok vegyszert és kémiai anyagot kapnak a növények, valamint költséges a víz egyensúlyban tartása.

Halakat is régen termesztünk, ezt hívjuk Aquarisztikának. Itt a fő szempont a halnevelésen van és a halak melléktermékét, ami tápanyagban igen gazdag, szűrőkkel kivonjuk a vízből és a kukába dobjuk. Ez egy elég költséges mutatvány és munkaigényes is.

Az Aquapónia (ejtsd: akvapónia) ezt a két rendszert vonja össze és egyesíti mindkét rendszer előnyeit, kizárva azok hátrányos tulajdonságait. A halak által megtermelt ásványi anyagokban gazdag vizet a növényekhez jutatjuk, amik ezeket felvéve egészségesen nőnek. A növények ez által megtisztítják a vizet, amit visszajuttatunk a halaknak. Így létrehozunk egy körfolyamatot, amibe nem szükséges beleavatkozni később. Az elpárolgott vizet kell pótolnunk esővízzel és etetni a halakat. Mindezt egész éven át megtehetjük, mert egy jól szigetelt üvegházba építjük a rendszert. Ennek segítségével folyamatosan szedhetjük a megtermelt zöldséget, ami garantáltan vegyszermentes.

El lehet kezdeni kicsiben is akár egy IBC tartállyal és berakni egy napfényes helyiségbe, ahol télen sincs 10 foknál hidegebb, vagy át lehet alakítani a meglévő üvegházat is. Egy 1000 literes IBC tartályban lévő halak, akár 9 tálcányi, azaz 9 négyzetméternyi zöldség folyamatos növekedését képesek biztosítani. Az épületnek jól szigeteltnek kell lennie és biztosítani kell a déli fekvést, vagyis ha süt a nap, akkor besüssön az épületbe. El kell látni a házat hőtároló elemekkel, ami lehet beton vagy víz, hogy az éjszakai lehűlést ellensúlyozzák. Vagyis nappal felmelegszenek a vizes tartályok a napfénytől és éjjel pedig leadják a felvett hőt, így biztosítva az egyenletes hőmérsékletet télen. Nyáron pedig pont fordítva működik, éjjel lehűlnek a tartályokban lévő vizek és nappal nem engedik túlmelegedni az üvegházat.

Régóta tervezgettem, hogy építek egy üvegházat a kertbe, már majdnem bele is vágtam, amikor a feleségem felhívta a figyelmem az aquapóniára. Nagyon megtetszett az ötlet és alaposan beleástam magam a témába. A megszerzett információk birtokában sikerült átlátnom a teljes működést és mivel van már magyarországi megoldása is egy hasonló rendszernek, úgy döntöttem, hogy belevágok az építkezésbe. Amerikában 25 éves hagyománya van az Aquapóniának.

2012. március 9-én volt az első kapavágás. Az alapja 3x9 méteres, melyben 25 négyzetméter a hasznos terület. Földbe van süllyesztve 75 cm mélyen, melyet körben hő és vízszigetelő anyag borít. Az üvegház középen 2 méter magas, így összesen 2,75 méter a belmagasság. Jelenleg ott tartunk, hogy a föld nagy részét kitermeltük a besüllyesztett részből, kibetonoztuk és leszigeteltük az alapot. Jelenleg az üvegház vázát rakjuk össze. Ez az üvegház 14db IBC tartálynak ad helyet, amiből kettő haltartály. Ez a rendszer egy 6 tagú család teljes éves zöldségigényét képes folyamatosan fedezni. Minimális ráfordítás szükséges a gondozásra, lényegében csak a halakat kell etetni, magot vetni és kiszedni a zöldséget.

Ha kérdés merülne fel vagy belevágna egy ilyen hasonló építkezésbe, akkor keressen bátran.

Legyen Önnek is saját Aquapónia rendszere! 

 

Forrás


Te is világosítsd fel a többi embert!
 

Hírlevél

A nemzettel kapcsolatos fontos témákban fogunk értesíteni!

Szavazás

TE használod az életedben a Boldogság Videó tudását? https://youtu.be/88P3kWNTVYc
 

kvesd_az_oldalt

Te is Segíts Hazádnak!

 

Ajánld fel imádságodat Istennek nemzetünkért s hazánkért, majd pedig hangosan imádkozd el a Miatyánkat a következők szerint:

 

 

FELAJÁNLÁS:

(Hangosan tedd meg a felajánlást az imádság előtt, hogy miért is imádkozol)

 

Kedves Istenem! Felajánlom ezen imádságaimat azért, hogy a Te akaratod teljesedjen ki a magyarság és Magyarország létére, munkásságára, tevékenységére, általunk kiváltott hatásokra, cselekedetekre a múltban, a jelenben és a jövőben is. Kedves Istenem segítsd meg Magyarországot s a magyarságot! A magyar gazdaság legyen magyar kézben, istenes magyar vezetők legyenek a vezetésben, Nagymagyarország legyen újra egységben, béke s boldogság legyen minden részen! Valamint tisztíts meg bennünket Istenem minden rossztól, ártó hatástól, hogy újra istenes életet tudjunk élni! Istenem Te tégy igazságot! Legyen Istenem, ahogy szeretnéd és jónak látod! Ámen!

 

 

 

IMÁDSÁG:

(Az imádságot is hangosan mond a felajánlás után. Még jobb, ha 1 miatyánk helyett, a teljes rózsafüzért végig imádkozod a felajánlásért.)

 

„Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved;

Jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is.

A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.

És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképen mi is megbocsátunk azoknak, a kik ellenünk vétkeztek;

És ne vígy minket kísértetbe, de szabadíts meg minket a gonosztól. Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké. Ámen!”

 

 

 

Ezzel szellemi szinten is erősíted országunkat s nemzetünket, hogy újra felvirágozhassunk. Az imádságot, vagy a rózsafüzért naponta többször is elmondhatod a felajánlással az elején!